Ex-premier Olmert en president Abbas: “Nee tegen vredesplan Trump, ja tegen directe onderhandelingen”

Abbas en Olmert tijdens hun persconferentie. Screenshot YouTube

De Palestijnse president Mahmoud Abbas en voormalig premier Ehud Olmert zeiden dinsdag in een gezamenlijke persconferentie in New York de vredesbesprekingen te willen hervatten waar ze tien jaar geleden zijn gestopt, terwijl ze het huidige vredesplan van Trump afkeuren.

Premier Netanyahu beschuldigde de twee ervan het Amerikaanse vredesplan te ondermijnen en noemde de gezamenlijke persconferentie “een dieptepunt in de geschiedenis van Israël.”

Abbas riep op tot hervatting van de gesprekken die hij met Olmert had gevoerd toen laatstgenoemde 12 jaar eerder de premier van Israël was.

“We maakten toen echte vooruitgang”, zei Abbas. “Laten we verder gaan waar wij toen zijn gestopt”, voegde de Palestijnse leider eraan toe.

“Abbas is een man van vrede. Hij is tegen terreur. En daarom is hij de enige partner waar we mee kunnen omgaan”, vertelde Olmert, die naast de Palestijnse leider zat tijdens de persconferentie.

De gesprekken tussen Olmert en Abbas zijn in 2008 afgebroken te midden van juridische problemen voor de Israëlische leider en een Israëlische operatie in de Gazastrook.

Het plan, zoals toen op tafel lag, suggereert dat Israël bereid was zich terug te trekken tot aan de grenzen zeer vergelijkbaar met de lijnen van vóór 1967 en gebieden in noord- en zuid-Israël te ruilen in ruil voor het behoud van de grotere nederzettingenblokken.

Olmert vroeg Abbas toen het voorstel te bespreken met de overige Palestijnse leiders, hetgeen Abbas weigerde, maar bij terugkomst in zijn hoofdkwartier in Ramallah schetste hij haastig het voorstel op een stuk papier.

Foto: TheTower.Org / Walla Nieuws
Advertentie (4)