Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Vrees jiets anders dan jezelf (en het virus): er zijn nog geen Israëli’s met het Wuhan-coronavirus gevonden, maar een groot deel van het land is desalniettemin besmet met de coronavirus-paniekkoorts.

 • In beide grote Hebreeuwse tabloids, waaronder Israel Hayom, wordt belooft dat er “drastische stappen” zullen worden genomen door de Israëlische autoriteiten om het land voor het virus te behoeden.
 • De krant zet echter zijn trend van het bagatelliseren van het virus voort (zondag schreef de correspondent in Beijing over hoe ondanks de paniek er maar heel weinig mensen mee te maken hadden gekregen.)
 • “Uit de medische literatuur kan ik zeggen dat het lijkt dat het virus niet zo erg is als we denken,” citeert de krant Dr. Arnon Afek, een voormalig plaatsvervangend hoofd van het ministerie van Volksgezondheid.
 • Afek vermoed dat er veel meer dan de 14.000 gemelde gevallen zijn, wat zou kunnen betekenen dat gevallen zo licht zijn dat ze niet eens zijn gemeld.
 • KAN meldt dat maar weinig ziekenhuizen in Israël quarantaineeenheden hebben, wat betekent dat als er hier een uitbraak is, ziekenhuizen hele afdelingen in quarantaine zullen moeten plaatsen en mensen naar andere delen van het ziekenhuis zullen verplaatsen.

Nog geen remedie: velen nemen nog steeds voorzorgsmaatregelen. Kanaal 13 meldt dat het ministerie van volksgezondheid berichten zal sturen naar de telefoons van iedereen die op de luchthaven aankomt en hen vertelt zichzelf in quarantaine te plaatsen als ze de laatste tijd in China zijn geweest.

 • Onvermeld is hoe zwak zo’n oplossing is, vooral gezien het feit dat veel toeristen die naar Israël komen, alleen lokale mobiele telefoons of simkaarten kopen na aankomst.
 • Kanaal 12 nieuws giet koud water over degenen die maskers dragen om zichzelf te beschermen. “In het beste geval is de lucht die je door het masker inademt voor 80 procent gefilterd, en je kunt nog steeds besmet raken met de andere 20%”, citeerde het zonder naam: “Israëlische experts”, blijkbaar in koor.
 • In Haaretz slaat Yossi Verter terug tegen de bewering van premier Benjamin Netanyahu dat het militaire biologische instituut van Israël daadwerkelijk een remedie zal bedenken, en constateert zijn slechte staat van dienst.
 • “In 2003 waren er lekken over het instituut dat werkte aan een antidotum voor SARS in Israël. De media berichtten er snel over, maar het gebeurde toen niet en gebeurd nu ook niet ”, schrijft hij.
 • Hij voegt eraan toe dat het instituut zes tot zeven weken nodig had om een ​​antrax-antidotum te ontwikkelen, en dat was eigenlijk gewoon een kopie van het Amerikaanse.

Hysterie: Israel Hayom citeert een afgezant van Chabad in Hong Kong en zegt dat “er hysterie is”, en het voorspellen van dingen zal erger worden naarmate de Chinese nieuwjaarsvakantie eindigt en mensen weer beginnen te reizen. “Het lijkt erop dat dit nog maar het begin is.”

 • In Yedioth Ahronoth schrijft columnist Sever Plotzker over de economische schade van de epidemie, “niet vanwege de directe schade die het veroorzaakt, maar vanwege de hysterische reactie.”
 • Wat ook niet helpt is de hoeveelheid nepnieuws en geruchten die rondgaan over het virus. Kanaal 12 meldt dat allerlei soorten afval worden doorgegeven op sociale media en berichten-apps, waaronder een claim die stelt dat het virus een door de mens gemaakt biologisch wapen is dat ontsnapt is, en citeert een “voormalige Israëlische officier” als bewijs.

Ongebreideld racisme: Walla maakt blijkbaar dezelfde boe-boe-geroep in een verhaal over anti-Chinees racisme, met de kop ‘Geel gevaar’.

 • De kop is een ongelukkige toevoeging aan een ongezonde hoeveelheid latent racisme in de berichtgeving over de epidemie.
 • De Calcalist-website, die meldt dat sommige modellen tot 100 miljoen mensen laten zien die het coronavirus hebben, maakt verhalen over “volledig Chinese remedies”, zoals een kruidenmix waar veel plaatsen geen gebruik meer van hebben, terwijl anderen moeten vertrouwen op kippensoep, “een Chinese gedachte, zoals in het jodendom, als een bescherming tegen ziekte.”
 • De voorpagina van Yedioth Ahronoth kijkt naar de economische schade van het virus en stemt de dekking af met een gigantische stempel “made in China”.
 • The Wall Street Journal meldt dat het anti-Chinese sentiment over de hele wereld toeneemt.
 • “Voor velen met reeds bestaande anti-Chinese sentimenten is de dreiging nu niet alleen ideologisch of politiek, maar fysiek”, zegt onderzoeker Charlotte Setijadi.

Vergelijk op eigen risico: Chinezen beginnen terug te slaan en noemen de reactie van de wereld ‘overdreven’.

 • In Israël werd de Chinese ambassadeur echter gedwongen zich te verontschuldigen in de woorden van de meesten in de Israëlische pers, hoewel het maar een half excuus was nadat hij schijnbaar wat er in China gebeurt, heeft vergeleken met de Holocaust.
 • “Het was helemaal niet de bedoeling om de donkere dagen van de Holocaust te vergelijken met de huidige situatie en de inspanningen van de Israëlische regering om haar burgers te beschermen”, zegt de ambassade. “We willen ons verontschuldigen als iemand onze boodschap verkeerd heeft begrepen.”
 • Haaretz komt met een vertaling van een stuk dat is gepubliceerd in Bloomberg, waarin ook de vergelijking tussen Wuhan en Tsjernobyl wordt verdisconteerd.
 • “Het grootste verschil zit in de symboliek. Tsjernobyl versloeg de essentie van de Sovjetstaat, een heel systeem gebouwd op een mythe van grote militaire en economische macht ‘, schrijft Clara Ferreira Marques. “Beijing is zich echter terdege bewust van het risico van onverwachte gebeurtenissen. Het is geen toeval dat er vrolijke video’s zijn verschenen van artsen die op weg zijn naar Wuhan, maar er is ook wat milde kritiek op, met name op de lokale overheid. Ambtenaren hebben in het verleden een forse fiscale stimulans gekregen en kunnen dat opnieuw doen. “

Advertentie (4)