Likud video schildert Arabieren af als koffiedrinkende nietsnutten

Lijsttrekker Ayman Odeh. Screenshot

In een Likud video, die door velen in Israel wordt beschouwt als racistisch, worden Arabieren afgeschilderd als koffiedrinkende luie nietsnutten.

In de video zie je Knesset-leden van de Gezamenlijke Arabische Lijst koffie drinken, schaken en boodschappen doen, terwijl een voice over zegt: “Terwijl Arabische Knesset-leden koffie drinken, schaken en boodschappen kopen voor thuis, heeft de Likud-regering NIS 15 miljard verstrekt (ongeveer $ 4,4 miljard) aan financiering voor het Arabische publiek. ”

Een Likud Facebook-bericht waarin de video is toegevoegd, zegt: “Wat heeft de Gezamenlijke Arabische lijst gedaan? Niets. Totdat de Likud-regering NIS 15 miljard heeft gereserveerd voor ontwikkeling in Arabische dorpen en steden, de bouw van 18 politiebureaus, het verdubbelen van het aantal Arabische studenten aan Israëlische universiteiten en de integratie van Arabische arbeiders in de wer

Lijsttrekker van de Gezamenlijke Arabische lijst, Ayman Odeh, antwoordde: “Er is maar één politicus die op het punt staat veel vrije tijd te krijgen om backgammon te spelen en dat is de beklaagde Benjamin Netanyahu.” Daarmee verwees hij naar de recente aanklacht van de premier in drie strafzaken.

Likud wordt over het algemeen gezien als vijandig tegenover het Arabische publiek, waarbij de partij en Netanyahu vaak de Gezamenlijke Arabische Lijst als vijandig ten opzichte van de Joodse bevolking afschilderen.

Velen in Israel herinneren zich nog hoe Netanyahu op de verkiezingsdag in 2015, in een poging de opkomst onder Likud stemmers te verhogen, riep “”De rechtsstaat is in gevaar, Arabische kiezers komen massaal naar de stembussen, Linkse ngo’s brengen ze in bussen.”

Zijn opmerkingen werden toen breed veroordeeld in Israël en in het buitenland, en hij verontschuldigde zich er later voor.

Advertentie (4)