Betekend nieuwe Israelische techniek einde van nierdialyse?

Grafische voorstelling. Foto Sheba Medical Center

Een behandeling met de eigen stamcellen van een patiënt kan zieke nieren verjongen zonder dialyse, transplantatie of afstoting door het immuunsysteem, is de conclusie van een baanbrekend Israëlisch onderzoek dat onlangs is gepubliceerd in Cell Reports door onderzoekers van het Sheba Medical Center en de Bar-Ilan University in Israël.

“Deze behandeling is gericht op de miljoenen patiënten die nog geen dialysebehandeling nodig hebben en richt zich op het verbeteren en stabiliseren van hun nierfunctie om dialyse te voorkomen,” zei hoofdauteur dr. Benjamin Dekel, hoofd pediatrische nefrologie en het Pediatric Stem Cell Research Institute in het Edmond and Lily Safra Children’s Hospital in het Sheba ziekenhuis.

De nieuw ontwikkelde technologie, tot nu toe getest op muizen, genereerde nieuw weefsel om beschadigd nierweefsel te vervangen. De nierfunctie van de muizen verbeterde hierdoor.

De onderzoekers schreven dat chronische nierziekte epidemische proporties bereikt in de westerse wereld. Alleen al in de Verenigde Staten treft zijn meer dan 45 miljoen mensen met chronische nierziekten.

“Het oogsten van weefsel van falende nieren en autotransplantatie van weefselstammen kan theoretisch de behoefte aan dialyse vertragen,” concludeerden ze.

Verdere studies zullen worden uitgevoerd bij patiënten met nierfalen door KidneyCure Bio , een bedrijf in Tel Aviv dat de technologie op de markt bracht en de studie ondersteunde. Dekel is de belangrijkste wetenschappelijke en medische adviseur van KidneyCure Bio.

Andere fondsen voor de studie kwamen van Sheba Medical Center, de Israel Science Foundation, het Israel Ministry of Health en het Seventh Framework Program van de Europese Unie.

Advertentie (4)