Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Heba Hazbak . Screenshot YouTube

Ze mag meedoen:  in een spannende 5-4 beslissing verwierp het Hooggerechtshof een beslissing van de Centrale Verkiezingscommissie die Arab Joint List MK Heba Hazbak verbood om aan de verkiezingen mee te doen, een uitspraak die ernstige verontwaardiging veroorzaakte bij de rechterkant van het politieke spectrum.

 • De hoogste juridische instantie bepaalt dat hoewel door Yazbak geplaatste Facebook-berichten die terroristen prezen ongepast waren, dat geen diskwalificatie van de verkiezingen rechtvaardigde.
 • “Heba Yazbak en haar vrienden moeten in het parlement in Ramallah zitten en niet in de Knesset”, zegt Yisrael Beytenu leider Avigdor Liberman. “Het feit dat de rechtbank het besluit van de Centrale Verkiezingscommissie heeft vernietigd en Yazbak heeft toegestaan ​​deel te nemen aan de komende verkiezingen is een prijs voor aanhangers van terrorisme.”
 • De nationale religieuze Yamina-partij zegt in een verklaring dat “de rechters van het Hooggerechtshof vanavond opnieuw hebben bewezen dat ze zich al lange tijd niet bezig houden met het nastreven van rechtvaardigheid, maar met het nastreven van liberaal-linkse politiek en agenda’s.”
 • Israel Hayom heeft op zijn voorpagina het citaat: “Gerechtelijke rechters gaven toestemming aan een terreur-supporter.” Van wie de zin is, is onduidelijk omdat deze niet wordt toegeschreven aan iemand, maar dat weerhoudt het Netanyahu fanclub blad er niet van om de kwestie zakelijk te melden.
 • Amit Segal van Channel 12 betoogt dat de rechtbank racisme ernstiger beschouwt dan terrorisme, en zegt dat dit de enige manier is om de beslissing van de rechters uit te leggen om kandidaten van de extreem-rechtse Otzma Yehudit-partij te diskwalificeren voorafgaand aan de laatste twee verkiezingen terwijl ze Yazbak ok vinden.

Win-win situatie: premier Benjamin Netanyahu bekritiseerd de uitspraak als een schande voordat hij snel in campagnemodus gaat. “Vanaf vandaag zal Benny Gantz afhankelijk zijn van Heba Yazbak, die terroristen prijst, want zonder de gezamenlijke Arabische lijst heeft Gantz geen mogelijkheid om een ​​regering te vormen.”

 • Guy Ezra van de nationale religieuze uitlaatklep van Srugim zegt dat terwijl de uitspraak een overwinning betekent voor Yazbak, Netanyahu er ook bij wint als het zijn campagne versterkt om de rechtbanken af ​​te schilderen als lichamen van linksen.
 • Bovendien kan hij Yazbak toevoegen aan de lijst waar Blauw en Wit afhankelijk van is, zoals wordt beweerd om een ​​coalitie te vormen, waarbij zich ook aansluit bij Ayman Odeh, Ahmad Tibi en waarschijnlijk elke andere MK met een Arabische klinkende naam die in de angst zaaide campagne zou passen.
 • Maar voor een van de vijf rechters van het Hooggerechtshof die oordeelde in het voordeel van Yazbak’s, was de beslissing pijnlijk. Rechter Anat Baron verloor een zoon bij de terreuraanval op Mike’s Place op het strand van Tel Aviv in april 2003, een terreuraanval die vervolgens werd opgeëist door zowel de Hamas- als de Fatah-facties.
 • In haar beslissing erkent ze: ‘De verleiding om te regeren op basis van iemands gevoelens is krachtig. Toch moeten we waakzaam zijn om die verleiding de strenge criteria zoals in de wet staat niet te laten overweldigen die alleen een rechtvaardiging kunnen vormen voor het uitsluiten van een kandidaat voor Knesset. Dat is de vraag die voor ons ligt in afwachting van onze beslissing. “

Beledigen na raketvuur:  na weer een nacht van raketvuur vanuit Gaza gericht op de zuidelijke gemeenschappen van Israël, reageren wetgevers door beledigingen naar elkaar te gooien.

 • Likud Minister van Openbare Veiligheid Gilad Erdan gaat tekeer tegen minister van Defensie Naftali Bennett op omdat hij niet genoeg heeft gedaan om de raketten en ballonnen met explosieven te bestrijden.
 • Bennett antwoordt door Erdan te vertellen dat als hij niet tevreden is met de strategie van de Netanyahu-regering richting Gaza, hij welkom is om af te treden uit het kabinet.
 • Erdan vuurt terug dat hij dat graag zou doen en dat Bennett alleen de conceptversie moet sturen die hij gebruikte om soortgelijke ontslagdreigingen uit te voeren die hij zelf nooit heeft opgevolgd.
 • Het goede (of slechte ) televisie programma ging verder in de Knesset waar Blauw en Wit een noodsessie bijeen had geroepen om de situatie in het zuiden te bespreken. Bijna niemand kwam opdagen voor de louter symbolische hoorzitting afgezien van MK’s van de centristische alliantie. Bennett slaagde erin aanwezig te zijn, maar toen hij naar het podium ging om te spreken, gingen alle wetgevers van Blauw en Wit de plenaire zaal verlaten.
 • “Benny Gantz en Bogie Ya’alon, blijven wegrennen net zoals jullie deden in 2014,” schreeuwde Bennett, verwijzend naar wat, hij al langer beweerd was de weigering van de voormalige IDF stafchef en van de voormalige defensieminister om de dreiging van de Gaza tunnels aan te pakken tijdens de 50-daagse Operation Protective Edge.

Speciale slachtofferseenheid: een voormalige politiechef van Jeruzalem is veroordeeld tot 10 maanden gevangenisstraf en vijf maanden voorwaardelijk nadat hij veroordeeld was na beschuldigingen van seksueel geweld, fraude en schending van vertrouwen.

 • De rechtbank van Tel Aviv oordeelde ook dat Nissan “Niso” Shaham twee slachtoffers moest compenseren met NIS 1500 (ongeveer € 400) en een ander slachtoffer met NIS 500 (ongeveer € 133).
 • In zijn inleidende opmerkingen bij de veroordeling zegt rechter Shmuel Melamed dat Shaham het publiek schade had berokkend met zijn acties en merkte hij op hoe moeilijk het zou kunnen zijn voor een voormalige hoge politieagent om een tijd in de gevangenis te zitten.
 • Het vonnis kwam uren na een andere belangrijke ontwikkeling in een zaak van seksmisdaden, toen een rechtbank in Jeruzalem de voorlopige hechtenis van de eerder veroordeelde zedendelinquent Rabbi Eliezer Berland met vijf dagen verlengde, na een uitgebreid onderzoek naar beschuldigingen dat hij terminaal zieke volgelingen uit geld bejag beloofde om ze te genezen en zodoende miljoenen Shekkels in zak stopte.
 • Marissa Newman van The Times of Israel breekt de zaak tegen de cult-toonaangevende veroordeelde zedendelinquent rabbijn open, die gelooft dat hij de macht heeft om de zieken te genezen, en zegt dat er 21 aanklachten en meer dan 200 getuigen zijn.
 • De publieke omroep KAN meldt dat de politie ook onderzoek doet naar afzonderlijke beschuldigingen dat Berland en zijn volgelingen betrokken zijn bij de verdwijning van een 17-jarige jongen die ongeveer 30 jaar geleden naar de 82-jarige rabbijn was gekomen voor spirituele begeleiding.

Beloftes werden gedaan: kolonistenleiders reageren woedend op de verduidelijking van de Amerikaanse ambassadeur David Friedman dat het Witte Huis geen onmiddellijke en ongecoördineerde annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever door Israël zal ondersteunen.

 • “Soms moeten zelfs lieve vrienden op hun plaats worden gezet en worden verteld dat we een soeverein land zijn en de soevereiniteit zal worden uitgebreid tot Judea en Samaria zoals het publiek in de staat Israël verwacht,” zegt de voorzitter van de Samaria Regionale Raad in een verklaring, met een beroep op Netanyahu om zijn belofte na te komen om de nederzettingen en de Jordaanvallei onmiddellijk te annexeren
 • Ahmad Tibi van de gezamenlijke Arabische lijst, geïnterviewd op I24News, waarschuwt voorzitter Benny Gantz van Blauw en Wit dat als zijn partij het Trump-plan blijft ondersteunen dat Israël delen van de Westelijke Jordaanoever annexeert, hij afscheid kan nemen van aanbevelingen van de Arabische partij die hij mogelijk nodig heeft om na de komende verkiezingen een regering te vormen.
 • Ondertussen meldt AFP dat een herbewerkte resolutie van de Palestijnse VN-Veiligheidsraad zijn aanvankelijke veroordeling van het vredesplan van de Amerikaanse president Donald Trump heeft laten vallen door te kiezen voor minder confronterende taal.
 • De nieuwste versie vermeldt ook niet langer de Verenigde Staten bij naam als de auteur van het plan en onthult zijn kritiek in mildere taal dan in het origineel, onthult AFP.