Israëlisch bedrijf ontwikkelt bewakingsapparaat voor nieren

Het nier bewakingssysteem van Serenno. Foto Serreno Medical

Het Israëlische bedrijf Serenno Medical heeft een apparaat ontwikkeld dat de nierfunctie bewaakt en nierbeschadiging bij ziekenhuispatiënten detecteert.

Volgens de Serenno Medical beoordeelt het apparaat het functioneren van de nieren en kan vroegtijdig acute beschadigingen opmerken. Acute nierfalen zijn een veel voorkomende aandoening bij ziekenhuispatiënten en verhoogt de kans op overlijden aanzienlijk. Jaarlijks treft het ongeveer 19 miljoen patiënten wereldwijd. Het komt voor bij 60% van alle IC-patiënten.

Momenteel zijn metingen van urineproductie de meest gebruikte methoden voor het bewaken van de nierfunctie. Die metingen leveren nauwkeurige informatie over de nieren op. Een nadeel van die metingen legt CEO Tomer Lark van Serenno Medical uit. ‘Het probleem is deze methode nog altijd handmatig in de IC wordt gemeten, terwijl het verplegend personeel al overwerkt is. Hierdoor worden de metingen niet zo vaak gedaan als dat wenselijk is. Het Serenno-systeem biedt een geautomatiseerde monitoring aan en kan eventuele veranderingen aan de nieren meteen opmerken en medisch personeel waarschuwen.’

“Het apparaat werkt in synergie met bestaande ziekenhuisapparatuur (elke katheter en zak) en vereist een korte en eenvoudige, niet-invasieve installatie,” zei het bedrijf in een verklaring. “Het past in de gecompliceerde IC en operatiekameromgevingen en is volledig functioneel in elke patiëntconditie of ziekenhuisomgeving.”

Lark zei dat het apparaat dit jaar de FDA-goedkeuring zal krijgen, wat aan het einde van het jaar zal worden gevolgd door de eerste verkopen in de VS. Het plan is om extra landen toe te voegen in afwachting van regionale wettelijke goedkeuringen.

Advertentie (4)