Israëlisch bedrijf helpt inwoners Gaza aan schoon drinkwater

Israëlische watertechnologie ingehuldigd in Gaza om behoeftige bewoners te dienen. foto Damour voor Communataire Ontwikkeling

Het Israëlische bedrijf Watergen lanceerde woensdag in Gaza een project om een ​​oplossing te bieden voor de dringende behoefte van Gazanen aan schoon drinkwater.

Als gevolg van watervervuiling is meer dan 90% van het water uit de watervoerende laag (aquifer) ongeschikt voor consumptie. Gazanen moeten daarom vertrouwen op dure opties voor toegang tot water. Ook zijn de waterputten bijna uitgeput omdat de vraag naar water groter is dan de toevoer.

De oplossing van Watergen is eenvoudig: schoon en zoet drinkwater uit de lucht produceren via een atmosferische watergenerator (AWG).

Watergen GEN-M machine. Foto Watergen

De GEN-M machine kan tot 800 liter water per dag produceren en heeft alleen elektriciteit nodig om te werken. Het is ook uitgerust met zonnepanelen om de machine van een duurzame stroombron te voorzien.

De machine gebruikt de luchtvochtigheid van de lucht: de door de machine verzamelde lucht wordt gekoeld. Hierdoor ontstaat er water. Het water ondergaat vervolgens een fysische, chemische en biologische behandeling. Daarna ondergaat het water een mineralisatie-proces om de zuiverheid, smaak en gezonde kwaliteit te behouden.

Voor de pilot is GEN-M opgezet in het gemeentelijk gebouw van Abasan al-Kabira. Foto Watergen

De pilot is een samenwerking tussen Watergen, het Israëlische Arava-instituut voor milieustudies, Damour een Palestijnse NGO voor gemeenschapsontwikkeling en de gemeente van Abasan al-Kabira.

“Reagerend in overeenstemming met onze overtuiging dat elk mens, ongeacht ras, geslacht of religie een fundamenteel recht heeft op schoon drinkwater, helpen we een aantal buurlanden van Israël toegang te krijgen tot zoet water, een hulpbron die ontbreekt in Gaza. We hopen dat onze levering van een AWG zal helpen de watercrisis op te lossen en een stap vooruit zal zijn naar wederzijdse samenwerking in het Midden-Oosten,” zei Watergen in een persbericht.

“De introductie van Watergen in Gaza is niet alleen een proof of concept voor een geavanceerde technologie, maar ook het bewijs dat Palestijnen en Israëli’s meer kunnen doen dan aanvallen op elkaar lanceren. We kunnen ook samenwerken om levens te verbeteren, humanitaire problemen op te lossen, vertrouwen op te bouwen en hoop te herstellen,” zei David Lehrer, directeur van het Arava Instituut.