Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

De quarantaine unit bij Sheba Medical Center. Foto Sheba.

Alleen maar gepraat en geen actie: in een poging om de uitbraak van het coronavirus te beheersen, heeft Israël de grenscontroles aanzienlijk aangescherpt, inclusief het verbieden van alle buitenlandse reizigers die onlangs in China, Thailand, Singapore, Macau en Hong Kong waren en Israëlische reizigers die uit deze gebieden kwamen, na terugkeer in het land dwong zichzelf 14 dagen in quarantaine te plaatsen. Maar ondanks de nuchtere beperkingen is handhaving voor Israëliërs tot nu toe lachwekkend geweest, meldt de Hebreeuwse pers dinsdag.

  • Gezondheids- en luchthavenambtenaren zeggen: ‘de paraatheid op de luchthaven om de verspreiding van het virus te voorkomen is te beperkt en niet effectief’, schrijft Haaretz. Volgens het hoofd van de Israëlische Vereniging van artsen voor volksgezondheid, prof. Hagai Levine, mist de luchthaven essentiële infrastructuur om medische onderzoeken uit te voeren om te controleren op infecties en quarantaine op te leggen, en er is geen georganiseerd programma aanwezig. Een bron in de luchthavenautoriteit voegde eraan toe dat het ministerie van Volksgezondheid niet genoeg doet om gevallen van de coronavirus infectie te vinden en het publiek te informeren over de gevaren van het virus. “
  • Israëli’s die terugkeren uit het verre oosten zeggen dat ze gewoon via de beveiliging van Ben Gurion Airport het land binnenkwamen. “Iedereen die de afgelopen dagen uit Thailand is teruggekeerd, met de nadruk op gisteren, is het land binnengekomen zonder een controle, of wat voor begeleiding danook te hebben ondergaan. Integendeel, ze stapten gewoon in bussen en treinen,” meldt Israel Hayom.
  • Het citeert drie recente anonieme reizigers uit Thailand, die bij hun terugkeer naar Israël weer aan het werk gingen en niet van plan zijn een zelf-quarantaine uit te voeren. In een gesprek met hen was de boodschap duidelijk: “niemand zal ons vertellen in quarantaine te gaan, er is geen handhaving van deze wet en we zijn niet van plan om ons leven hierdoor te stoppen. De paniek is overbodig en we zullen ons leven er niet door verknoeien.”
  • Yedioth Ahronoth citeert het echtpaar, Tzipi en Chaim Tahor, die terugkwamen van een vakantie in Thailand en zich hebben beperkt tot huis-quarantaine. “Wat raar is, is dat we de trein naar huis hebben genomen vanaf het vliegveld. Als we zo gevaarlijk zijn, hoe hebben ze ons dat dan laten doen? ‘ vraagt ​​Chaim zich af.
  • “De kinderen lieten de sleutel buiten de deur en renden weg,” terwijl de “buurman voor ons gezichtsmaskers kocht” en de bezorger “gooide het voedsel dat we bestelden in de tuin, terwijl ik het geld naar hem gooide”, zegt hij. Thuis opgesloten voor 14 dagen, vertelt hij de krant dat ze “zullen beginnen met de voorbereiding Pesach (joods paasfeest). Ik zal het huis schilderen en grondig schoonmaken. ‘
  • Volgens Israel Hayom heeft het ministerie van volksgezondheid landelijk slechts acht inspecteurs om de huis quarantaines af te dwingen,en die dus grotendeels zullen vertrouwen op tips van buren naar de hotline van het ministerie.

Komen ze eindelijk thuis? Ondertussen worden de tientallen Israëli’s die nog aan boord zijn van de Diamond Princess in Japan eindelijk donderdag vrijgelaten en worden ze na thuiskomst in quarantaine geplaatst in een Israëlisch ziekenhuis. De resterende drie Israëlis bij wie het dodelijke virus is vastgesteld, blijven in Japan voor behandeling.

  • Het Sheba Medical Center in Tel Hashomer, zal de Israëliërs die terugkeren uit Japan in quarantaine plaatsen. Klaar voor de klus krijgen artsen die zijn toegewezen om patiënten te behandelen geen ander werk meer en worden robots gebruikt om de patiënten te controleren, meldt Yedioth.
  • Sprekend tegen de krant, smeekt de dochter van een paar dat op de Diamond Princess het virus kreeg en naar een Japans militair hospitaal werd verhuisd, Israël om hen naar huis te brengen voor hun voortdurende behandeling. ‘Ze bevinden zich op een plaats ver van Tokio. En het medisch personeel is niet voldoende professioneel. Ze weten nauwelijks hoe ze een bloedtest moeten afleggen en spreken geen Engels. Er is geen manier om mijn ouders uit te leggen wat er gebeurt, wat de artsen doen en wat de testresultaten laten zien.”
  • Ze zegt dat haar ouders twee dagen niet hebben gegeten sinds hun evacuatie van het schip. “Het eten daar is niet geschikt voor een westerse bezoeker”, zegt ze. “Een lid van Chabad is daarheen gegaan om hen eten te brengen.”

We gaan weer naar de stembus : met slechts 13 dagen voor de nationale verkiezingen van Israël, de derde binnen een jaar, keren de kranten terug naar de verkiezingsmodus na een slaperig campagneseizoen.

  • Haaretz heeft een artikel over hoe politieke partijen het zouden doen in afzonderlijke steden (op basis van de resultaten van de stemming van september 2019), waardoor de geografische verschillen tussen de ongelijksoortige gemeenschappen van Israël en de homogeniteit die sommige van de grootste steden vertegenwoordigen, worden vergroot.
  • In Jeruzalem zou Yaakov Litzman, leider van het Jodendom van Torah, tot premier worden gekroond, waarbij de ultra-orthodoxe partij een potentiële 32 van de 120 zetels van de Knesset pakt. Het zou gevolgd worden door Likud met 30 zetels, Shas met 20 en Blauw en Wit met 15, waardoor de Haredi-partijen gemakkelijk een coalitie kunnen vormen met Likud in het ingebeelde scenario. In Tel Aviv zouden Blauw en Wit daarentegen 57 zetels winnen, vergeleken met Likud’s 25, en handig een brede centrumlinkse regering kunnen vormen met het linkse Democratic Camp (19 zetels en Labour (9). (deze drie linkse partij zijn een aantal weken gefuseerd en doen als gezamenlijke alliantie aan de verkiezingen mee).
  • Blauw en Wit van Benny Gantz kwam ook als winnaar naar voren in Haifa en de middenklasse bolwerken Rishon Lezion, Ramat Gan, Rehovot, Kfar Saba, Herzliya en Modiin-Macabim-Reut. Likud van premier Benjamin Netanyahu had de leiding in Petah Tikva, Beersheba, Holon, Netanya en Bat Yam. United Torah Judaism was ook de grootste partij in Bnei Brak en Beit Shemesh, terwijl in Nazareth de Gezamenlijke Arabische lijst 100 procent van de stemmen van de Arabische stad won.
  • Geen van de genoemde steden geeft een nauwkeurig beeld van hoe de stemming uiteindelijk is verlopen, inclusief Rehovot, dat in het verleden werd gezien als een barometer van het land.
  • Algemene opiniepeilingen op maandagavond onderstreepten echter dat de politieke impasse naar verwachting na de verkiezingen van 2 maart zal voortduren, zonder dat het door Netanyahu geleide blok of het blok dat door Gantz wordt geleid een meerderheid hebben.

Wat doet of wat doen we met Gezamenlijke Arabische lijst: columnist Chemi Shalev beklaagt zich over Gantz in Haaretz voor het uitsluiten van een toekomstig coalitiepartnerschap met de Gezamenlijke Arabische lijst, dat hij “kortzichtig politiek, niet moreel en contraproductief voor Israël” noemt en zijn toekomstige welzijn.

  • “Sinds de oprichting van de staat hebben de Israëlische leiders de Arabische minderheid opgeroepen zich te integreren in de Israëlische samenleving en te vechten voor hun eigen rechten in plaats van die van hun broeders buiten de Groene Lijn. Tweeënzeventig jaar later is het antwoord eindelijk daar: Neem ons mee, we zijn klaar, zeggen Arabische leiders. En wat is het antwoord van de vertegenwoordigers van de overgrote meerderheid van de Israëlische joden? Vergeet het. We bluften.
  • “De positie van Gantz betekent dat hij samenwerking met de Gezamenlijke Arabische Lijst als een groter gevaar voor Israël beschouwt dan de voortzetting van de uitholling door Netanyahu van de rechtsstaat van Israël en de vernietiging van zijn democratie. De geschiedenis zal vastleggen dat Israëlische Joden de uitgestrekte hand van hun Arabische landgenoten verwierpen, wat niet zal voorkomen dat ze hen afschilderen als achterlijke terroristische sympathisanten als en wanneer de Arabische teleurstelling in woede verandert. Ze worden verondersteld schuldig te zijn, wat er ook gebeurt.”

 Laten we eens over geld spreken: van de rechterkant komt het fanclub blad van Netanyahu, Israel Hayom, met een “exclusieve” uiteenzetting over wat het beweert een nieuwe super slogan te zijn die links ten goede komt en zich vermomt als een “get-out-the-vote-campagne”. Maar het rapport zelf werpt twijfel over de claim.

  • “Een Israëlische organisatie heeft onlangs een online campagne gelanceerd waarin Israëlis wordt opgeroepen om te gaan en te stemmen bij de verkiezingen. Is dit een onschuldige en objectieve campagne die grotere participatie in het democratisch proces nastreeft of hebben de organisatoren een ander doel, om een ​​van de partijen of blokken naar de overwinning te brengen? Als je onderzoekt wie erachter staat, is het zeker mogelijk dat de laatste optie waar is. “
  • Dit verhaal is gebaseerd op het feit dat de organisatie die de Facebook-pagina runt, HaBrit HaYisraelit, in 2017 is opgericht door een arbeidsactivist en anderen die zijn gekoppeld aan Meretz, voormalig premier Ehud Barak of de voormalige V15-organisatie die Netanyahu ervan beschuldigd heeft hem te willen verdrijven in de stemming van 2015.
  • Het artikel beweert dat een inzage van verschillende Facebook-pagina’s van de groep ‘een duidelijk beeld schetst van activisme dat de regering wil vervangen’, maar slechts één voorbeeld geeft, een oproep voor een onderzoekscommissie naar de zogenaamde onderzeeboot affaire, waarbij de medewerkers van Netanyahu verwikkeld waren maar de premier niet direct bij betrokken was. Dit werd gepost vóór de stemming in april 2019.
  • De krant bekritiseert ook een van de donoren, de Tides Foundation, die ook Adalah ondersteunt, het juridische centrum voor Arabische minderheidsrechten in Israël, en naar verluidt donaties heeft ontvangen van filantroop George Soros, “die bekend staat als iemand die doneert aan veel linkse mensen en organisaties in de VS, waaronder organisaties die BDS ondersteunen Israel te boycotten,” beweert het. Sinds 2018 ontving de Israëlische groep 3,3 miljoen Shekel aan donaties, waarvan 2,9 miljoen uit het buitenland, en heeft 2,7 miljoen Shekel uitgegeven aan Facebook-advertenties in de aanloop naar de verkiezingen in september.
  • Het rapport beschuldigt de organisatie van het niet rapporteren van haar financiën aan de staatscontroleur in overeenstemming met een wet van 2017. Maar het geeft dan toe dat het misschien niet hoeft. “Overtreedt de organisatie de wet wanneer zij haar posten niet gebruikt om te stemmen of niet te stemmen voor een specifieke partij? Het is absoluut mogelijk dat het niet zo is en dat zijn activisten een maas in de wet hebben gevonden waarmee ze voor de linkerzijde kunnen werken zonder verslag uit te brengen aan de controleur.”

We gaan er hard maar koosjer tegen optreden: Israel Hayom meldt dat het Opperrabbinaat is begonnen met het indienen van strafrechtelijke aanklachten tegen restaurants die zichzelf koosjer verklaren zonder de goedkeuring van de religieuze autoriteit, of te wel het Opperrabbinaat.

  • De nieuwe strafmaatregelen komen nadat het rabbinaat goedkeuring heeft gekregen om de vervolging door de staat te omzeilen en rechtstreeks aanklachten in te dienen, net zoals de Israëlische belastingdienst dat doet.
  • Het gaat er alleen maar om dat het Opperrabbinaat vind dat restaurants alleen koosjer zijn na betaling van jaarlijks een flinke som geld aan het Opperrabbinaat en bedrijven die hun koosjer certificaat van een andere organisatie krijgen, de voet dwars te zetten.

Advertentie (4)