Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

MDA personeel op Ben Gurion Airport. Foto MDA

De Koreanen worden bedankt: Israël heeft de paniekknop ingedrukt nadat bleek dateen aantal Zuid-Koreaanse toeristen die eerder deze maand Israël bezochten het COVID-19 coronavirus bij zich hadden waardoor studenten, leraren, soldaten, politieagenten en iedereen die misschien in contact was gekomen met de groep thuis in quarantaine moest gaan.

  • “Dit is echt verontrustend,” vertelt een expert in besmettelijke ziekten de nieuwssite Ynet. “Ze toerden door het lande n leken niet te weten dat ze het virus bij zich droegen, omdat ze slechts lichte ziekteverschijnselen hadden, zoals een verkoudheid. Er is dus een reëel gevaar dat de besmetting zich in Israël zal gaan verspreiden.”
  • Diverse media publiceren het reisschema van de groep, die negen dagen lang door Israël en over de Westelijke Jordaanoever rondtrok en proberen bewijs te vinden van overal waar hun voeten door het Heilige Land liepen.

  • Zoals bijvoorbeeld Channel 13 dat een foto publiceert van een groep schoolkinderen in Tel Sheva waar de Koreanen op de achtergrond te zien zijn.
  • Yedioth Ahronoth noemt hun reisroute een ‘gevaarlijke reis’ en publiceert een kaart met daarop de plaatsen die de Zuid Koreanen hebben bezocht.

  • Ook circuleert in de media beeldmateriaal waarop is te zien hoe de groep het Graf van de Aartsvaders bij Hebron bezoekt.
  • “We waren ongeveer 30 of 40 minuten bij hen in de buurt, terwijl hun gids sprak en toen gingen we achter hen een grot in. Wie weet of een van hen daar hoestte en het bleef hangen. Het is beangstigend, ”vertelt een student, die de pech had tegelijkertijd Masada te bezoeken en in quarantaine werd gedwongen, het nieuws van Channel 12 te vertellen.
  • Op zondag meldt het kanaal van een Beersheba-school waar staat dat klaslokalen en gangen vrijwel leeg zijn omdat iedereen thuis blijft vanwege de virusangst.

Je raadt nooit wie hier is: voeg daaraan toe dat het virus ook werd gevonden bij een van de Israelis aan boord van de Diamond Princess-cruise die eerder in de media had geklaagd dat ze in orde waren en naar huis mochten gaan, en Israël nu gek is geworden met quarantaines.

  • “De corona bevindt zich in Israël”, schreeuwt een krantenkop in Israel Hayom, waarbij het woord wordt gebruikt dat lokaal steno is geworden voor de ziekte, hoewel slechts die ene persoon het heeft (tot nu toe).
  • De voorpagina van Yedioth is zelfs helemaal aan het coronavirus gewijd en uitsluitend gebruikt door een Q en A over het virus.
  • “Is twee weken quarantaine genoeg”, luidt een vraag. “Eigenlijk niet. Aanvankelijk schatten ze dat het 14 dagen duurde nadat het virus het lichaam binnenkwam voordat de symptomen zichtbaar werden, maar nu weten ze dat het ook een maand kan duren. Voorlopig zijn de oorspronkelijke instructies niet veranderd. “
  • Hagai Levin, een van de beste experts op het gebied van volksgezondheid, vertelt Kan dat “onze werkhypothese moet zijn dat er gevallen van corona in Israël zijn waarvan we niets weten.”
  • Walla News weet te melden dat een tweede quarantainezone zal worden opgezet in het Hadassah Ein Kerem-ziekenhuis in Jeruzalem. Ziekenhuishoofd Zeev Rothstein vertelt het kanaal dat de afdeling zal worden opgezet in de oude toren van het ziekenhuis, die buiten gebruik is gesteld. “We zijn nog steeds niet begonnen met het slopen van die toren, dus we hebben de optie”, zegt hij.

Nepnieuws gaat viraal, daar ontkom je niet aan : minister van Openbare Veiligheid Gilad Erdan wordt geciteerd op Channel 13 en zegt dat zelfs als mensen niet luisteren, de politie gereed is om actie te ondernemen. En hij zegt dat zijn ministerie zich voorbereidt op de mogelijkheid dat verkiezingen door het virus worden verstoort.

  • “Ik heb de politie opdracht gegeven zich voor te bereiden op de mogelijkheid dat de ziekte de verkiezingen zou kunnen verstoren, zelfs via nep nieuws dat wordt gebruikt om bepaalde gebieden te misleiden,” zegt hij cryptisch.
  • Yaron Avraham van Channel 12 schrijft dat met al het politieke nieuws en campagnes van de afgelopen maanden het lijkt alsof het virus uiteindelijk grootste potentieel heeft om de verkiezingen te beslissen.
  • “Stel je een situatie voor waarin je een bericht op je telefoon krijgt waarin staat dat iemand die vermoedt het virus te hebben, op je stembureau is verschenen. Het doet er niet toe als het nep lijkt, je je neemt het risico niet en je blijft thuis, ‘schrijft hij.
  • Niet te vrezen: Voormalig Likud-minister Ayoub Kara zegt dat hij de remedie heeft, en hij heeft het gekregen van een man genaamd Evgeny: een machine gemaakt om water te zuiveren, of zoals hij het noemt “een speciale machine om de verspreiding van corona te stoppen.”
  • “Evgeny gaf het aan mij in Sint-Petersburg. Ik zal morgen naar Israël reizen, ‘tweet hij, samen met wat lijkt op zijn of Evgeny’s nummer.
  • Onnodig te zeggen dat de media en internet een velddag met hem hebben, en niet voor de eerste keer.
  • Sommigen wijzen erop dat de echte minister van volksgezondheid een niet-Jood nodig had om op de hoogte te worden gehouden van het virus boven Shabbat, volgens een rapport van Channel 12.
  • “Maak me wakker als we de 16e eeuw bereiken,” tweet een persoon.

Grenzen dicht, grenzen open: niemand geeft duidelijkheid, het ministerie van Volksgezondheid publiceerde zaterdagavond een verklaring dat de regering de grenzen waarschijnlijk binnenkort volledig zou sluiten, meldt Channel 13 nieuws.

  • De verklaring werd echter al snel gewist, volgens Ynet. Het bleef echter daarna nog urenlang in het Engels staan voordat het aan het eind van de website ochtend verdween.
  • Maar de grenzen zijn niet bepaald open. De beslissing om een ​​vliegtuig met Koreanen terug te sturen, schijnbaar reagerend op het grote aantal gevallen dat daar in het weekend werd ontdekt, nodigt uit tot een “krachtige” reactie van Seoul, meldt het Yonhap-persbureau van dat land.
  • “Op aanbeveling van het ministerie van volksgezondheid bespreken we momenteel de situatie in Japan en Zuid-Korea, maar de situatie is dynamisch”, zegt het hoofd van de bevolkingsautoriteit Shlomo Mor-Yosef aan Kan.
  • Is Italië het volgende land? “Italië is een van de landen die we nauwlettend volgen,” vertelt het ministerie van Volksgezondheid bij monde van Moshe Bar Simantov aan Army Radio. “We zullen vandaag nieuwe richtlijnen publiceren. Als iemand ziek terugkomt, wordt hij gecontroleerd op corona. ‘

Wereldoorlog C: de bewegingen van Israël, waarvan Bar Simontov opmerkte dat ze verder gaan dan wat enig ander land doet, hebben naast wat handenwringen ook lof opgeleverd.

  • “We weten hoe te leven zonder de goedkeuring van andere landen,” vertelt minister Bezalel Smotrich aan Army Radio. “Volksgezondheid is belangrijker voor ons.”
  • In Yedioth zegt columnist Sarit Rozenbloom dat de beslissing om de Diamond Princess-groep naar huis te brengen (en hun beslissing om de quarantaine te breken op weg naar huis voor een groep die lang meezingt) “dom was, zo niet crimineel.”
  • Maar nu het virus hier is, schrijft ze: ‘De zware verantwoordelijkheid ligt bij ons allemaal. Als we tot nu toe de instructies van het ministerie van volksgezondheid voor quarantaine of het houden van goede hygiëne hebben genegeerd, is dit het moment om verantwoordelijkheid te nemen, voor ons en de mensen om ons heen, en te doen wat zorgvuldig moet gebeuren. ”
  • Reuters-correspondent Dan Williams grapt op Twitter dat Israël begint te lijken op de Tweede Wereldoorlog, het boek en de film waarin Israël zijn grenzen sluit en een co-existentie veilige haven voor de zombie-apocalyps creëert, totdat Brad Pitt opduikt.

Voor dood achtergelaten: ook terug van verder is de schietpartij in 2015 van Yaqoub Abu Al-Qia’an, een leraar die werd gedood door de politie tijdens het besturen van een auto tijdens een operatie om huizen in zijn geboortestad Umm al-Hiran te slopen.

  • Nieuw bewijsmateriaal gepubliceerd door de media toont aan dat een intern politieonderzoek heeft aangetoond dat de politie Abu Al-Qia’an negeerde terwijl hij kronkelend op de grond lag, en eenvoudige medische aandacht om de bloeding te stoppen zou hem volgens een autopsie gemakkelijk hebben gered.
  • Haaretz publiceert ook andere verontrustende details over de gebeurtenissen vóór zijn dood, zoals dat hij probeert een deal te sluiten om zijn huis te laten verwoesten zonder enig verzet, of daarna, waarin hij een terreur-supporter werd genoemd omdat hij kopieën van Israël had Hayom in zijn huis met artikelen over de Islamitische Staat op de voorpagina en islamitische boeken.
  • “Een simpele controle vond dat het normale religieboeken waren. De ene ging over manieren om een ​​’rustig gesprek’ te voeren en de andere om ‘spirituele cultuur in huis te brengen’, ‘meldt Haaretz.
  • “In een gesloten gesprek kon het idee dat kopieën van Israel Hayom als bewijsmateriaal worden gebruikt lachwekkend worden genoemd”, voegt het eraan toe.
  • Niemand vindt het echter heel grappig over wat er is gebeurd. “Dit verhaal is om woedend van te worden”, tweet Amit Segal van Channel 12.
  • “Dit is een van die verhalen dat terwijl je het bewerkt, je adem stopt en de foto’s en accounts je gewoon niet verlaten”, schrijft Kan’s Roi Yanovsky. “Een man ligt enkele lange minuten gewond op de grond. Een eenvoudige bloedstanch zou hem hebben gered. Maar hij bleef achter om te sterven. ‘
Advertentie (4)