Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Raketten worden vanuit Gaza afgevuurd. Screenshot YouTube

Palestijnse islamitische Jihad wilde een rustpauze: de laatste ronde van gevechten met Gaza lijkt in de geschiedenisboeken te gaan, hoewel de angst voor een opleving van de gevechten nog niet lang niet voor bij is, de kinderen nog thuis van school zijn, en een gevoel van ongeloof dat de gevechten echt voorbij zouden zijn, vooral na een eerder staakt-het-vuren dat maandagavond in werking zou treden, maar na een paar minuten al uit elkaar viel.

 • Israel Hayom schrijft dat er een gespannen rust is nabij de grens. “Wegen zijn open, maar 55.000 scholieren en studenten blijven thuis.”
 • “We wachten af ​​of de kalmte stabiel is. We willen geen risico’s nemen ten koste van kinderen en studenten, ‘zegt vice-minister van openbare veiligheid Avi Dichter tegen Army Radio.

Het is amper een halve oplossing: Walla meldt dat het zuiden “gedeeltelijk weer normaal is”, met een lijst van wat wel en niet is toegestaan, vond de IDF het goed, zoals bijvoorbeeld grote bijeenkomsten toestaan, maar dan wel binnenshuis.

 • En het geldt niet alleen voor Israël. De site meldt dat “de Kerem Shalom grensovergang vanmorgen geopend was en ongeveer 20 brandstoftrucks Gaza mochten binnengaan.”
 • Blauw en Wit MK Ofer Shelah spreekt met Army Radio en gebruikt de wedergekeerde rust om Netanyahu aan te vallen omdat hij niet weet wat hij doet: “Netanyahu heeft het sinds 2009 over een ‘oorlog in Gaza’. Hij doet niets omdat hij geen buitenlands beleid heeft en probeert iedere keer weer een week rust te kopen.”
 • In Yedioth Ahronoth richt Yossi Yehoshua zich op de “halve maatregelen” van Israël en de “lege bedreigingen” door premier Benjamin Netanyahu en minister van Defensie Naftali Bennett.
 • “Hoewel de politici met een ‘harde dreun’ richting de Hamas-leiding dreigden, waren de bevelen ter plaatse het tegenovergestelde,” schrijft hij. “De instructie aan de IDF in de afgelopen 48 uur was om te voorkomen dat het geweld escaleerde. De aanvallen op Gaza tijdens de nacht waren dus zeer gering. “
 • Hij voorspelt ook dat elk staakt-het-vuren “zeer kwetsbaar” zal zijn, omdat de islamitische Jihad raketten wil schieten, ongeacht wat er tot aan de verkiezingen gebeurt.
 • Yoav Limor van Israel Hayom doet dezelfde voorspelling: “Hamas wil een bredere deal, maar de PIJ, die zijn eigen onafhankelijke en anarchistische beleid heeft, ondersteund door Iran, zal de moersleutel blijven gebruiken. Het is twijfelachtig dat Israël dat nog veel langer kan negeren en de organisatie kan toestaan ​​de levensvoorwaarden te blijven dicteren voor inwoners van Zuid-Israël. ”

Hallo Jihad: hij is niet de enige die zich probeert te verdiepen in de islamitische Jihad-mentaliteit, vooral als je probeert uit te vinden hoe deze hele ronde van geweld is begonnen.

 • Verschillende westerse nieuwsbronnen hebben gemeld dat een video waarop te zien is dat het lijk van een vermeende terrorist met een bulldozer wordt weggenomen, leidde tot massale druk op de islamitische Jihad, die reageerde door raketten te lanceren en de gevechten aan te wakkeren. Israëlische experts kopen dat echter niet.
 • Hezi Sternlicht van Channel 13 noemt het een ‘excuus’ waarvan de terreurgroep heeft besloten om er ‘maximaal’ van te profiteren om redenen die te maken hebben met interne machtsstrijd.
 • De groep gebruikte het incident om “zichzelf te proberen te positioneren als de groep die de eer van Gazanen verdedigt, tegen de lelie-leverende Hamas die er de voorkeur aan geeft overeenkomsten met Israël te bereiken”, schrijft hij.
 • In Times of Israel zegt Avi Issacharoff dat, terwijl Israel’s body-hamsteren het land niet goed doet, de islamitische Jihad de schuldige is: “Zelfs volgens zijn eigen standaard ging PIJ te ver met zijn reactie, gezien het feit hoe het allemaal begon met een cel die probeerde om een bom bij de grens te leggen. Na tientallen raketten in de nacht en op maandag te hebben gelanceerd, is het duidelijk dat de organisatie heel Gaza de oorlog in wil slepen, ondanks dat dit een van de betere periodes is die de Strip recent heeft meegemaakt op het gebied van Israëlische concessies. “
 • Maar de publieke omroep KAN meldt dat islamitische bronnen van de Jihad hem vertelden dat het klaar was voor een staakt-het-vuren op zondagavond en pas weer ging vechten nadat Israël twee van zijn mensen in Syrië had vermoord. “Volgens hoge ambtenaren vertelde de islamitische Jihad bemiddelaars dat het geen wens heeft om oorlog te voeren in Gaza, voor of na de verkiezingen.

Om Hamas nou je vriend te noemen : de rol van Hamas, of het gebrek daaraan, in de strijd is ook onder de loep genomen, waarbij experts een pessimistische blik werpen op het gedrag van de terreurgroep.

 • Zvi Bar’el van Haaretz schrijft dat Hamas gebruikmaakt van het complexe web van banden in de regio waarin Qatar de sleutel is tot vooruitgang, maar deze spaarzaam gebruikt, en niet op de manier die Israël zou willen. “Als Egypte een wortel en een stok vasthoudt, heeft Qatar een doos wortelen waarvan het gebruik afhangt van de wensen van Israël. Daarmee wordt een belangenevenwicht gecreëerd waarin Israël en twee Arabische staten die vijandig tegenover elkaar staan ​​samenwerken tegen een organisatie die weet hoe ze het gewelds evenwicht met Israël kan exploiteren. ‘
 • Elnet Levy van Ynet stelt dat Hamas ook zijn rol als de veronderstelde volwassene in de kamer uitbuit, terwijl het de islamitische Jihad toestaat het vuile werk te doen: “Hamas hoeft niet zijn eigen vuile werk te doen. Het heeft de islamitische Jihad, het probleemkind dat meer dan blij is om Israël bij elke gelegenheid aan te vallen,” schrijft hij. Dit maakt het nieuwe beleid van Hamas veel eenvoudiger te implementeren: geen ballonbommen meer, maar wanneer de islamitische Jihad de kop opsteekt om Israël aan te vallen, zal Hamas de andere kant op kijken. ”
 • Channel 12’s Ehud Yaari, echter, zegt dat de twee groepen elkaar eigenlijk aan het strelen zijn en schrijven dat de islamitische Jihad a) een deel van de voordelen wil die via Qatar de Strip binnenstromen; b) een regeling die wordt uitgewerkt tussen Israël en Hamas wil torpederen, in opdracht van Iran; en c) wilde Netanyahu pijn doen bij de komende verkiezingen, omdat hij degene is die de sancties tegen Iran oplegt.
 • “We moeten de islamitische Jihad niet als een normale Palestijnse groep beschouwen. We moeten ze eerder zien zoals ze werkelijk zijn: een andere militie die handelt in naam en op bevel van Iran, zoals zijn tegenhangers in Irak, Libanon en Syrië, ‘schrijft hij.

En dagaan we ook nog naar de stembus: het is niet duidelijk hoeveel het Gaza-geweld de verkiezingen daadwerkelijk zal beïnvloeden, hoewel de anti-Netanyahu-brigade het zeker probeert uit te buiten om extra politieke punten te scoren.

 • “Het lijkt erop dat het laatste dat Netanyahu nodig had, een gewelddadige uitbarsting in de Strip was”, schrijft Chemi Shalev van Haaretz . “Alle interne peilingen die Likud heeft gedaan, geven aan dat Gaza de achilleshiel is. Zwevende-kiezers geven de regering geen hoge scores voor de omgang met Hamas. Een ongecontroleerde opleving op dit moment kan de kansen van Netanyahu meer schaden dan dat het hem zouden helpen. ‘
 • Maar een peiling gepubliceerd door KAN, die maandag werd uitgevoerd, blijft Likud tonen als leider net boven Blauw en Wit, zoals het ook deed vlak voor dat de gevechten begonnen. Hoewel een peiling die zondag werd gepubliceerd, een verschil met twee zetels liet zien, daalde de peiling van dinsdag die leidde tot een enkele stoel.
 • Tamar Hermann, een expert op het gebied van de Israëlische publieke opinie bij de denktank van het Israel Democracy Institute, vertelt de AP dat Israëli’s zo gewend zijn aan gevechten en verkiezingen, dat het geweld geen al te grote impact zal hebben.
 • “Het wordt verwacht en mensen zijn eraan gewend, en veerkracht wordt niet uitgehold vanwege dergelijke ‘normale gebeurtenissen’,” zegt ze.

Het land is/gaat op slot: rapporten over de coronavirus-vernietigende verkiezingen zijn blijkbaar nieuws van gisteren, en worden vervangen door berichten over de echte schade die het virus, dat nauwelijks aanwezig is in Israël, aan de economie zal doen.

 • Luke Tress van ToI meldt dat ambtenaren tijdens een spoedbijeenkomst maandag waarschuwden dat de epidemie Israël 1 procent van zijn BBP zou kunnen kosten, gelijk aan ongeveer NIS 14 miljard.
 • Volgens Globes is dat echter alleen het geval bij een normale uitbraak en geen “nachtmerriescenario”.
 • Minister van Economie Eli Cohen vertelt Army Radio dat Israël “de mogelijkheid onderzoekt om bedrijven en luchtvaartmaatschappijen te financieel te helpen voor gelede schade door het coronavirus. Het kan zijn dat we onze belastingregels moeten bijwerken. ”
 • Haaretz op-ed-schrijver David Rosenberg schrijft dat in het geval van een uitbraak hier, door de kleine omvang en traditie van vrijheden van Israël, een te grote invloed op de economie kan hebben, erger: “In gebied is Israël kleiner dan Lombardije en Veneto. Erger nog, de zaken en hightech van Israël zijn geconcentreerd in een heel klein gebied: de stedelijke agglomeratie die zich uitstrekt over het noorden en het zuiden, en een beetje ten oosten van Tel Aviv.
 • “Als 150 mensen in Tel Aviv of Givatayim coronavirus symptomen vertonen, zal een blokkade van het gebied in en rond Tel Aviv voor een paar weken, economisch verwoestend zijn” , schrijft hij. “Er is geen ander deel van het land dat in de buurt komt van het genereren van de economische activiteit van groter Tel Aviv.”