Na 11 jaar weigeren wil premier Netanyahu een tv debat met Gantz

Premier Netanyahu tijdens zijn voorstel voor tv debat. Screenshot

Er zijn nog minder dan twee weken te gaan tot de dag waarop er voor de derde keer binnen een jaar verkiezingen in Israël zullen worden gehouden. Volgens de peilingen is de situatie onveranderd. Premier Netanyahu is met een voorstel gekomen voor een televisie debat met zijn tegenstander, de leider van de Blauw en Wit partij Benny Gantz. Opvallend is dat het juist premier Netanyahu was die de afgelopen 11 jaar weigerde een tv debat te houden.

Als dit debat plaats vindt zou het de eerste keer zijn in 24 jaar dat twee vooraanstaande kandidaten voor het Israëlisch premierschap met elkaar in debat. gaan. De laatste keer dat zo’n debat plaats vond in 1996 tussen Netanyahu en toenmalig premier Shimon Peres. Netanyahu won de verkiezingen.

Tijdens een interview met het rechtse Channel 20 op dinsdag zei Netanyahu: “Ik heb een aanbod, één aanbod dat Gantz niet kan weigeren. Ik ben bereid hier te komen, of ergens anders en ik nodig je uit voor een debat op televisie.”

“We zullen een televisie-debat houden, we zullen met het publiek praten, zonder teleprompter en de dingen bij de naam noemen,” zei Netanyahu.

Benny Gantz bespotte het aanbod op Twitter als “spin” gekoppeld aan het komende corruptieproces van Netanyahu, dat op 17 maart begint.

“Wat is er gebeurd met je, Netanyahu?” schreef hij. “Ben je geschrokken dat er nu een datum is voor je kruisverhoor (in het Hebreeuws ook uit te leggen als ‘confrontatie’) van getuigen tijdens de vervolging van je proces, dus kom je met deze “spin”? Op 17 maart sta je terecht, maar de staat Israël moet verder.”

De opmerkingen herhaalden het antwoord van Gantz van zaterdag toen hem werd gevraagd over een mogelijk debat, tijdens een interview op Channel 12. “Ik ben overal klaar voor,” antwoordde hij en voegde eraan toe: “Ik geloof dat het volgende serieuze debat van Netanyahu met getuigen zal zijn tijdens zijn proces.”

Gevraagd of Gantz de uitnodiging van Netanyahu voor een debat zou accepteren, zei een woordvoerder van Blauw en Wit dinsdagavond dat de partij “dit niet behandelde op de dag dat bekend werd wanneer Netanyahu voor de rechter zal komen te staan”.

Het aanbod van Netanyahu vond een positievere reactie van Avigdor Liberman, die zijn ommekeer verwelkomde.

“Bibi, ik was blij te horen dat je eindelijk bereid bent een debat te houden. Ik daag je uit om met mij te debatteren, op de plaats en tijd van jouw keuze, ‘schreef Liberman, wiens rechtse seculiere partij Yisrael Beytenu volgens recente peilingen de sleutel blijft houden tot een toekomstige Netanyahu-coalitie of Gantz coalitie.

Advertentie (4)