Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Demonstranten proberen arrestatie rabbijn Berland tegen te gaan. Screenshot YouTube

Dokter /rabbijn van de dood: de pers wordt op zondagochtend overspoeld met berichten over de arrestatie van Eliezer Berland, het hoofd van een chassidische sekte die ervan wordt beschuldigd volgelingen te hebben gedwongen hem geld te geven in ruil voor veronderstelde gebeden en genezing.

 • De politie heeft niet bevestigd dat Berland degene is die is gearresteerd, maar de feiten van de zaak zijn uiteengezet in een politieverklaring, een beschrijving van de gearresteerde persoon en het feit dat de politie zondagochtend vroeg in zijn huis in Jeruzalem is neergedaald, maakt vrij duidelijk wat er aan de hand is .
 • Volgens de politie heeft de hoofdverdachte op een “cynische en verschrikkelijke” manier voordeel genomen van honderden burgers en hun families, blijkbaar in het midden van hun moeilijkste tijden, en eiste tienduizenden Shekkels van hen voor gebeden en genezing.”
 • Het onderzoek werd kennelijk gestart nadat Nurit Ben Moshe, wiens dochter Berland geld gaf in plaats van medicatie tegen kanker en vervolgens stierf, een politie-klacht tegen Berland indiende. ‘Ik wil dat hij voor zijn misdaden betaalt. Het is niet goed dat een moordenaar vrij rondloopt. ‘
 • Een afzonderlijk onderzoek door Channel 12 meldde dat Berland volgelingen vertelde dat hij mensen die officieel hersendood waren verklaard, kon laten herleven, als familieleden zo’n NIS 20.000 ($ 5.400) aan hem betaalden.
 • Volgens berichten in de Hebreeuwse media heeft de politie ongeveer 200 getuigen geïnterviewd en tijdens de invallen in de nacht van zaterdag op zondag in een opslagplaats nep medicijnen in beslag genomen.

Pluim voor de journalistiek,niet voor de politie: Globes-verslaggever Avishai Grinzaig merkt op Twitter op dat de officier van justitie van Jeruzalem een ​​jaar geleden zei dat hij niet van plan was achter Berland aan te gaan, die politiek goede connecties heeft. Het politierapport merkt op dat ze in slechts enkele maanden informatie hebben verzameld over activiteiten die al jaren aan de gang waren.

 • “Een tip van Channel 13 en advocaat Issachar Bar Hillel, die de miljoenenzaak tegen Berland naar buiten brachten. Ze gaven de politie gouden bewijzen op een presenteerblaadje, ‘schrijft hij.
 • Chaim Levinson van Haaretz zegt op Twitter : “Als je het gewelddadige en criminele gedrag van de Berland-bende ziet, kun je alleen buigen voor Channel 13’s Ariela Shternbuch die geen oog heeft dicht gedaan en de waarheid heeft gepubliceerd. De meest moedige journalist vandaag. ‘

Mea Shearim melee: een aantal nieuwssites richten zich op de rellen die uitbraken tijdens de arrestatieoperatie, waar rellende supporters probeerden de arrestatie te stoppen.

 • Video’s gedeeld door Kan-nieuws tonen volgers die proberen een auto te stoppen, blijkbaar met Berland, door ervoor te springen of ervoor te gaan liggen, terwijl de politie hen probeert weg te duwen.

 • “Rabbi, dood ze,” hoort iemand schreeuwen in één video, blijkbaar nog steeds gelovend dat de octogenariër speciale krachten heeft.
 • Kanaal 12 nieuws meldt dat politie onder andere traangasgranaten gebruikte om de demonstranten te verspreiden.
 • De ultra-orthodoxe nieuwssite Behadrey Haredim meldt dat de demonstranten yeshiva-studenten van de school van Berland waren en noemde de gebeurtenissen “drama”.

Bittere pil om te slikken: Israël zal meer nodig hebben dan gebeden met gezondheidsangsten die toenemen rond het Chinese coronavirus en ouderwetse wanpraktijken.

 • De topverhalen in zowel Haaretz als Israel Hayom zijn gecentreerd rond het virus, terwijl Yedioth begint met reacties op een onderzoek dat Rambam Medical Center in Haifa beschuldigt van het geven van medicijnen aan kankerpatiënten die ver over de gebruiksdatum waren, met de data frauduleus veranderd, leidend tot hun dood.
 • “We slapen ‘s nachts niet van zoveel verdriet”, zegt Daniel Kahan, die zegt dat zijn zoon Gilad in 2018 stierf ondanks een goede prognose voor herstel, zoals andere kinderen die tegelijkertijd in dezelfde oncologie-eenheid werden behandeld, die ook overleden. “We zullen altijd deze twijfel hebben, dat onze zoon stierf omdat iemand een paar Shekels wilde verdienen”

Gewoon een oefening: hoewel Israël geen bevestigde gevallen van coronavirus heeft, meldt Army Radio dat het leger in het zuiden traint met bezoekende leden van een leger uit een niet nader genoemd land waar het virus ‘wijdverspreid’ is, ondanks de risico’s, omdat het vreest dat het afzeggen van de oefeningen de bilaterale banden kan schaden.

 • Volgens het rapport is er een medische eenheid bij de oefening aanwezig, die constant de temperatuur van soldaten bewaakt.
 • “Een echte oefening heeft ook risico’s, maar het voordeel is groter. Het klinkt alsof het leger hier serieus over heeft nagedacht, ‘zegt volksgezondheidskundige Hagai Levin tegen het station.

Annexeren: minister van Defensie Naftali Bennett van de Jewish Home-partij en premier Benjamin Netanyahu’s Likud blijven sparren over de annexatie van de Westelijke Jordaanoever, nadat de premier op annexeren voor de komende verkiezingen is teruggekomen.

 • Terwijl Netanyahu afstand neemt van zijn vorige uitspraken over een onmiddellijke annexatie, heeft de Amerikaanse ambassadeur in Israël David Friedman op zondag ook zijn eerdere uitspraken ingetrokken, en zei nu dat een “unilaterale” Israëlische beslissing om delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren, het laatste onthulde vredesplan van Washington in het Midden-Oosten in gevaar zou brengen maand.
 • Bennett drong er zaterdagavond bij Netanyahu op aan om de annexatie van nederzettingen onmiddellijk in het kabinet te brengen. “Er zal nooit een beter moment komen om de soevereiniteit in ons land uit te breiden. Ik roep de premier op om de uitbreiding van de soevereiniteit over Judea en Samaria onmiddellijk in het kabinet tot stemming te brengen. Premier, we zullen aan uw (rechter)kant staan. Zonder soevereiniteit krijgen we een Palestijnse terreurstaat met zijn hoofdstad in Jeruzalem. ”
 • In reactie daarop kwamen niet genoemde bronnen uit de Likud meyt kritiek op Bennett naar de Hebreeuwse media. “Bennett is zich niet bewust van de details en het diplomatieke proces ten opzichte van de Amerikaanse regering. Zijn opmerkingen brengen alleen maar de uitbreiding van de soevereiniteit in gevaar die Netanyahu ontwikkelt in coördinatie met en met de steun van de Amerikanen. Terwijl Bennett gesprekken voert met Blauw *& Wit leider Benny Gantz, die politiek afhankelijk zal zijn van de Gezamenlijke Arabische lijst is het proces van annexatie in volle gang en wordt de uitbreiding van de soevereiniteit binnenkort voltooid .”

Laat hen het geld zien: te midden van Likud-beschuldigingen dat hij in gesprek is met Likud-rivaal Gantz, benadrukt Bennett op zondag dat hij blijft samenwerken met de ultraorthodoxe partijen, Likud’s meest trouwe bondgenoten. Omdat, zegt hij, ze gemakkelijk kunnen worden gekocht.

 • “Met hen is het heel gemakkelijk”, zegt hij tijdens een campagne-evenement in Givat Shmuel, volgens de zuster-site van The Times of Israel, Zman Israel. “De Haredim zeggen: Geef ons het geld. En nu, wil je een Palestijnse staat? Heb een Palestijnse staat. Wil je geen Palestijnse staat? Heb geen Palestijnse staat. U wilt een soort economische verandering of de Tweede Libanonoorlog? Ze zeggen, geef me het geld. ‘

Heb je het tegen mij?  De nationale verkiezingen zijn slechts 22 dagen verwijderd, maar het verkiezingsseizoen is grotendeels overschaduwd door het Trump-vredesplan en hernieuwde spanningen met de Palestijnen.

 • Er zijn echter enkele uitzonderingen. Haaretz heeft op haar voorpagina een artikel met plannen van de twee grootste partijen, Likud en Blauw & Wit, om kleinere partijen te bevechten in een poging hun rivalen voor te blijven. Blauw en Wit is op zoek naar de Ethiopisch-Israëlische stem, de Russisch sprekende stem, de Druzen stem en de nationale religieuze stem, zo meldt het. Bovendien probeert de centristische partij Franstalige en Engelstalige Israëli’s, gepensioneerden en tech-arbeiders voor zich te winnen, zegt het. Maar verwarrend genoeg merkt de krant op dat Blauw & Wit weinig geld heeft geïnvesteerd in deze campagne.
 • Likud heeft eerder de veganstem en de pro-cannabis legalisatiestemming gevraagd en is nu op zoek naar kleine ondernemers en taxichauffeurs, zegt het artikel.