Greenblatt: “Palestijnen moeten laten zien dat ze klaar zijn voor een eigen staat”

Jason Greenblatt. Screenshot YouTube

Voormalig speciaal gezant voor het Midden-Oosten voor de regering Trump, Jason Greenblatt, sprak donderdagochtend met de Israëlische legerradio Galei Tzahal. Hij besprak de onlangs vrijgegeven boycot lijst van de VN en het vredesplan van de Amerikaanse president Donald Trump.

Met betrekking tot de boycot lijst van de UNHRC zei Greenblatt : “Wat de VN deed was schandalig. Ze werkten al langer aan deze lijst en het feit dat ze het nu openbaar maakten, wanneer ze zien dat er landen zijn die de Verenigde Staten willen steunen op zijn missie voor vrede, toont echt het ware gezicht van de VN.

“De VN is altijd een bevooroordeelde organisatie tegen Israël geweest”, ging Greenblatt verder. “Wat ze met deze boycot lijst doen, is de kans op vrede schaden. Ze blijven elke mogelijkheid voor vrede ondermijnen.”

Publicatie van de boycot lijst komt in de nasleep van de erkenning van de regering Trump dat nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever niet illegaal zijn en dat Israël soevereiniteit kan toepassen op de gemeenschappen in Judea en Samaria.

“Ik denk dat het Israël-ondersteunende publiek nu het tegenovergestelde moet doen en meer goederen van deze bedrijven moet kopen, meer diensten van deze bedrijven om een ​​punt te maken, en de VN laten zien dat wat ze doen verschrikkelijk is,” verklaarde Greenblatt. Hij voegde eraan toe dat de publiek brieven moet schrijven aan het Congres, het Witte Huis en VN-secretaris-generaal António Guterres om hun verontwaardiging over deze zwarte lijst duidelijk te maken.

Op de vraag of hij gelooft dat president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit kan voldoen aan de criteria in Trump’s vredesplan, antwoordde Greenblatt dat “Abbas de macht en het prestige heeft onder het Palestijnse volk en de Arabische buren om dat te doen. Ik weet niet of hij klaar is om te voldoen aan de criteria die we in het plan hebben uiteengezet.”

“Als de Palestijnen een staat willen, dan moeten ze laten zien dat ze klaar zijn om een ​​staat te krijgen.

“We hebben specifieke criteria vastgesteld om ervoor te zorgen dat Israël altijd beschermd is en dat het Palestijnse volk vrijheid zal hebben”, vertelde de voormalige gezant voor het Midden-Oosten aan de legerradio. “Ze moeten terrorisme uitroeien; ze moeten stoppen met wat er in Gaza gebeurt, en als ze niet in staat zijn om aan deze verwachtingen te voldoen, dan is het heel uitdagend om een ​​Palestijnse staat te steunen.”

Greenblatt werd vervolgens gevraagd of hij van mening was dat de timing van de vrijlating van het plan samenviel met de komende Israëlische verkiezingen om premier Benjamin Netanyahu een handje te helpen. Hij weerlegde dat door aan te geven dat Gantz ook in Washington was ten tijde van de vrijlating en Trump ontmoet heeft om het plan te bespreken.

“De Trump regering deed er alles aan om beide kandidaten ertoe te brengen en het plan te onderschrijven. Ik weet dat het niet politiek is gedaan,” zei Greenblatt. “Dingen veranderen de hele tijd in de regio. Als ze langer hadden gewacht om het plan vrij te geven en misschien zou je naar een vierde verkiezing kunnen gaan, misschien hadden ze niet de gelegenheid gehad om dit plan te onthullen.”

Advertentie (4)