Intel investeert in ‘Smart Buildings’ in Israël

Intel Petach Tikva. Foto: Intel

High Tech bedrijven in Israël waren niet in staat om ongeveer 17.000 banen in 2018 te vullen, volgens Start-Up National Central, een non-profit onderzoeksorganisatie, en dat cijfer blijft stijgen. Dus proberen bedrijven van alles te verzinnen om nieuwe werknemers aan te trekken en te behouden. Intel denkt daar iets op te hebben gevonden en investeert in “Smart Buildings” om het zijn werknemers optimaal naar de zin te maken.

Het nieuwe kantoor van Intel in Petach Tikva is tien verdiepingen hoog en er zullen zo’n 3000 werknemers komen te werken. Het kantoor is voorzien van milieuvriendelijke systemen, heeft een sportschool en massagesalon en beschikt daarnaast over sensoren die beweging, licht en lucht controleren die er voor moeten zorgen dat werknemers zich comfortabel voelen.

Het bedrijf weigerde commentaar te geven op hoeveel het heeft uitgegeven aan het ontwikkelingscentrum. Israëlische media hebben het echter over zo’n 188 miljoen Amerikaanse Dollar.

Als je de video bekijkt krijg je de indruk dat het soms een hotel lijkt inplaats van een ontwikkelingscentrum.

De sensoren en de bijbehorende app kunnen werknemers ook helpen de beste manier te vinden om van en naar hun werk te reizen en hen te laten weten welke van de drie restaurants van het gebouw plaats heeft tijdens de lunch. Met de app kunnen werknemers andere medewerkers laten weten waar ze zich bevinden.

Niet iedereen was enthousiast over de nieuwe werkruimte. Sommige werknemers klaagden anoniem op een Israëlische nieuwswebsite over een gebrek aan privacy.

Ido Melamed, een hardware-ingenieur die 16 jaar bij Intel werkt, verhuisde naar het nieuwe gebouw vanuit een kantoor met kantoorkamertjes. Hij zei dat de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen. ‘We zien elkaar, we kunnen opener praten en effectiever samenwerken’, zei Melamed. ‘Er is echt vertrouwen tussen het bedrijf en de werknemers dat de (verzamelde) gegevens voor de juiste doeleinden worden gebruikt.’

Advertentie (4)