Creatieve Israëlische oplossing voor gebrek aan beademingsapparatuur

Handmatige beademingsapparatuur. Foto Hadassa ziekenhuis

Het gebrek aan beademingsapparatuur is in veel landen een enorm probleem. Een team onder leiding van Dr. Elhanan Fried van het Hadassah Medical Center werkt aan een systeem om handmatige ademhalingstoestellen om te bouwen naar geautomatiseerde systemen.

Dit werd onthuld door de directeur wapenontwikkeling van het ministerie van Defensie. Daar waren ze zo enthousiast over het idee dat ze hun steun aanboden voor deze unieke ontwikkeling. De lucht- en ruimtevaartindustrie werd gerekruteerd om met 3D-printers de componenten te vervaardigen om de handmatige beademingsapparatuur om te zetten naar automatische. 

De handmatige beademingsapparatuur die wordt gebruikt heet de Ambu en is in Israël op grote schaal beschikbaar. Zo heeft iedere ambulance in Israël een dergelijk apparaat en zitten ze in iedere cardiorespiratoire reanimatie kit. Er wordt daarom gesproken over duizenden toestellen.

Zondag is begonnen om de apparatuur te testen.

Als het allemaal lukt, worden de apparaten de komende dagen op grote schaal geproduceerd zodat er snel voldoende beademingsapparaten in Israël aanwezig zijn.