Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Diamond Princess

Laat mijn cruise familieleden gaan: vredesplannen? Nieuwe verkiezingen? Projectielen uit Gaza? Welnee, u zit er helemaal naast. De Israelische media is nog steeds gefocust op de benarde situatie van Israëli’s aan boord van een in quarantaine geplaatst cruiseschip dat voor anker ligt voor de kust van de Japanse plaats Yokohama.

 • Dinsdag bevestigden de autoriteiten dat het aantal gevallen van het Wuhan-coronavirus op het schip was gestegen tot 179. Hoewel geen van de 17 Israëli’s op het schip besmet is, hebben rapporten van de afgelopen dagen aangegeven dat er op het schip een Israëlische vrouw is met koorts die ervan verdacht wordt de ziekte te dragen. Er is geen onmiddellijke bevestiging dat ze tot de 30 nieuwe gevallen behoort.
 • Maar zelfs zonder ziek te zijn, zijn scènes op het schip blijkbaar spannend genoeg voor de Israelische pers om het te blijven afschilderen als de “vakantie uit de hel”, waarbij de oproepen van familieleden in Israël om hen te redden worden versterkt op de radio en op de nieuwspagina’s.
 • “Israël moet ingrijpen en niet wachten tot Japan stappen onderneemt”, vertelt Hila Dahan Attiyah, die tien familieleden aan boord van het schip heeft, tegen Army Radio.
 • Wanneer haar wordt gezegd dat Israëli’s misschien niet de meeste sympathie hebben voor jetsetters die over de hele wereld gaan cruisen, zegt Attiyah dat het de behoefte aan Israël om hen te helpen niet vermindert waarbij ze opmerkt dat het land net gemobiliseerd was om een ​​backpacker te helpen die besloot om reis met wiet in haar tas te maken, en daar heeft ze waarschijnlijk een punt mee.
 • Israel Hayom zet de “families in crisis” nog een keer op hun voorpagina, en rapporteert over een protest van de families van de cruisende 17 waar ze, u raadt het al, kopieën van Israel Hayom omhoog hielden waarin hun protest aan op de voorpagina stond.
 • De krant heeft het over een brief ondertekend door 152 familieleden van de cruisende Israeli’s verzonden naar een niet-gespecificeerd persoon of kantoor of misschien wel de kerstman, waarin wordt geëist dat de quarantaine wordt gebroken om hun families te helpen, de volksgezondheid intereeseert hun niet.
 • “Onze ouders zijn geen criminelen, ze zijn burgers van het land die op reis zijn gegaan. De Japanners proberen de grootste experimentele quarantaine uit de geschiedenis. Vanwege het sanitair, de elektriciteit, de omgevingscondities en meer, worden ook de gezonde reizigers blootgesteld ”, luidt de brief.
 • Ze vergeten daarbij voor het gemak dat Wuhan, waar het virus uitbrak, iets groter is met 11 miljoen inwoners die in quarantaine zijn.

Cruisen voor een bruisende tijd: het leven aan van boord van de de Diamond “Gulag” Princess is niet bepaald leuk, meld de “roekeloze groep” van Israeliërs aan boord, waarbij Yedioth een passagier citeert die het “een horrorfilm” noemt.

 • Lees bijvoorbeeld dit hoorror verhaal (als je zenuwen sterk genoeg zijn) : We slapen met de lichten aan: ‘We kunnen’ s nachts niet veel slapen. Misschien vijf uur. We staan ​​om 5:30 op. Ik bid tot 7 en dan brengen ze ons ontbijt. Mijn vrouw maakt de kamer en de badkamer en douche schoon, omdat de meiden niet mogen binnenkomen. Als we handdoeken of nieuwe lakens nodig hebben, zetten we de vuile bij de deuropening en wisselen ze het, net als het eten. Tussen de maaltijden kijken we YouTube of het nieuws. “
 • Als dat niet eng genoeg is, hoor dan dit andere vreselijke verhaal van een andere passagier die zich blijkbaar niet realiseerde dat weggaan op vakantie betekent, weg zijn van familie: “Mijn kleindochter belde me en zei dat ze ons mist, ze willen Kiddoes doen met iedereen, en ik kon niet stoppen met huilen, ”vertelt Shimon Dahan aan Israel Hayom.
 • Dat gezegd hebbende, op de boot klinken klinkt het niet als de beste tijd, en ik weet zeker dat het onaangenaam voor hen is. Maar het grootste quarantaine experiment uit de geschiedenis?

Maar er is hoop: Gelukkig meldt Channel 12-nieuws dat honderden oudere of zwakke opvarenden het schip mogen verlaten “om uit de quarantaine te komen” na druk uit te hebben geoefend op de autoriteiten.

 • En er is meer goed nieuws. Publieke omroep KAN meldt dat Israëliërs bang zijn om naar het Verre Oosten te vliegen, zodat het plotseling een koopje is. Volgens het kanaal zijn de ticketprijzen over de hele wereld de afgelopen week met 20 procent gedaald en met 60 procent naar het Verre Oosten. Een deal is een deal tenslotte en altijd beter dan geen deal.
 • De Amerikaanse president Donald Trump, is nu blijkbaar een epidemioloogen voorspelde dat het virus tegen april weg zou zijn wanneer het weer wat opwarmt. Yedioth noemt de uitspraak van Trump een ‘poging om angsten te kalmeren’, wat veel leuker klinkt dan ‘een serieuze gezondheidscrisis proberen te negeren’.
 • Maar misschien heeft hij wel gelijk. Haaretz citeert een Chinese epidemioloog die zegt dat het virus lijkt te vertragen en dat we er tegen april misschien vanaf zijn.
 • Maar de krant merkt ook op dat de kans groot is dat het virus hier eerder zal komen en dat Israël misschien niet ervoor klaar is: “Zelfs de meest optimistische schattingen voorspellen geen coronavirus vaccin in de komende maanden,” citeerd de krant Prof. Eyal Leshem, het hoofd van de reisgeneeskunde en tropische ziekten centrum in Sheba Medical Center. “Daarom moeten we de bestaande en bekende middelen gebruiken om epidemieën te beheersen, snelle diagnose, onmiddellijke isolatie en quarantaine. De vraag is of Israël daartoe in staat is met een groot gebrek aan ziekenhuisbedden.”

Een wandeling door de herinneringen: de ontmoeting en gezamenlijke persconferentie van de voormalige premier Ehud Olmert met Mahmoud Abbas In New York wordt in vrijwel een groot deel van de Israëlische en Joodse pers op ongeveer dezelfde minachtende toon ontvangen.

 • “Een impopulaire Palestijnse president en een in ongenade gevallen voormalige Israëlische premier pleiten voor vrede”, leest JTA’s kop over de bijeenkomst, die u vrijwel alles vertelt wat u moet weten.
 • “Daar waren ze dinsdag in een hotel in Midtown Manhattan en bevestigden opnieuw hun inzet voor het oplossen van het Israëlisch-Palestijnse conflict langs lijnen die tot voor kort algemeen werden onderschreven door de internationale gemeenschap,” schrijft Ben Sales.
 • Yedioth Ahronoth noemt het ‘de vreemde show van Olmert en Abu Mazen’.
 • Israel Hayom, het fanclub blad van Netanyahu, hakt de vergadering natuurlijk in stukken, beginnend met de kop die de ontmoeting een “een steun in de rug voor terreur” noemt.
 • De kers op de taart is een kolom van Amnon Lord van de krant die Benny Gantz in wezen de schuld geeft van de veronderstelde zonden van Olmert. “Het grootste probleem is dat de man die het dichtst bij Olmert staat, Yoram Turbowicz, de campagneleider van Gantz is. Olmert zelf is al jaren heel dicht bij Yair Lapid, “beukt hij met zijn schuld-voor-vereniging-hamer.”

Rechtsaf zei Benny: Zelfs Haaretz maakt het korte metten en vult zijn verhaal over Abbas’s mislukte druk op de VN voor een resolutie waarin het Trump-vredesplan wordt veroordeeld.

 • In plaats daarvan richt de krant zich op andere veronderstelde zonden van Gantz, dit keer zijn verklaring dat de gezamenlijke Arabische lijst geen deel zal uitmaken van zijn toekomstige coalitie.
 • De krant begint met het verhaal en wijdt ook het hoofdartikel aan de verraderlijke Benny: “Gantz’s woorden zijn een klap in het gezicht voor Israëlische burgers, Joden en Arabieren, toegewijd aan het veranderen van het gevaarlijke pad waar Israël op loopt.”
 • Gantz zei tijdens zijn toespraak dat de coalitie nodig zou zijn om het Trump-vredesplan te passeren, en Gezamenlijke Arabische lijst lid MK Ahmad Tibi vertelt Walla dat inderdaad zijn partij het plan nu zal blokkeren.
 • Hij beschrijft het plan als een “roep over de generaties die apartheid verdiept en de twee statenvisie vernietigt”, en zegt van Gantz dat “als hij ons negeert, we hem zullen negeren.”
 • Channel 12 merkt op dat in een interview dat Netanyahu aan Channel 20 gaf, hij steeds opnieuw probeerde zijn boodschap te herhalen waarin hij Gantz ervan beschuldigde dat hij van plan was de gezamenlijke Arabische lijst deel te laten uitmaken van een eventuele coalitie. “Behalve een van de keren, ‘draaide’ Netanyahu de boodschap om en viel in plaats daarvan voormalig premier Ehud Olmert aan, ‘meldt het kanaal, waarbij het Netanyahu citeert dat Olmert de steun van Abbas en de gezamenlijke Arabische lijst nodig heeft.
 • “Je raakt verwart je leugens,” tweet Gantz naar hem, meldt het kanaal.

Golfvrienden: In Haaretz meldt Yossi Melman dat de security medewerkers van Netanyahu proberen een vergadering voor de premier te organiseren met een Arabische leider, misschien zelfs de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman, om het te gebruiken voor zijn verkiezingscampagne.

 • “De kansen op een top tussen Netanyahu en de Saoedische kroonprins zien er minder goed uit, althans op dit moment, en zeker na publicatie van de details van Trump’s ‘deal van de eeuw’. Dat is de reden waarom Netanyahu waarschijnlijk graag zijn ‘keuze’ maakt: een ontmoeting met de kroonprins van Abu Dhabi, Sheikh Mohammed bin Zayed al-Nahyan, die tevens plaatsvervangend opperbevelhebber van de strijdkrachten van de Verenigde Arabische Emiraten is,” schrijft hij.
 • Channel 12-nieuws meldt dat de Golf landen een niet-aanvalsverdrag met Israël aan het uitwerken zijn, volgens de voormalige Qatarese premier Hamad bin Jassim Al Thani.
 • Het kanaal zegt het niet, maar al-Thani tweette inderdaad een paar dagen geleden over een niet aanvalspact tussen de GCC en enkele anderen, waarop de informatie lijkt te zijn gebaseerd.
 • Volgens Anadolu tweette hij dat “… de volgende stap van de deal van de eeuw zal worden gevolgd door een niet-agressieovereenkomst tussen Israël en de landen van de Samenwerkingsraad van de Golf in aanvulling op Egypte, Jordanië en mogelijk Marokko.”
 • Het Anadolu-account merkt op dat het niet duidelijk is waar hij zijn info heeft gekregen. Niet vermeld is het feit dat hij de claim mogelijk gebruikt als een knuppel tegen regionale rivalen en gewoon onzin uitspuwt om ze te laten lijken op strooplikken richting de VS en Israël.
 • Zvi Yehezkeli van Channel 13 schrijft dat zelfs Abbas nog ter sprake komt, min of meer dan, en noteerde zijn verzachte toespraak tegen het plan in de VN-Veiligheidsraad: “Nadat de protesten tegen het plan waren mislukt en nu dat de terreuraanslagen voorlopig zijn gestopt, heeft Abbas begrepen dat hij niet zou winnen van het vechten tegen Trump, en dat hij zijn toespraak moest gebruiken om zich tot het Israëlische volk te wenden. De essentie daarvan was zijn niet-confronterende aanpak, maar het valt te betwijfelen of het iets heeft uitgehaald.”

Advertentie (4)