Wat schrijven de Hebreeuwse weekendkranten in Israel vandaag?

Rellen op de Westbank. Screenshot YouTube

Het is tijd voor geweld: een reeks aanvallen in Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever hebben de spanningen die net onder de oppervlakte sudderen in het volle zicht gebracht, waardoor angst voor een nieuwe golf van geweld is ontstaan.

 • Times of Israel’s Juda Ari Gross geeft een goede samenvatting van wat Israel Hayom de klok rond “terreur” noemt.
 • “Non-stop terreur”, luidt de kop van de voorpagina in Yedioth Ahronoth, die net als andere roddelbladen en tv-nieuws een mix is ​​van chauvinsme, angst en schuldgevoelens.
 • “Dit is slechts een voorproefje”, waarschuwt columnist Shimrit Meir in de krant. “In korte tijd gingen we van spanningen, naar motregen, naar echte regen: Jeruzalem, Bethlehem, Jenin, Hebron, en natuurlijk Gaza.
 • Channel 12 nieuws noemt het een “escalatie” en meldt dat “de hoop is dat de gebeurtenissen over een dag of twee zullen eindigen, maar het leger houdt rekening met de mogelijkheid dat “er maar iets hoeft te gebeuren of de hel breekt los”.

Ga het nu niet verpesten: “Probeer ons niet uit”, dreigt Israel Hayom op zijn voorpagina, hoewel de media zich richten op troepen die worden versterkt op de Westelijke Jordaanoever, Jeruzalem en in de buurt van Gaza, duidelijk maken dat het niet bij bedreigingen zal blijven.

 • “De reeks aanvallen op de Westelijke Jordaanoever heeft een bijzonder ontvlambaar potentieel”, schrijft Israel Hayom-columnist Yoav Limor. “Het vereist dat Israël vastberaden handelt, maar ook slim, om te voorkomen dat dit in een massale, dodelijke golf van terreur verandert.”
 • Yedioth’s Yossi Yehoshua schrijft dat het leger gelooft dat “militaire en diplomatieke activiteit” de golf nog steeds binnen 48 uur kan stoppen, als de troepen erin slagen fouten te voorkomen.
 • “Elke afwijking kan de grond in brand steken”, waarschuwt hij.

Er werden fouten gemaakt: de noodzaak om het niet te verknallen lijkt overduidelijk, maar het werd blijkbaar geen dag eerder in acht genomen, in Jenin, waar Israël binnentrok om een ​​huis van een terrorist te slopen, wat leidde tot intense rellen waarbij een Palestijnse politie-cadet werd gedood, blijkbaar per ongeluk, nadat hij verkeerd was geïdentificeerd en als een terrorist werd beschouwd.

 • Yedioth had toevallig een verslaggever die bij de troepen wastoen ze Jenin binnengingen, waar ze te horen kregen dat er “tientallen terroristen waren, sommigen gewapend”.
 • Uiteindelijk beschrijft hij, in wat hij een ‘strijd’ noemt, terwijl de troepen werkten om het huis te slopen onder een ‘non-stop regen van stenen’.
 • Zijn rapport over de operatie bevat beschrijvingen van het opzetten van een “oorlogskamer” in het huis van een buurman, alsof ze stopten voor thee en geen militaire operatie uitvoeren, kijken naar het sloopwerk en na drie uur ‘greep een van de hoge officieren een bezem en de modder in de oorlogskamer schoongemaakt voordat ze vertrokken. “
 • Amos Harel van Haaretz vraagt ​​waarom de operatie überhaupt moest plaatsvinden, waarbij het leger wist dat alles zo gevoelig was en dat Palestijnen zich opmaken voor een gevecht, maar beantwoordt ook zijn eigen vraag: politiek.
 • “Het is moeilijk om de politieke context te negeren van het aandringen op de sloop van het huis – die specifieke nacht – terwijl de spanning op de Westelijke Jordaanoever de afgelopen week gestaag was toegenomen. Minister van Defensie Naftali Bennett heeft vorige maand een strenger beleid aangekondigd met betrekking tot de sloop van huizen, waaronder de huizen van degenen die terroristische groeperingen hebben geholpen. Rechtse groepen en kolonisten oefenen regelmatig druk uit op politieke leiders en de IDF om het tempo van de sloop van huizen te versnellen ”, schrijft hij.

Fouten werden geclaimd: Ondertussen berichtten de media over car-rammer Sanad al-Turman vrijdag, met de nadruk op zijn claim dat het een ongeluk was en hij de controle over zijn auto verloor en in een groep soldaten terechtkwam voordat hij het toneel ontvluchtte.

 • “Hij ontsnapte omdat hij dacht dat ze hem zouden doden,” citeert Army Radio zijn broer.
 • Channel 12 meldt dat de Israëlische autoriteiten hem absoluut niet geloven. “Ten eerste, zeggen de bronnen, reed de car-rammer door een controlepost terwijl hij probeerde te ontsnappen [naar de Westelijke Jordaanoever] ook al hadden soldaten daar geen wapens getrokken en werd er niet op hem geschoten.”
 • Channel 13 richt zich ook op zijn eerdere opmerkingen in Facebook, waarvan het zegt dat het wijst op radicalisering. Het bewijs. Hij deelde een oud islamistisch lied op Facebook met de woorden: “Ik zal zijn als een sterke pilaar, als een moskeespits, ik zal mijn kogels in een krachtige stroom naar de lichamen spuwen.”
 • “De betekenis: ik ben klaar voor oorlog,” meldt het kanaal.

 Intifadeal: Maar de echte schuld ligt niet bij de aanvallers, maar bij de president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas en de Amerikaanse president Donald Trump en er lijkt geen twijfel over te bestaan ​​dat de mislukte deal de schuld is van de aanslagen.

 • “De aanslagen die we zagen kwamen in de schaduw van een crisis op de Westelijke Jordaanoever, vanwege de Deal of the Century”, vertelt oud-generaal Michael Milstein aan Army Radio.
 • Yedioth’s Meir zegt dat als het erger wordt, het geweld ‘de intifada van de eeuw’ wordt genoemd.
 • “Het teken was aan de muur vanaf het moment dat Abbas zich publiekelijk uitsprak tegen de ‘deal van de eeuw’,” schrijft Amir Buhbut in Walla nieuws. “Abbas stuurt dubbele berichten naar het Palestijnse publiek, roept niet op tot geweld, maar haast zich niet om de branden te blussen.”
 • Channel 13 nieuws meldt dat onder degenen die Abbas de schuld geven de architect van het plan, Jared Kushner is, die zijn opmerkingen een ‘harde aanval’ noemt.
 • Leiders die klaar zijn voor een staat “roepen niet op tot dagen van woede en moedigen hun mensen aan om geweld na te streven als ze niet krijgen wat ze willen,” zei hij, volgens de Associated Press.

Ehud en Abbas hebben een deal: de meeste andere Israëlische kranten concentreren zich op de opmerkingen van Kushner waarin wordt opgeroepen de geplande vergadering en persconferentie tussen voormalig premier Ehud Olmert en Abbas af te gelasten.

 • “Het is bijna zielig dat ze kritiek hebben op de inspanningen van andere mensen om een ​​overeenkomst te bereiken,” zei Kushner, volgens ToI’s Eric Cortellessa. “Het komt door veel jaloezie omdat ze het niet zelf konden doen.”
 • Een aantal Israëli’s zijn op dezelfde manier woedend. Yedioth Ahronoth noemt de geplande bijeenkomst ‘verbijsterend’.
 • “Schaam je, Ehud”, schrijft Channel 12’s Ehud Yaari (die Olmert hielp zijn gevangenis verhaal te schrijven).
 • “Olmert is vrijwillig vrijwilliger om geloof te hechten aan de bewering van Abbas dat alleen Netanyahu de schuld heeft voor het ontbreken van een vredesakkoord,” schrijft hij. “Terwijl Abbas ‘dagen van woede’ steunt, meldt Olmert zich om hem te beschermen en niet alleen Netanyahu, maar ons allemaal pijn te doen.”

Als je het annexeert , is het geen droom: Israel Hayom’s Nadav Shragai kijkt naar de positieve kant van de dingen. De afwijzing van Abbas betekent dat het tijd is om door te gaan met de annexatie.

 • Shragai voegt eraan toe dat als Netanyahu niet kan beginnen met annexeren omdat de VS wil dat hij wacht tot na de verkiezingen, hij in ieder geval de bouw in delen van Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever, bekend als E-1 en Givat Hamatos, kan hervatten die was gestopt vanwege bittere internationale oppositie.
 • “We moeten Abbas en de Palestijnen bedanken voor het feit dat ze ons nog een kans hebben gegeven, door te weigeren vrede na te streven en in plaats daarvan vast te houden aan terreur en geweld, om terug te keren naar de manier van beoefenen van het zionisme”, schrijft hij.
 • Maar Netanyahu heeft blijkbaar de droom van annexatie vóór verkiezingen niet opgegeven, volgens kolonistenleiders die met ToI’s Jacob Magid spraken over hun ontmoeting met de premier, hoewel het duidelijk is dat hij niet de fout zal maken om zich opnieuw aan een tijdschema te houden .
 • Kolonistenleiders die het ene van Kushner en het andere van Netanyahu horen, zijn echter niet gelukkig: “Dit is jammerlijk. Het publiek in Judea en Samaria en overal in Israël eist de waarheid te weten, ‘vertelt kolonistenhoofd Shlomo Neeman aan Channel 13 nieuws.
 • Yossi Verter van Haaretz meldt, via een vertrouwde bron, dat Netanyahu hier voor vecht “alsof zijn hele leven ervan afhing. Wie weet? Hij is misschien zelfs succesvol. Hij is niet iemand om op te geven. ‘
 • “Diplomatieke bronnen zeggen dat Netanyahu elke dag uren besteedt, hetzij rechtstreeks met de Trump-regering, hetzij door druk op bijvoorbeeld Trump’s evangelische aanhangers, iets probeert te forceren voor de Israëlische verkiezingen, een soort mini-annexatie, alles om zijn teleurgestelde basis te sussen ,” schrijft hij. “Dat zou hem het imago van een onvermoeibare meester van de spin besparen en hem tot het niveau van een Begin-achtige staatsman katapulteren die levert in plaats van alleen veel te beloven.”