Abbas vind Trumps vredesplan “Zwitserse gatenkaas”

President Abbas tijdens zijn toespraak in de veiligheidsraad op 11 februari 2020. Screenshot YouTube

De in zijn 16e jaar van zijn 4-jarige termijn zittende president van de Palestijnse Autoriteit (PA), Mahmoud Abbas, zei in een toespraak in de VN veiligheidsraad dat het Amerikaanse vredesplan een “Zwitserse gatenkaas” is. Hij is echter wel bereid directe onderhandelingen te starten met Israël onder het beschermheerschap van het Kwartet (bestaande uit de VS, Rusland, de VN en de Europese Unie) en op basis van internationale resoluties.

“Ik ben vandaag hier naar toegekomen om de Palestijnse positie te benadrukken die het Amerikaans-Israëlische vredesdeal verwerpt”, aldus Abbas aan het begin van zijn toespraak aan de Veiligheidsraad.

“Het legaliseerde wat illegaal is: nederzettingen bouwen en confiscatie en annexatie van Palestijns land. Ik bevestig hier dat het noodzakelijk is dat deze deal, of een deel ervan, niet als een internationale referentie voor onderhandelingen wordt beschouwd.”

De PA-president voegde eraan toe dat het plan ‘ons thuisland transformeert in gefragmenteerde woonkampen; en beschreef de territoria die het voor ogen heeft voor een toekomstige staat Palestina als een “Zwitserse gatenkaas”.

Het Amerikaanse vredesplan van de regering Trump voorziet in een Palestijnse staat op 70 procent van de Westelijke Jordaanoever, een handjevol buurten in Oost-Jeruzalem, het grootste deel van Gaza en nieuwe delen van Zuid-Israël die de Gazastrook in omvang bijna verdrievoudigd.

Daarnaast stelt het plan Israël ook in staat nederzettingen te annexeren, verleent het Israel soevereiniteit over de Jordaanvallei en veiligheidscontrole ten westen van de rivier de Jordaan, en voorkomt het vredesplan dat tienduizenden Palestijnse vluchtelingen uit 1948 zich in Israël kunnen vestigen.

Ook zei Abbas bereid te zijn in het gebouw van de VN te blijven om ‘meteen onderhandelingen te starten’.

De Palestijnse president insinueerde ook dat Trump werd misleid in het nemen van beslissingen die zij zien als een ondermijning van de Palestijnse zaak. “Ik weet niet wie hem adviseerde, want president Trump is niet zo”, voegde Abbas eraan toe.

Na de toespraak van Abbas zei Danny Danon dinsdag, de Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties (VN), dat vrede onmogelijk zal blijven zolang president Mahmoud Abbas in functie blijft.

“Alleen als hij vertrekt, kunnen Israël en de Palestijnen vooruit. Een leider die kiest voor afwijzing, aanzetten tot verheerlijking van terreur en geweld, kan nooit een echte partner voor vrede zijn”, aldus de Israëlische gezant bij de Verenigde Naties.

“Als president Abbas serieus bezig was met onderhandelingen, zou hij hier vandaag niet zijn. Hij zou in Jeruzalem of in Washington gaan zitten met zijn onderhandelingspartner”, zei hij.

“Maar Abbas wijd het gebrek aan vooruitgang in de richting van vrede aan Israël. Klagen in plaats van leiden, dat is het beleid van Abbas. Dat was zijn manier toen hij aantrad, en dat is zijn manier vandaag, in het 16e jaar van zijn vierjarig-termijn”.

De Israëlische ambassadeur bekritiseerde vervolgens de internationale gemeenschap voor het aanmoedigen van de Palestijnen.

“Jullie komen met randvoorwaarden die rechtstreeks in tegenspraak zijn met eerdere afspraken tussen de partijen. Israël en de PA hebben bijvoorbeeld eerder overeenstemming bereikt over internationaal goedgekeurde overeenkomsten dat een grens alleen zal worden bepaald door middel van directe en bilaterale onderhandelingen”, zei Danon.

“Toch proberen sommigen van u, tegen deze expliciete overeenkomst, een voorwaarde toe te voegen dat over toekomstige grenzen moet worden onderhandeld op basis van de zogenaamde 1967-lijnen”, aldus Danon.

Danon prees het vredesvoorstel van de Amerikaanse president Donald als een ‘verstandige benadering’ om het conflict op te lossen, omdat het afwijkt van ideeën die keer op keer hebben gefaald.

Advertentie (4)