Lawfare-project en de Israel Allies Foundation werken samen om EU productetikettering te bestrijden

Israelische wijnen. Screenshot YouTube

Het Lawfare-project en de Israel Allies Foundation zijn een samenwerking aangegaan om de vaststelling van BDS-maatregelen bij het Europese Hof van Justitie te bestrijden , waarbij op producten etiketten moeten staan dat ze uit “betwiste” Israëlische gebieden komen.

Het Lawfare-project zal zijn team van meer dan 400 advocaten gebruiken naast de de bijna 1.000 wetgevers die voor de Israel Allies Foundation werken om deze BDS-maatregelen te bestrijden die gericht zijn op producten uit Israëlische nederzettingen in de Palestijnse gebieden. Etikettering zou van toepassing zijn op Israëlische producten van de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Golanhoogten.

“De beslissing van de Europese rechtbank was discriminerend. Het onderscheidde de Joden en opende een doos van Pandora met onbedoelde gevolgen voor de wereldhandel “, aldus uitvoerend directeur van The Lawfare Project, Brooke Goldstein. Bondgenoten van Israël en het Joodse volk moeten nu meer dan ooit bij elkaar staan. Joden zullen niet stil zitten terwijl onze rechten en waardigheid van ons worden ontdaan.”

Israël is van mening dat productetikettering de BDS-beweging helpt door een hulpmiddel te bieden dat kan worden gebruikt om Israël te boycotten.

Als iemand bijvoorbeeld een fles Psagot-wijn in Slowakije vindt die niet is geëtiketteerd, kunnen ze de zaak aanhangig maken bij een rechtbank daar, die dan moet beslissen volgens de uitspraak van het Hof van Justitie.

Israel steunende groepen in de Europese Unie en het VK hebben in Nederland al een resolutie aangenomen waarin dit soort etikettering wordt veroordeeld.

“In deze tijden van grote vijandigheid ten opzichte van Israël, afkomstig van de Europese Unie, is het van essentieel belang dat we onze bondgenoten in de parlementen in heel Europa verenigen en hen aanmoedigen om te werken als een krachtig blok tegen de etikettering van Joodse goederen. Dankzij ons nieuwe partnerschap met het Lawfare-project kunnen we echte beleidswijzigingen doorvoeren tegen de antisemitische uitspraak van het Europese Hof van Justitie, ”zei Josh Allstein, voorzitter van de Israel Allies Foundation.

De kwestie van productetikettering kwam voor het eerst aan het licht in 2011, toen de EU een richtlijn uitvaardigde die de etikettering van goederen van buiten de 1967 grenzen – de Westelijke Jordaanoever, de Golan-hoogvlakte en Oost-Jeruzalem – verplicht stelde om consumenten nauwkeurige informatie te geven over de oorsprong van hun producten.

De EU heeft in 2015 een vervolg daaraan gegeven door – na luide Israëlische protesten – niet-bindende richtlijnen uit te vaardigen met betrekking tot de plaatsing van deze labels om Europese consumenten te informeren dat ze niet ‘in Israël zijn gemaakt’.

Dit wekte de woede op van Jeruzalem, dat zei dat het de weg zou effenen voor een boycot van Israëlische producten. Premier Benjamin Netanyahu heeft de diplomatieke contacten met de EU toen voor een korte periode opgeschort voor een ‘herbeoordeling’ van de rol van de EU in het diplomatieke proces in het Midden-Oosten.

De richtlijnen werden grotendeels genegeerd door de meeste landen.