Edelstein weigert uitvoering te geven aan uitspraak Hooggerechtshof

Yuli Edelstein. Screenshot tv

Yuli Edelstein , de voorzitter van de Knesset, die woensdagmorgen aankondigde op te stappen als Knesset voorzitter, wat na 48-uur van kracht wordt, heeft een constitutionele crisis veroorzaakt nu hij openlijk weigert gehoor te geven aan een uitspraak van het Hooggerechtshof van afgelopen maandag, waarin hem werd opgedragen dat hij woensdag een plenum stemming moest houden om een ​​nieuwe voorzitter te kiezen.

De juridisch adviseur van de Knesset, Eyal Yinon, heeft Edelstein verteld dat zijn ontslag hem niet ontsloeg van de noodzaak om de plenum stemming woensdag te houden, en voegde eraan toe dat hij, indien hij dat niet zou doen, de rechtbank zou minachten.

Kort daarna deelde Yinon het Hooggerechtshof mee dat Edelstein, een lid van premier Benjamin Netanyahu’s Likud-partij, hem had verteld dat hij niet van plan was hierover een stemming te houden.

Verschillende organisaties hebben woensdag minachting van gerechtelijke stappen tegen Edelstein ingediend, en president van het Hooggerechtshof, Esther Hayut, eiste van Edelstein dat hij woensdag uiterlijk om 14.30 uur op moet reageren.

Volgens Channel 13 heeft de Knesset-spreker echter aan bondgenoten gezegd: “Het plenum wordt verdaagd en daarmee is het afgelopen. Het Hooggerechtshof kan geen rechters sturen om het plenum te openen, en ik hoop dat ze zich niet zo extreem onverantwoordelijk en niet-staatsmanachtig zullen gedragen.

Benny Gantz, wiens Blauw en Wit partij Edelstein wilde vervangen als voorzitter om de controle over de wetgevingsagenda over te nemen, zei dat “de Knesset toebehoort aan de Israëlische burgers en dat de publiekelijk gekozen functionarissen zich zullen moeten houden aan de wetten van de staat Israël en de gerechtelijke uitspraken. Niemand staat boven de wet,” zo zei Gantz.