Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Diamond Princess. Screenshot YouTube

Je kunt op elk gewenst moment uitchecken, maar je kunt niet weg: Yedioth Ahronoth en Israel Hayom worden gegrepen door berichten vanaf het cruiseschip Diamond Princess voor de kust Japan, waar meer dan een dozijn Israëli’s onder de duizenden passagiers tenminste tot 19 februari en misschien nog twee weken langer in quarantaine zijn geplaatst vanwege het uitbreken van coronavirus.

 • Tot nu toe zijn 135 passagiers besmet door het virus. Van een van de Israëlische passagiers, een vrouw, wordt gevreesd dat ze het virus heeft opgelopen na het ontwikkelen van koorts. Haar toestand verbeterde later maandag, maar ze blijft onder observatie op het schip en wacht op nieuwe testresultaten.
 • Volgens Yedioth ontvingen de passagiers individuele thermometers en moeten ze hun temperatuur meerdere keren per dag controleren. “Om de paar uur moeten we verslag uitbrengen over onze gezondheid. Ik ben in een kamer met een veranda op de 11e verdieping en de rest van mijn familieleden bevinden zich op de vijfde verdieping, ‘vertelt Nicole ben David, 51, aan de krant. “Ik ben hier opgesloten, kan nergens heen. We ontvangen voedsel in steriele verpakkingen. Ze geven ons onze lakens om het beddengoed zelf te verschonen om zodoende het contact met personeel te beperken. “
 • De passagiers mogen af ​​en toe door de gangen dwalen, op voorwaarde dat ze gezichtsmaskers dragen en op twee meter afstand van anderen blijven.
 • Israel Hayom citeert op dezelfde manier het “gevangen” Israëlische koppel Shimon en Shalva Dahan, die worden geciteerd als: “Elke dag ziet eruit als de dag ervoor. De kapitein kondigt de plaatsen van herkomst aan van degenen die besmet zijn met het coronavirus.

Geen ziekte maar heimwee: Maar volgens Ben David zijn er, ondanks de omstandigheden, wat lichtere momenten.

 • “In het weekend heeft Chabad een lading koosjer voedsel en Shabbat-kaarsen gebracht. Het maakte ons erg blij. Ze proberen ons leuke en geruststellende pakketten uit Israël te geven, zoals Elite-koffie en kruiswoordpuzzels om het aangenamer te maken. “
 • Ilan, haar man, voegt eraan toe dat hun familie via de WhatsApp-groep zich sterk heeft gehouden. “We sturen video’s naar elkaar. Een van de tantes danst en de andere zingt. Een tante en oom hernieuwden hun geloften na 45 jaar en trokken een ring tevoorschijn, en een andere tante vierde haar 70ste verjaardag. Mijn humeur is soms goed en soms somber, soms huilen we als we video’s van thuis en van de kinderen zien. “

We blijven maar thuis: Israël Hayom suggereert ook dat Israëli’s niet reizen naar enkele van hun favoriete bestemmingen, Thailand en India, vanwege de epidemie.

 • Het citeert de Travelist-zoekmachine, die een daling van 55% van het aantal zoekopdrachten voor vluchten naar Thailand en 57% naar India meldt.
 • Yedioth zegt in een uitleg over het annuleren van vluchten naar door virussen getroffen bestemmingen, dat er geen officiële cijfers zijn, maar touroperators denken dat er de komende maand een daling van 50% van alle bestelde vluchten vanuit Israël naar het buitenland zal zijn.
 • Israel Hayom zegt dat een tiental patenten met betrekking tot het coronavirus de afgelopen dagen zijn geregistreerd door Israëlische bedrijven. Sommige zijn ingediend door Israëlische farmaceutische bedrijven, andere door diagnostische bedrijven, en de ideeën variëren van antivirale geneesmiddelen tot een thuistestkit, zo meldt het.

Zeg het maar, “kapiteins”: de opmerkingen van president Reuven Rivlin waarin op defensieambtenaren wordt aangedrongen om hun mening te geven aan regeringsfunctionarissen staan ​​op de voorpagina van Haaretz.

 • Sprekend op een evenement dat werd bijgewoond door top-IDF-functionarissen, moedigt de president het leger aan ‘om op het schip van de Israëlische veiligheid verstandig, verantwoordelijk, zonder angst en zonder betrokkenheid van degenen die er niet bij betrokken zijn, kapitein te blijven . Zonder zich zorgen te maken over wat ze zullen zeggen, tweeten of schrijven. ‘Hij voegt eraan toe dat het leger’ de gevolgen van elke beslissing die het wil nemen aan de regering zal blijven aanbieden. ‘
 • Hoewel de president niet specificeert waarnaar hij verwees, en zijn opmerkingen kunnen worden gelezen als een waarschuwing tegen Israëlische militaire actie in Gaza vóór de verkiezingen – waarvan Netanyahu heeft gezegd dat dit zou kunnen gebeuren – blijft Amos Harel van de krant erbij dat hij naar annexatie verwees.
 • “Deze opmerkingen zijn niet toevallig gezegd. Na de onthulling van het Trump-vredesplan en de stevige beloften van annexatie uit de kringen van de premier (die inmiddels zijn ingetrokken, onder druk van de Amerikaanse regering), was de stilte van het defensie-instituut schril. De president vertelt hen: het is je verplichting om de instructies van de overheid uit te stellen, maar je moet ook je professionele mening geven over wat er gebeurt.”
 • Harel voegt toe: “Nu, na de Amerikaanse interventie, is het tijdschema duidelijk. Netanyahu geeft toe dat de annexatie na de verkiezingen zal plaatsvinden, en volgens hem alleen als Likud wint. Maar de annexatieverklaringen hebben ter plaatse consequenties – en we kregen een herinnering aan vorige week met de golf van moeilijke terreuraanslagen. De mensen die “het vuur moeten blussen die deze lege verklaringen doen ontbranden” (en des te meer, als er daadwerkelijk stappen in deze richting zijn) zaten gisteren op de eerste rijen in Gelilot, tegenover de president. ‘

Toespraak maar geen stemming: het Palestijnse besluit om niet te stemmen over een ontwerp-resolutie dinsdag tegen het Trump-vredesplan bij de VN-Veiligheidsraad krijgt in de kranten weinig aandacht.

 • Abbas is nog steeds van plan om zich in de Veiligheidsraad tegen het plan uit te spreken, hoewel er geen stemming zal plaatsvinden.
 • De PA-president zal ook een gezamenlijke persconferentie houden met voormalig premier Ehud Olmert om zich tegen het voorstel uit te spreken, om 14.00 uur in New York.
 • Als premier had Olmert verstrekkende concessies gedaan aan Abbas voor een Palestijnse staat, die uiteindelijk werden afgewezen. De beschaamde premier werd later gevangen gezet wegens corruptie.
 • In een op-ed in Israel Hayom, censureert Israel’s Ambassadeur bij de Verenigde Naties Danny Danon, Abbas voor het afwijzen van het Trump-voorstel.
 • “Al snel, als hij het podium verlaat, zal Abu Mazen [Abbas] worden herinnerd als de grootste weigeraar van vrede in de geschiedenis. Jaren van historische kansen, met de deal van de eeuw op zijn hoogtepunt, werden in de vuilnisbak gegooid ten gunste van toespraken bij de VN en diplomatiek terrorisme tegen Israël over de hele wereld. “

De vlammen aanwakkeren : Haaretz wijdt zijn redactioneel onder de kop “Het Annexatiefestival”, aan het veroordelen van een “Burning Man-achtig” evenement dat door Israëliërs op de Westelijke Jordaanoever, in het noordelijke deel van de Dode Zee, zal worden gehouden.

 • Het evenement is niet officieel verbonden aan Burning Man’s Israel’s filiaal  zegt het. Het heeft nog geen definitieve goedkeuring van de politie ontvangen, hoewel tickets naar verwachting binnenkort in de verkoop zullen gaan.
 • “De aankondiging van het evenement vorige week leidde tot controverse in de Burning Man gemeenschap over de vraag of het houden van een dergelijk evenement in de gebieden politieke betekenis heeft. Maar het feit dat er überhaupt een geschil is, is het beste bewijs dat dit inderdaad een politieke daad is. Een van de organisatoren van het evenement zei in april : ‘Hoewel de locatie boven de groene lijn ligt, hebben ze onlangs gesproken over het annexeren van dit land. Dus als dit bij een tijdelijke beslissing binnen de groene lijn zou kunnen vallen, is er geen reden tot bezorgdheid. ‘ In een gesprek met Haaretz legde hij uit dat hij niet geïnteresseerd is in politiek, en dat ‘al deze definities van A, B en C politieke kwesties zijn en ik wil er niet mee omgaan.’ “
 • “Maar zijn opmerkingen negeren het feit dat er een andere partij bij het conflict is. Net als de rechtse regering vergissen de organisatoren van evenementen zich als ze denken dat een Israëlische beslissing, zelfs met Amerikaanse steun, voldoende is om de bezetting, de nederzettingen en de annexatie, kosher te maken. “

Advertentie (4)