Palestijnse minister: ‘Vredesplan is de smerigheid van de eeuw’

Screenshot: YouTube

Een paar dagen voordat het vredesplan van Trump bekend werd gemaakt, waarschuwde de Palestijnse minister van Religieuze Zaken Mahmoud Al-Habbash al voor het plan. Onderhandelen over het vredesvoorstel zou “vernederend” en “beschamend” zijn. Voorstanders van het plan zullen ‘de prijs van verraad betalen’. Sterven als martelaar zou beter zijn dan de “smerigheid van de eeuw” te accepteren.

‘Palestina zal Palestina blijven’, zei al-Habbash. ‘Dit land keert terug naar zijn eigenaren,’ aldus bericht Palestinian Media Watch (PMW).

‘Wie de overeenkomst accepteer zal hier een hoge prijs voor betalen. Hij zal de prijs van verraad betalen’, waarschuwde al-Habbash.

Al-Habbash ging nog een stap verder en leerde zijn publiek dat vechten tegen de overeenkomst en martelaarschap beter is dan het vredesplan accepteren. ‘Wij verwelkomen de dood omwille van Allah. Als de dood de prijs is van waardigheid, soevereiniteit en eer, dan is de dood welkom’, zei hij.

Nadat het plan officieel bekend werd gemaakt vervolgde al-Habbash zijn verklaringen. Hij riep islamitische predikers op om het vredesplan te veroordelen en daarbij te waarschuwen voor de gevolgen. Hij drong er bij hen op aan een ‘beslissende positie die Allah en Zijn Boodschapper zou bevredigen’ in te nemen.

President van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, zei dat het plan niet zal slagen en riep zijn bevolking op om Palestina te verdedigen met hun bloed en ziel.

De officiële PA wijdde dagelijks een hele pagina aan foto’s van Palestijnen die protesteerden tegen het vredesplan van Donald Trump.

Een vrouwelijke demonstrant in El-Bireh met haar gezicht gemaskeerd in een keffiyeh (Arabische hoofdtooi) gebruikt een katapult om een grote steen weg te schieten.
Twee demonstranten in El-Bireh op de Westelijke Jordaanoever, de een met een Palestijnse vlag en de ander met zijn hoofd gemaskeerd, gebruiken katapulten om smeulende objecten te schieten.
Demonstranten in de Noord-Israëlische Arabische stad Baqa Al-Gharbiya zwaaien met Palestijnse vlaggen, terwijl een man in zonnebril een in het Engels geschreven teken vasthoudt.