Minister van Defensie Bennett legt beslag op 4 miljoen dollar uit Iran bestemd voor Hamas

Minister Bennett. Screenshot

De Israëlische minister van Defensie Naftali Bennett heeft donderdag een bevel getekend om beslag te laten leggen op ongeveer $4 miljoen. Het geld werd overgemaakt vanuit Iran naar Hamas in de Gazastrook.

Het bevel ondertekend door Bennett richt zich op het Elmhadon Gaza geldwissel bedrijf van Zuhir Shmalach en zijn familie.

Zuhir Shmalach nam de plaats in van Hamed Ahmed Abed Khudri die werd gedood in een gerichte aanval door het Israëlische leger in mei 2019. Khudri is volgens de IDF verantwoordelijk voor grootschalige geld overboekingen van Iran naar terreurgroepen in Gaza en stond dicht bij Hamas-leider Yayha Sinwar. Het was de eerste gerichte aanval sinds 2014.

Het bevel werd ondertekend in een poging om de activiteiten van het in Gaza gevestigde Al-Mahadon geldwissel bedrijf te beperken. De lokale zakenman Zuhir Shmalach en zijn familie zijn eigenaar van dit bedrijf. De beslissing van Bennett maakt de weg vrij voor internationale financiële autoriteiten om sancties op te leggen aan de zakelijke activiteiten van Shmalach in andere landen. Ook de fysieke beweging van de zakenman en zijn familieleden kunnen worden beperkt, voegde het ministerie toe.

“De Iraanse octopus voedt terrorisme overal om ons heen. Onze activiteiten tegen terrorisme zijn niet alleen op het slagveld maar ook tegen hun portemonnee. Voeren een uitgebreide economische campagne tegen terreuractiviteiten over de hele wereld en zullen iedereen die ons schade toebrengt achtervolgen in om het doden van Israëli’s tot een onrendabele onderneming te maken

De stap wordt toegevoegd aan een reeks economische acties onder leiding van Bennett tegen Palestijns terrorisme.

Het inlichtingenmateriaal dat leidde tot de ondertekening van het meest recente beslagleggingsbevel werd opgesteld door de inlichtingenafdeling van de IDF in samenwerking met het nationale hoofdkwartier voor terroristisch economisch contra-terrorisme bij het ministerie van Defensie.

Advertentie (4)