Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Premier Netanyahu en de Oegandese president Yoweri Museveni foto Haim Zach (GPO)

 Warme banden met Khartoem: Na een jaar van geruchten en gesprekken net onder de oppervlakte (en nutteloos gekneveld door de militaire censor van Israël), kondigde Israël maandag aan dat het bezig was de banden met Sudan te normaliseren, ooit een vijand die vooral bekend stond om zijn drie nee’s: Nee tegen vrede, nee tegen erkenning, nee tegen onderhandelingen.

  • Het nieuws van een ontmoeting tussen premier Benjamin Netanyahu en de Soedanese overgangsregeringsleider Gen. Abdel Fattah al-Burhan maakt voorpagina’s en wordt gezien als een belangrijke ontwikkeling in Israël, al is het maar een zeer voorlopige.
  • “Ondanks de verwachtingen omvatte de bijeenkomst geen diplomatieke banden tussen Israël en Soedan en er was geen gemeenschappelijk beeld dat uit de vergadering naar voren kwam,” meldt Yedioth Ahronoth.
  • Kanaal 12 nieuws meldt dat een voorbereidende vergadering werd gehouden tussen de nationale veiligheidsadviseur en zijn plaatsvervanger met verschillende Sudanese functionarissen op hoog niveau, waarop een gezamenlijke verklaring werd opgesteld.
  • Uiteindelijk heeft echter alleen Israël iets gezegd over de bijeenkomst, terwijl Soedan alleen het plan van Burhan heeft aangekondigd om de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in Washington te ontmoeten.

Israël is een toegangsweg: het lijkt duidelijk dat Soedan minder geïnteresseerd is in USB-sticks en cherrytomaten van $ 24 dan in het verwijderd worden van de terreurlijst van de VS, waarbij Israël wordt beschouwd als een tussenpersoon bij de regering Trump.

  • Haaretz meldt dat Israël al jaren met de VS spreekt over de opwarming van de banden met Soedan en dat de landen berichten hebben doorgegeven sinds de verwijdering van Omar al-Bashir vorig jaar, wat de weg vrijmaakte voor de doorbraak.
  • Een Israëlische functionaris vertelt Channel 13 nieuws dat Soedan Israël heeft gevraagd om het te helpen de banden met de Verenigde Staten te verbeteren en er bij de Trump-regering op aan te dringen de terreuraanwijzing te laten vallen.
  • Netanyahu deed dit vervolgens, wat leidde tot een weinig opvallende uitnodiging voor Burhan om de VS op zondag te bezoeken.
  • Een Soedanese functionaris wordt in de Hebreeuwse media op grote schaal geciteerd en vertelt de Associated Press dat Burhan ermee heeft ingestemd Netanyahu te ontmoeten omdat functionarissen dachten dat het zou helpen het proces van verwijdering van de terreurlijst te “versnellen”.

Ik vlieg weg en er overheen: Wat betreft wat Israël uit de deal haalt, meldt Channel 12 dat een belangrijke troef voor Israël de mogelijkheid voor vliegtuigen is om over Soedan te vliegen, wat het kanaal een ‘zwarte wolk boven Afrika’ noemt , “Waardoor de rechtstreekse route naar Latijns-Amerika wordt veel korter wordt (nu kunnen vliegtuigen van en naar Israël over Tsjaad vliegen.)

  • Een Israëlische functionaris vertelt verslaggevers dat het over Soedan vliegen al vanaf dinsdag zou kunnen beginnen (dat hebben ze niet gedaan), waardoor de ontmoeting een ander teken van bloeiende Israëlisch-Arabische banden werd.
  • Sommigen speculeren dat de ontmoeting van Netanyahu met Burhan en zijn vertoon van diplomatieke handigheid blijkbaar is ontworpen om hem te helpen meer stemmen te verzamelen vóór de stemming van 2 maart.
  • In Haaretz merkt Noa Landau op dat “de ontmoeting met de Soedanese leider Abdel Fattah al-Burhan medewerkers van Netanyahu ertoe bracht te speculeren dat de opwarming van de banden de toekomstige repatriëring van ongeveer 7.000 illegale Soedanezen die nu in Israël wonen, zou vergemakkelijken.”
  • Netanyahu begon het zelfs twee weken geleden te gebruiken als verkiezingscampagne onderdeel, merkt ze op, citeerde hem en zei: “we blokkeerden de ingang van een miljoen infiltranten van de Sinaï naar Israël, en we gaan nu de resterende tweederde verwijderen. Daar werken we aan; je zult snel nieuws horen. ‘

Ontkenning in Soedan: Verschillende verhalen in de Israëlische media vertellen hoe geheimzinnig de gesprekken waren, maar in feite wisten journalisten er veel van en werden ze gewoon gekneveld door de militaire censor om erover te rapporteren.

  • Raphael Ahren van ToI, een van de vier journalisten die Netanyahu vergezelden naar Entebbe, merkt op dat het “buitengewoon frustrerend” was om bij de vergadering te zijn en de deelname van Burhan te bevestigen (hoewel hij niet werd gezien), en vervolgens te wachten tot Netanyahu tweette over de ontmoeting naar miljoen mensen voordat de verslaggevers hun verhalen konden laten uitgaan, net toen ze uit Entebbe vertrokken.
  • Het was pas toen een Soedanese krant meldde dat Burhan Oeganda tegelijkertijd met Netanyahu bezocht, dat Israëlische kranten daar zelf over konden berichten, met alle daaropvolgende hints die ze konden verzamelen.

Nog steeds een nee-nee: Israëlische journalisten waren blijkbaar een stap voor op de regering van Sudan.

  • Voormalig Soedan Tribune adjunct-redacteur Wasil Ali merkte op Twitter op dat de regering van Khartoem alleen via de media over de ontmoeting te weten kwam.
  • De enige berichtgeving over de bijeenkomst in het door de staat gerunde SUNA-nieuwsagentschap van Soedan is dat de regering helemaal van niets wist.
  • Niettemin, hebben “op sociale media, sommige Soedanezen de vergadering aan de kaak gesteld en Burhan ervan beschuldigd te proberen in een goed blaadje bij de Trump-regering te komen via Israël. Anderen applaudisseerden en beweerden dat het goed was voor de toekomst van Soedan, ‘meldt het AP.
  • Moshe Ya’alon van Blauw & Wit zegt tegen de Legerradio dat de bijeenkomst ook geheim had moeten blijven in Israël, maar je de verkiezingen, he.
  • “Ik weet zeker dat veel mensen bij defensie hun hoofd krabben en vragen waarom Netanyahu dit heeft gepubliceerd. Als we geen vier weken af waren van de verkiezingen, zou de reis niet zijn gepubliceerd. ‘

Landje ruil: in wat sommigen zien als een andere verkiezingsmethode, meldt Haaretz dat Netanyahu heeft aangedrongen op de opname van Arabische Israëlische steden in een toekomstige Palestijnse staat in het Amerikaanse vredesplan.

  • “Talrijke bronnen die betrokken waren bij de discussies tussen Israël en de VS over de zogenaamde ‘Deal of the Century’ die vorige week in Washington werd onthuld, vertelden Haaretz dat Netanyahu dit idee voor het eerst besprak met de Trump-regering in juli 2017, toen Jared Kushner, de schoonzoon en senior adviseur van Trump was op bezoek in Israël, ”meldt de krant.
  • “Het kantoor van Netanyahu heeft zijn betrokkenheid in de zaak niet ontkend, en zei dat het Witte Huis heeft besloten over wat het plan zal omvatten, weigerde commentaar te geven,” voegt het eraan toe.
  • Veel mensen merken op dat zelfs als zijn oorspronkelijke bedoeling, inclusief het idee, waarschijnlijk was om te helpen het plan te verkopen aan Avigdor Liberman, die het oorspronkelijk in 2004 heeft voorgesteld.
  • Het verhaal komt net toen Netanyahu de spot ging drijven met het voorstel van Blauw & Wit voor een linkse minderheidsregering.
  • Nadat Tamar Zandberg van Meretz Radio 103 heeft verteld dat “een centrumlinkse regering van Blauw & Wit en Labour-Gesher-Meretz, samen met Liberman en steun van buitenaf door de Gezamenlijke Arabische Lijst een goede regering zou zijn,” tweet Netanyahu spottend: “Goed voor wie? Gantz heeft geen regering zonder de gezamenlijke lijst. ‘
  • Aan de andere kant, Walla nieuws heeft een verhaal waarin alle keren wordt verteld dat Likud heeft samengewerkt met de Arabische partijen, van het vaststellen van regels voor de gasexport tot het verhogen van politiehandhavingsmaatregelen.
  • “Hoewel Rechts heeft geprobeerd om het werken van Blauw en Wit samen met Arabische MK’s af te schilderen als iets ongewoons, is samenwerking in de Knesset in werkelijkheid volkomen normaal,” meldt het.
Advertentie (4)