Van Jeruzalem naar Jeddah

Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. Screenshot YouTube

De afgelopen twee jaar bezoeken Israëlische delegaties Saoedi-Arabië met stilzwijgende instemming van het regime. Terwijl Riyadh publiekelijk geen banden claimt met ‘de zionisten’, kent iedereen – inclusief de Iraniërs – de waarheid en wacht af om te zien hoe deze gang van zaken zich ontvouwt, aldus Ynet.

Wie moeten we geloven als het gaat om de ware staat van de banden tussen Israël en Saoedi-Arabië?

Adel al-Jubeir, de ervaren Saoedische minister die zegt dat zijn land geen banden met Israël onderhoud? Of Israëls minister van Binnenlandse Zaken Aryeh Deri die in een historische verklaring Israëlische ondernemers opriep om naar Saoedi-Arabië te gaan en daar opties voor joint ventures te verkennen?

Er zat maar 1 dag tussen deze schijnbaar tegenstrijdige berichten. De eerste een ontkenning en de tweede een verrassende oproep tot actie.

Maar onder de oppervlakte is alles gecoördineerd. De waarheid is dat Israëlische delegaties de afgelopen twee jaar stilletjes Saudi-Arabië hebben bezocht. Soms worden ze vergezeld door hoog geplaatste leden van de Saudische beveiligingsgemeenschap anders door zakenmensen.

De meeste, maar niet allemaal, hebben paspoorten uit andere landen. Hun Saoedische gastheren is het duidelijk wie ze zijn en waar ze vandaan komen.

Voorlopig zal niet elke Israëliër naar Saudi Arabië kunnen gaan. Alleen Israëliërs met buitenlandse paspoorten kunnen ter plekke met de lokale bevolking praten en de bezienswaardigheden bezoeken.

Vergunningen voor het betreden van het koninkrijk zijn in handen van kroonprins Mohammed bin Salman en zijn medewerkers. Zij beslissen welke Israëliërs kunnen profiteren van deze situatie en volgen ze nauwlettend.

Bin Salman cultiveert de nieuwe woestijnstad Neom als een moderne toeristische bestemming. Investeerders en zakenmensen stromen binnen.

Internationale partnerschappen openen in Jeddah. Israël stelt voor om Saoedi-Arabië in de hightechwereld te brengen en zijn lokale voedselindustrie uit te breiden en te moderniseren.

To nu toe was het alleen mogelijk om van Israël naar Jeddah te reizen met een speciale vlucht in coördinatie met de beveiligingsgemeenschap. Of met de Royal Jordanian Airlines die dagelijks vliegt tussen Tel Aviv en Amman.

De Saudische “man op straat” weet nog niet hoe hij Israëliërs kan herkennen en droomt er ook niet van dat ze zeer snel aan zijn zijde zullen staan. Hij vindt het ook moeilijk om openlijk te spreken over mogelijke banden of partnerschappen met Israël.

Maar bin Salman ziet dit als een gelegenheid om de aandacht af te leiden van de moord op journalist Jamal Khashoggi en de tientallen gevangenen, vooral vrouwen, die voor mensenrechten hebben gevochten. Hij weet dat Israëlische bezoekers die openlijk naar het koninkrijk komen grote internationale aandacht zal krijgen.

Misschien nog belangrijker voor de Saoedi’s: dit zou een enorme klap in het gezicht van de Iraniërs zijn. In Saoedi-Arabië zijn ze de enorme schade die de Revolutionaire Garde aan de Aramco-olieraffinaderij heeft aangericht nog niet vergeten.

Iran heeft uiteraard kritiek op de “nieuwe relatie” maar noemt nog geen namen. Voorlopig is de officiële boodschap van de Saoedi’s dat er geen relaties zijn “met de zionisten.”

Iedereen – vooral in Iran – weet dat er iets broeit.

Advertentie (4)