NOS past Auschwitz-item aan

Zoals het NIW en Joods.nl gisteren melden “vergat” het NOS Jeugdjournaal in een item over 75 jaar bevrijding concentratiekamp Auschwitz te vermelden dat er Joden, Sinti en Roma in Auschwitz werden vermoord, men sprak over “mensen”.

Na publicatie door het NIW en Joods.nl van het NIW artikel en de ophef die daarover ontstond, heeft het NOS Jeugdjournaal de inhoud van de tekst en de reportage over de Auschwitz-herdenking die 27 januari werd uitgezonden, aangepast. In de oorspronkelijke tekst kwamen de groepen mensen die in Auschwitz zijn vermoord om wie zij waren, zoals Joden, Sinti en Roma, in het geheel niet voor. Nu worden die groepen wel genoemd. Een uitleg waaróm deze groepen werden vermoord, blijft echter uit.

Daarnaast staat in de aangepaste versie alsnog nog een storende feitelijke fout. Volgens het Jeugdjournaal zou het totale aantal slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog nu op 6 miljoen liggen.

Lees hier het hele artikel op de website van het NIW.