De nieuwe strikte regels in Israël gaan woensdag om 17.00 uur in

Uitgestorven straat in Tel Aviv. Screenshot YouTube

De eerder vandaag door de Israëlische regering aangekondigde reeks nieuwe beperkingen worden vandaag, woensdag, vanaf 17.00 uur voor een periode van zeven dagen van kracht, waaronder een verbod om meer dan 100 meter van je huis te zijn, behalve onder bepaalde omstandigheden, en de sluiting van alle synagogen, bovendien wordt het openbaar vervoer teruggebracht naar 25%.

De nieuwe beperkingen staan ​​Israëliërs toe hun huis alleen te verlaten voor de volgende activiteiten:

 • Naar het werk gaan en terugkomen, binnen vooraf bepaalde regels wie mag werken (alleen essentiële beroepen)
 • inslaan van voedsel, medicijnen en noodzakelijke goederen en om essentiële diensten te ontvangen
 • Voor medische zorg
 • Bloed donatie
 • Voor juridische procedures
 • Een demonstratie bijwonen (alhoewel er een verbod is pp groepen groter dan 10 personen)
 • Naar de Knesset gaan
 • Zorg ontvangen in een sociaal werkkader
 • Een korte wandeling van niet meer dan 100 meter van iemands huis als individu of met anderen uit dezelfde woning voor een onbepaalde “korte periode”
 • Een persoon helpen met een medisch probleem of andere moeilijkheid die ondersteuning nodig heeft, zoals bijvoorbeeld door ouderdom of lichamelijke beperkingen
 • Naar een buitenruimte gaan voor gebed, een bruiloft, een begrafenis of een besnijdenis waarbij maximaal 10 personen bij aanwezig mogen zijn die op een afstand van twee meter van elkaar moeten blijven. Een vrouw kan naar een mikveh gaan, mits ze haar aankomst van tevoren heeft gecoördineerd, mannen is het verboden naar mikveh te gaan
 • Kinderen meenemen naar educatieve kaders voor degenen wier ouders essentiële werkers zijn
 • Kinderen van niet-samenwonende ouders meenemen van de ene woning naar de andere
 • Overdracht van een kind aan iemand anders indien diens enige verzorger moet vertrekken voor een essentieel doel

Al het andere is niet meer toegestaan de komende zeven dagen.

Overtredingen gaan geld kosten kunnen zelfs een gevangenisstraf inhouden.

Iedereen die zijn huis verlaat om een ​​reden die niet is toegestaan ​​door de verordeningen, of zich op een plaats bevindt waar hij niet mag zijn of ergens buiten zijn huis bidt, kan een een boete van NIS 500 ( € 125) of een gevangenisstraf van zes maanden krijgen.

Een Israëliër die met het openbaar vervoer reist in strijd met de verordeningen, kan een boete van NIS 5.000 € 1.250) of een gevangenisstraf van zes maanden worden opgelegd.

Bovendien wordt het openbaar vervoer teruggebracht tot ongeveer 25 procent van de diensten en mogen taxi’s slechts één passagier meenemen, tenzij de tweede om medische redenen een begeleider is. Alle passagiers moeten op de achterbank van het voertuig zitten met de ramen open.

Alle werknemers moeten zoveel mogelijk een afstand van twee meter van elkaar bewaren.

Daarnaast heeft een werkgever de plicht om de lichaamstemperatuur van mensen die de werkplek betreden te controleren. Iedereen met een temperatuur van boven de 38 graden Celsius wordt de toegang geweigerd.

Niet-essentiële winkels worden gesloten en ook parken blijven gesloten.

Essentiële huisonderhoudsdiensten mogen ook worden voortgezet.

Volgens de gezamenlijke aankondiging van het kabinet van de premier en het ministerie van Volksgezondheid worden mensen ouder dan 60 jaar beschouwd als een risicogroep van de bevolking en worden ze aangemoedigd om thuis te blijven.

Elke winkel die open blijft, moet ervoor zorgen dat er twee meter tussen alle medewerkers en klanten is en mogen er slechts vier klanten per actieve kassa zijn.

Iedereen die de regels overtreedt, pleegt een strafbaar feit, aldus de aankondiging, en kan een boete krijgen. De regelgeving stelt de politie in staat de desbetreffende bepalingen af ​​te dwingen.

De afsluiting van synagogen kwam nadat velen in de ultra-orthodoxe gemeenschappen van Israël de beperkingen op openbare bijeenkomsten hadden getrotseerd, ondanks de verzoeken van rabbijnen en lokale autoriteiten. Dat heeft tot spanningen met de autoriteiten geleid en in tenminste één geval strijd met de politie.