Saab Erekat roept internationale bedrijven op geen zaken te doen in nederzettingen

Saab Erekat. Screenshot YouTube

De secretaris-generaal van het uitvoerend comité van de PLO, Saab Erekat, heeft dinsdag internationale bedrijven opgeroepen om te stoppen met zaken te doen in Israëlische gemeenschappen in Judea en Samaria. Dit meldt Wafa, het persbureau van de Palestijnse Autoriteit.

De oproep van Erekat kwam tijdens een vergadering met de diplomatieke vertegenwoordigers van Frankrijk, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Turkije.

Erekat omschreef de bijeenkomsten als “zeer goed” en zei dat hij verschillende onderwerpen met de diplomaten had besproken. Waaronder de VN-database (boycot lijst) van bedrijven die zaken doen met Israëlische nederzettingen. Deze lijst werd vorige week door UNHRC gepubliceerd.

“Dringende actie is vereist in overeenstemming met de verantwoordelijkheden onder het internationale recht,” zei hij in een tweet over de vergadering.

Erekat overhandigde de Britse, Franse en Nederlandse vertegenwoordigers brieven voor hun ministers van Buitenlandse Zaken. Hij riep hen op om bedrijven uit hun landen die in “de Israëlische koloniale nederzettingen” opereren ertoe te bewegen te stoppen om zaken doen in de Israëlische nederzettingen op de Westbank.

Hij stuurde in dit verband brieven aan de ministers van Buitenlandse Zaken van Luxemburg en Thailand. Verder stuurde de PLO functionaris brieven aan zes Amerikaanse bedrijven die in overtreding zouden zijn van het internationale recht door in Judea en Samaria te opereren.

Erekat riep deze landen en bedrijven op om hun vermeende schendingen van het internationale recht te beëindigen. Hij benadrukte dat bedrijven die met hun activiteiten in de nederzettingen doorgaan, verantwoording zullen moeten afleggen bij internationale en nationale rechtbanken.

Erekat besprak ook het vredesplan van Trump met een Turkse diplomaat en benadrukte dat het voorgestelde verdrag geen overeenkomst is, maar een plan om ‘bezette gebieden’ te annexeren. Erekat noemde dit een duidelijke schending van het internationale recht.’

De PLO-functionaris verwelkomde de publicatie van de lijst. “Deze aankondiging verbetert en consolideert de geloofwaardigheid van de Mensenrechtenraad en internationale organisaties in het licht van de felle aanval en de intense druk die de Trump-regering op deze instellingen uitoefent om de uitvoering van haar wettelijk en humanitair mandaat dat haar door de internationale gemeenschap is toevertrouwd, belemmeren.”

Ondertussen dreigt de Palestijnse premier Mohammad Shtayyeh met juridische stappen tegen bedrijven die in de boycot lijst zijn opgenomen

Advertentie (4)