Politieke partijen sluiten stemverdeling overeenkomst, Lieberman valt buiten de boot

Avigdor Lieberman. Screenshot YouTube

Nu de politieke partijen in Israel een stemverdelingsovereenkomst hebben gemaakt ziet het er naar uit dat Yisrael Beytenu van voorman Avigdor Lieberman met lege handen de verkiezingen van 2 maart zal ingaan, omdat de partij geen overeenkomsten voor het delen van stemmen hebben gemaakt.

Blauw en Wit ondertekenden woensdag een stemverdelingsovereenkomst met Labour-Meretz-Gesher. Likud heeft een stemverdelingsovereenkomst getekend met Yamina en Shas zal naar verwachting vóór de deadline van 20 februari met United Torah Judaism een overeenkomst tekenen.

Dat zal Yisrael Beytenu en de gezamenlijke Arabische lijst de enige partijen laten die naar verwachting de kiesdrempel overschrijden die geen overeenkomst hebben. Er is geen kans dat de twee hun stemmen zullen delen.

“We hebben de beslissing genomen uit verantwoordelijkheid voor het centrum-linkse blok”, aldus Labour-Gesher-Meretz-leider Amir Peretz. “We hebben niet het voorrecht om een ​​kans te missen om de huidige regering en haar beleid te vervangen. De grote van de verenigde blokken, en niet de grootste partij, zal beslissen wie de volgende regering vormt.”

Overeenkomsten voor het delen van overtollige stemmen maken het voor een politieke partij mogelijk om zich tot een andere partij te wenden als beide partijen stemmen hebben boven de berekening dat vervolgens een extra zetel zal opleveren. Ingewikkelde berekeningen bepalen of er voldoende extra stemmen voor de twee zijn om de partij met meer extra stemmen een extra zetel te geven.

Blauw en Wit tekenden er geen vóór de eerste verkiezingen in april. Toen Yisrael Beytenu in augustus tekende bij Blauw en Wit, viel de Likud-partj Yisrael Beytenu-leider Avigdor Liberman aan.

“De kat is uit de zak”, zei Likud toendertijd. “Lieberman tekende een overschotovereenkomst met Lapid en Gantz, nadat hij publiekelijk had verklaard dat hij Gantz en Lapid zou steunen voor de premier. Iedereen die Netanyahu als premier wil, moet op Likud stemmen.”

Yisrael Beytenu reageerde destijds dat de overeenkomst voor het delen van stemmen louter technisch was en merkte op dat de partij bij de verkiezingen van 1999 een deal had getekend met de Am Ehad-partij van de huidige Labour-voorzitter Amir Peretz.

“Technisch gezien was er geen andere optie en we wilden niet het risico lopen het grotere mandaat te verliezen dat we konden krijgen door de deal”, zei Yisrael Beytenu.

Lieberman zelf tweette destijds op ludieke wijze in reactie op de aanval van Likud op hem. “Netanyahu tekende een ‘overgave overeenkomst’ met Hamas”, Twitterde Lieberman. “Ik heb een overeenkomst voor het delen van stemmen getekend met Blauw en Wit, wat volgens mij de voorkeur verdient.”

Helaas heeft dat toen allemaal niets opgeleverd en staan we nu aan de vooravond van een derde verkiezingsronde, die, zoals het er nu naar uitziet weinig of geen verandering zal brengen in de in september jl. ontstane patstelling.

Vraag blijft dus of Liberman op het laatste moment alsnog zich zal aansluiten bij Blauw en Wit.