Palestijnse advocaten: “we klagen iedereen aan die het Trump plan accepteerd”

President Abbas. Screenshot YouTube

Palestijnse advocaten hebben een initiatief gelanceerd om rechtszaken in de VS en Europa aan te spannen tegen politici en zakenmensen die het onlangs onthulde vredesplan van de Amerikaanse president Donald Trump aanvaarden.

Het is niet geheel toevallig dat het initiatief komt aan de vooravond van de toespraak van president Palmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit tot de VN-Veiligheidsraad, waar naar verwachting de internationale gemeenschap wordt aangespoord het Trump-plan af te wijzen.

Gandhi Rubai, een van de advocaten achter het initiatief, vertelde het officiële PA-persbureau Wafa dat een aantal advocaten zich vrijwillig hebben aangemeld om zaken in te dienen bij verschillende internationale instanties, waaronder de VN, tegen mensen die van plan zijn om samen te werken met het Trump-plan, genaamd ‘Peace to Prosperity.”

Hij zei verder dat zaken zullen worden aangespannen tegen elk bedrijf dat betrokken is bij de uitvoering van de Trump-deal door te investeren in nederzettingen en de Jordaanvallei.

“Dit initiatief komt in de context van zaken die eerder werden aanvaard in het Amerikaanse federale hof tegen 200 zakenmensen die investeerden in nederzettingen die volgens het internationale recht illegaal worden geacht,” vertelde Rubai aan het persbureau.

Issam Abdeen, hoofd van Local and Regional Advocacy bij de in Ramallah gevestigde mensenrechtenorganisatie Al-Haq, zei dat het initiatief van advocaten moet worden bestudeerd en gebaseerd moet zijn op een duidelijke visie en methodologie. Het initiatief, zei hij, moet ook vergezeld gaan van een ‘grootschalige PR-campagne’.

Het hoofd van de Palestijnse orde van advocaten, Jawad Obeidat, zei dat de rechtszaken zouden worden aangespannen tegen degenen die het Trump-plan accepteren of helpen uit te voeren, en dat het een onderdeel is van een Palestijnse poging om klachten in te dienen bij Israël bij het Internationaal Strafhof.

“Elke burger die getroffen is door de Israëlische bezetting heeft het recht een advocaat in te huren om hem of haar te vertegenwoordigen voor Amerikaanse en Europese rechtbanken,” zei hij.

Het persbureau citeerde rechtsexpert Hanna Issa als zeggend dat het initiatief “een morele dimensie heeft bij het realiseren van het Palestijnse recht in alle landen van de wereld om Israëlische schendingen van het Palestijnse land en de Palestijnse burgers voor de internationale rechtbanken aan het licht brengt.”