34% van de stemmen geteld, Likud houdt voorsprong vast

Screenshot

Op het moment van schrijven is 34% van de stemmen in Israël geteld. De Likud behoudt de leiding met 28,73% van de stemmen. Dit is goed voor 35 Knesset zetels, het hoogste aantal ooit door de Likud behaalt. Blauw en Wit loopt achter met 23,26% van de stemmen goed voor 28 Knesset zetels, een resultaat lager dan in de vorige twee verkiezingsrondes.

Hoewel de definitieve uitslag pas later vandaag, mogelijk in de namiddag, wordt verwacht vanwege een andere methode om te tellen om fouten uit te sluiten, is het duidelijk dat het rechtse blok onder leiding van premier Netanyahu de verkiezingen heeft gewonnen.

Volgens de centrale verkiezingscommissie zijn alle stemmen geteld maar zullen ze opnieuw worden gecontroleerd.

“Alle stemmen zijn geteld en we zijn momenteel bezig met testen en monitoren, inclusief statistische tests en controles op afwijkingen”, zegt de commissie. “Het doel van deze procedures is om de controle over de verkiezingsresultaten en hun geloofwaardigheid te verscherpen en de juiste en betrouwbare resultaten te publiceren. Zoals we hebben benadrukt, zal de publicatie pas aan het einde van de middag plaats vinden, zodra dit proces is beëindigd.”

In zijn overwinningstoespraak zei premier Netanyahu een “sterke nationale regering” te willen bouwen en aan verzoening te willen werken.

Hij voegde er aan toe dat hij dinsdag morgen met alle rechtse partijleiders bij elkaar zal komen om te starten met het samenstellen van een rechtse regering.

De resultaten tot nu toe geven het rechtse blok geen absolute meerderheid in de Knesset.

Het blok komt op mogelijk 58 of 59 Knesset zetels uit, een minimum van 61 zetels is vereist voor een meerderheid.

Screenshot

De leider van de Blauw en Wit alliantie, Benny Gantz, uitte zijn teleurstelling over het slechte resultaat. Hij zei door te blijven vechten. “We hebben verloren. Ik begrijp het gevoel van teleurstelling. Als dit de resultaten zijn, zijn het niet de resultaten die Israël op de juiste weg zullen brengen.”

Yisrael Beytenu-leider Avigdor Lieberman sloot uit dat zijn partij zich bij een door Netanyahu geleide regering van religieuze en rechtse partijen zou aansluiten.

“We zijn een partij van principes. Wat we vóór de verkiezingen hebben gezegd is ook waar na de verkiezingen,’ zei hij, sprekend op het podium op het hoofdkantoor van zijn partij in Modi’in.

Het linkse blok van Labour-Gesher-Meretz krijgt slechts 6 tot 7 zetels volgens de tot nu toe getelde stemmen. De alliantie met Blauw en Wit wat het linkse blok in januari is aangegaan blijkt averechts te hebben gewerkt.

De Verenigde Arabische lijst heeft het slechter gedaan dan de exitpolls aangaven. Werd er maandagavond nog vanuit gegaan dat deze partij 14-15 zetels zou hebben gewonnen, blijkt nu na telling van 34% van de stemmen dat de Gezamenlijke Arabische lijst ongeveer 10% van de stemmen heeft behaald. Goed voor 12 Knesset zetels.

Advertentie (4)