Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Raketten worden in Gaza afgevuurd richting Israel. Screenshot

Is het mijn dreiging of de jouwe? Een week voor de verkiezingen lijkt het een goed moment voor Israël om zich van potentiële ramp naar potentiële ramp te begeven. Een oplaaiing van de spanningen aan de grens met Gaza heeft het coronavirus snel van de nieuwsagenda geschoven.

  • In plaats daarvan is het zuiden nu in de focus na barrages ​​van raketvuur op het gebied zondagavond en opnieuw op maandag, na een grensincident waarbij het leger een islamitische Jihad-man heeft gedood die probeerde een bom te planten langs de grens,daarna werd doodgeschoten waarna een bulldozer zijn lijk mee terug naar Israelisch gebied nam.
  • Hoewel de nacht ‘overwegend rustig’ voorbijging, in de woorden van meer dan één Israëlisch media bericht dat het lawaai van Israëlische raketten voor het gemak maar negeert, heerst de vrees dat de strijd niet voorbij is, wat versterkt door het besluit van het leger om wegen, treinen en scholen te sluiten in het gebied grenzend aan Gaza.
  • “Het defensieapparaat en het thuisfrontcommando zijn er klaar voor”, meldt de publieke omroep KAN in wat kennelijk bedoeld is als een bericht aan de islamitische Jihad dat het beter voor ze is zich terug te trekken.
  • Een veiligheidscoördinator voor een Israëlische gemeenschap in de Eshkol-regio nabij de grens met Gaza vertelt Army Radio dat de wegafsluitingen ook een manier kunnen zijn voor Israël om de islamitische Jihad te “bedreigen” dat het bereid is te blijven vechten. “De tijd is gekomen om de islamitische Jihad een harde klap te geven”, zegt hij.
  • Minister van Buitenlandse Zaken Israël Katz vertelt het station dat de verkiezingen over een week niet zullen voorkomen dat Israël indien nodig een grote operatie start.
  • Channel 13 nieuws bericht over niet-gespecificeerde Palestijnse media waarin wordt gezegd dat gesprekken van de ene dag op de andere zijn mislukt, wat leidde tot de vrees dat de gevechten erger werden.
  • Kort na de middag op maandag komen de angsten uit, met een nieuwe ronde raketten op het zuiden.
  • De bedreigingen gaan door, waarbij premier Benjamin Netanyahu verslaggevers in Ariel vertelt dat een operatie in Gaza groter zal zijn dan die van de drie voorgaande de afgelopen tien jaar
  • En de islamitische Jihad blijft niet achter en komt ook met bedreigingen en zweert het bloed van zijn doden te wreken, dat deden ze blijkbaar door een Israëlische speeltuin met een raket te raken.

Terug naar Damascus: kranten en nieuwswebsites werden maandagochtend gevuld met berichten over Israëlische wraakaanvallen op Gaza en Syrië gedurende de nacht, waarbij volgens Islamitische Jihad twee mensen in Syrië om het leven kwamen. Hoewel aanvallen in Gaza allesbehalve zeldzaam zijn, zijn aanvallen in Syrië na raketaanvallen uit Gaza iets wat zelden gebeurt.

  • Channel 13-nieuws meldt dat de islamitische Jihad en Hamas beiden voorbereid waren op aanvallen op Gaza, zo voorspelbaar zijn ze: “De terreurgroepen evacueerden posten en senior leden gingen ondergronds over de angst dat Israël zou proberen hen te vermoorden. De schatting in Gaza was dat de IDF ‘s nachts meer dan één keer zou toeslaan, en dus maakte de islamitische Jihad gebruik van kleine bemanningen met raketlanceringen.’
  • Army Radio vergelijkt de dubbele aanvallen op Gaza en Syrië met Israëlische aanvallen op Damascus op hetzelfde moment dat de islamitische Jihad-commandant Baha Abu al-Ata in november in Gaza werd uitgeschakeld.
  • Die aanval was gericht op het huis van senior islamitische Jihad-officier Akram Ajuri en eindigde met het vermoorden van zijn zoon. Haaretz meldt dat de islamitische Jihad beweert dat het de IDF opnieuw niet is gelukt Ajouri vermoorden, ondanks berichten over zijn overlijden op sociale media.

Hamas is tenminste een terreurgroep waarmee we kunnen omgaan: wat Hamas betreft, het wordt wederom gezien als zittend aan de zijlijn van deze botsing te midden van lopende gesprekken met Israël.

  • Channel 12-nieuws merkt op dat hoewel de islamitische Jihad beweerde dat de poging tot grensbomaanslag was gecoördineerd met Hamas, Hamas zelf “rustig is gebleven en het ‘incident’ heeft gebagatelliseerd in interviews, schijnbaar omdat het aan de kant van Israël wil blijven staan.”
  • Haaretz duikt in het pakket van goodies die de groep al heeft en nog moet ontvangen: “Regerings- en defensieambtenaren onderzoeken de optie om de hoeveelheid invoer uit Gaza te verhogen in het licht van de verspreiding van het coronavirus in China, ter bevordering van de oprichting van een industriële zone nabij de grens, waardoor het aantal inreis vergunningen voor Gazaanse werknemers toeneemt en de toegang wordt toegestaan ​​tot materialen die momenteel zijn verboden vanwege veiligheidsrisico’s in de Strip. ”
  • Beide tabloids Yedioth Ahronoth en Israel Hayom zien de opleving van het geweld als een poging van de islamitische Jihad om te voorkomen dat Israël en Hamas een akkoord bereiken.
  • “Een aanval tegen de overeenkomst”, luidt de kop in Yedioth Ahronoth.
  • “Israël bood een brede regeling en was bereid een reeks maatregelen te nemen om de ongeziene blokkade in Gaza te verminderen sinds Hamas de macht nam”, schrijft Yossi Yehoshua in Yedioth. “Het vergat maar één ding, te eisen dat het stilte afdwong van alle terreurgroepen, vooral van de islamitische Jihad.”
  • Yaov Limor van Israel Hayom schrijft dat ‘ook deze keer de islamitische Jihad verantwoordelijk is voor de rommel. Net als elke anderhalf jaar (en voor de laatste verkiezingen in september) probeert de groep elke poging om vooruitgang te boeken tussen de partijen te torpederen. ”

Het kwam allemaal door het lichaam van een terrorist : de islamitische Jihad zegt echter dat de gevechten te wijten zijn door het besluit van Israël om een ​​bulldozer te sturen om het lijk van een islamitische Jihad strijder te bemachtigen die werd gedood terwijl hij probeerde een bom aan de grens te planten.

  • Het terughalen van het lijk maakte blijkbaar deel uit van het plan van minister van Defensie Bennett om de lijken van Palestijnse terroristen te ‘hamsteren’ om ze te gebruiken als ‘onderhandelingsfiches’ in onderhandelingen over de vrijlating van twee Israëlische mannen en de stoffelijke overschotten van twee gevallen Israëlische soldaten , die sinds 2014 worden vastgehouden door Hamas in de Gazastrook.
  • Maar op de video van het voertuig dat het lichaam grijpt terwijl Gazanen het probeerden te redden, ziet het er ongeveer net zo slecht uit als het klinkt.
  • Shimrit Meir van Yedioth Ahronoth schrijft dat de “moeilijke beelden Gaza schokten met een gevoel van collectieve vernedering.”
  • Gal Berger van de pulieke omroep KAN merkt op Twitter op dat de video ‘zich als een lopend vuurtje in Gaza verspreidt’ en vraagt ​​zich af waarom Israël het lichaam zou proberen vast te houden: ‘Verder dan de manier waarop het werd gedaan, moet de vraag worden gesteld waarom soldaten in gevaar kunnen komen om delen van een willekeurige terroristen lichamen? Dacht iemand echt dat dit een onderhandelings chip zou zijn voor de gevangenen en lichamen in Gaza ? ‘

Geen troost voor het zuiden: de pijn van de zuiderlingen temidden van de steeds opnieuw afwisselende rondes van geweld wordt ook benadrukt in de kranten.

  • “Iemand moet degenen wakker maken die verantwoordelijk zijn voor onze veiligheid,” citeert Israel Hayom een ​​inwoner van Sderot die op Facebook schrijft: “Brandbommen, raketten, infiltraties door terroristen, dit is geen aflevering van ‘Fauda.’ Wat hier gebeurt is OORLOG En we zijn verlaten. “
  • Yedioth komt ook met een verhaal met een claim van zuiderlingen dat ze ‘verlaten’ zijn.
  • Army Radio rapporteert over het vreemde geval van een wijk in Sderot waar geen raketsirenes zijn en minstens twee raketten het afgelopen jaar zijn neergekomen. Een bewoner vertelt het station dat zij denkt dat het gebied als een “open gebied” wordt beschouwd en daardoor dus onbeschermd is.
  • De stad zegt dat er geen sirenes zijn omdat er geen openbare gebouwen zijn om ze op te zetten, en het leger zegt dat het alle gebieden van Sderot beschermt, zelfs nieuwe buurten.
  • De focus op het menselijke aspect betekent ook veel interviews met kinderen, van wie velen niet helemaal klaar zijn voor tv of radio.
  • Maakt je je zorgen,” vraagt ​​een Channel 13-verslaggever een jong meisje in Ashkelon na een nieuwe raket barrage. “Ik denk het wel,” zegt ze terwijl ze haar schouders ophaalt.

U wordt bedankt voor Uw bezoek: Gaza is er voor altijd en het coronavirus verdwijnt ook niet, hoewel Israël lijkt te proberen iedereen kwijt te raken die misschien iemand kent die iemand kent die het heeft.

  • Honderden Zuid-Koreanen worden uit het land gezet na een uitbraak thuis in Korea. Momenteel worden ze geïsoleerd op de luchthaven in Tel Aviv voordat ze teruggestuurd worden naar Seoul op speciale vluchten, zonder drankjes en met stewardessen die alles behalve het meest essentiële contact met hen zullen vermijden.
  • “We begrijpen de behandeling van Israël door ons niet. We weten dat er angsten zijn en we willen echt naar huis, maar we zijn geen melaatsen, ”vertelt een persoon aan Ynet.
  • Minister van Volksgezondheid Yaakov Litzman vertelt Army Radio dat Italië en Australië de volgende op zijn verbodslijst kunnen zijn, wat een beetje lastig is, gezien het feit dat president Reuven Rivlin nu Down Under is en daar onder andere koala’s aait.
  • “We zijn niet bang om quarantaines af te dwingen,” zegt hij, in wezen zeggend: “we zijn niet bang om bang te zijn.”
  • Walla meldt dat in gesprekken met experts “steeds weer de bewering naar voren kwam dat het ministerie een publieke paniek veroorzaakt met beperkingen die niet evenredig zijn aan de feitelijke situatie van de verspreiding van het virus.”

Ziek om te stemmen? Yedioth rapporteert over ambtenaren die bezorgd zijn over wat de paniek zal doen bij verkiezingen volgende week: “Zelfs als er geen massale uitbraak is, is de zorg dat sommigen hun publieke angsten zullen gebruiken om nepberichten van uitbraken te sturen om de opkomst te verlagen in bepaalde gebieden. In een geval als dit zullen de Centrale Verkiezingscommissie en het Ministerie van Volksgezondheid de ongegronde geruchten moeten bestrijden om ervoor te zorgen dat er geen kiezers zullen zijn die bang waren hun stemrecht uit te oefenen op basis van valse informatie op sociale media. ”

  • Maar Netanyahu vertelt Radio Jeruzalem dat hij geen reden ziet om verkiezingen vanwege het virus uit te stellen.
  • Bij toeval zagen we zondag twee nieuwe peilingen van KAN en Channel 12, die beide aantoonden dat Likud Blauw en Wit in Knesset zetels had ingehaald, voor het eerst in een lange tijd
  • De KAN-peiling vindt ook dat 14 procent zegt bang te zijn om te stemmen vanwege het virus.
  • Maar het merkt op dat het er niet om gaat, hoe groot de partij is, maar hoe de blokken het gebruiken: “Als de resultaten van de peiling ook die van de verkiezingen zijn, zal iemand een belofte moeten verbreken, of Israël zal op weg zijn naar zijn vierde verkiezingsronde. ‘

Advertentie (4)