Zuid Koreaanse toeristen in Israel worden met speciale vluchten terug naar hun land gevlogen

MDA personeel op Ben Gurion Airport. Foto MDA

Nadat bij terugkeer in zuid Korea bleek dat uit een groep van 77 zuid Koreanen die Israel tussen 8 – 15 februari hadden bezocht er 18 het coronavirus hadden werd de roep om repatriëring van de nog in Israel verblijvende zuid Koreanen groter.

Een dag nadat premier Netanyahu beval dat de resterende zuid Koreanen Israel moesten verlaten gaat dat ook gebeuren.

De Israel Airport Authority (IAA) zei maandagochtend in een verklaring dat 622 Koreaanse staatsburgers sinds zondagavond het land hadden verlaten en dat er tussen 800 en 900 nog steeds in het land bleve

Velen zijn aangekomen op Ben Gurion Airport, waar ze werden gedwongen om de nacht door te brengen nadat ze waren afgewezen door hotels en door inwoners van een nederzetting in de buurt van Jeruzalem waar ze in quarantaine zouden worden geplaatst op een aangrenzende legerbasis.

Het luchthavenpersoneel probeerde de Koreanen te helpen door hen te voorzien van matrassen, voedsel en water. Ze helpen hen ook tickets te krijgen voor een van de verschillende vluchten naar Seoul.

Tussen 16.00 uur en 22.00 uur Israelische tijd zullen drie vluchten richting Seoel vertrekken. De vluchten worden uitgevoerd door ElAl en Arkia.

Passagiers ondergaan zes tot acht uur voor hun vlucht medische onderzoeken om vast te stellen dat ze het virus niet hebben opgelopen.

Stewardessen zullen tijdens de vluchten geen maaltijden uitdelen, en het eten zal vooraf naast elke stoel worden geplaatst, vertelde El Al aan zijn werknemers. Het cabinepersoneel blijft tijdens de vlucht in het business class-gedeelte, waarbij een van hen eens in de 30 minuten door het economy class-gebied gaat om te controleren of alles veilig is. Afval wordt alleen verzameld aan het einde van de vlucht.

Na terugkomst zullen de bemanningsleden worden gecheckt en 14 dagen in huis quarantaine gaan.

De vliegtuigen zullen in Seoel worden bijgetankt en leeg naar Israel terugkeren en bij aankomst worden gedesinfecteerd.

Een van de Koreanen die de nacht op het vliegveld doorbracht, vertelde de Ynet-nieuwswebsite: “We begrijpen de behandeling van Israël door ons niet. We weten dat er angsten zijn en we willen echt naar huis, maar we zijn geen melaatsen. ‘

Israëlische burgers die terugkeren uit Zuid-Korea en Japan of die er de afgelopen 14 dagen waren, moeten zich bij thuiskomst twee weken in quarantaine houden.

Advertentie (4)