330 Israëli’s werden met een ‘reddingsvlucht’ uit Milaan gehaald

Israëli’s in het vliegtuig onderweg van Milaan naar Israel. Screenshot / kanaal 13

Zo een 330 Israëli’s, voornamelijk studenten, zijn met een speciale “reddingsvlucht van Israir uit Milaan opgehaald en in Israël teruggekeerd, waar ze meteen 14 dagen in quarantaine moesten.

De passagiers moesten de hele vlucht gezichtsmaskers dragen en werden bediend door stewardessen gekleed in beschermende kleding voor het hele lichaam, meldde Channel 13.

Luchtvaartpersoneel noemde de noodoperatie een ‘reddingsvlucht’.

“Ik vind het heel triest hoe de situatie hier in Milaan is verslechterd”, zegt Oshra Tzimmerman tegen de Times of Israel, die twee maanden geleden naar Milaan verhuisde om interieurontwerp te studeren.

Twee weken na haar aankomst begon de uitbraak van het coronavirus in de stad. “Mensen hier raken in grote aantallen besmet en sterven. Mensen vertrekken en verdwijnen in een gek tempo,”zei ze.

Tzimmerman was ongeveer een maand voor de evacuatie thuis geïsoleerd. “Maar ik ben heel blij nu ik naar een veilige plek ga,” zei ze.

Behalve de Israëliërs was de luchthaven verder leeg, hoewel er veel politie aanwezig was.

Gabriella Motro, een van de Israëli’s op de vlucht, zei dat ze op weg naar het vliegveld driemaal was aangehouden en ondervraagd door de politie die quarantaineregels handhaaft.

De evacués werden onderworpen aan een reeks tests op ziekte voordat ze aan boord gingen.

Eliel Mamrod, een 17-jarige die drie jaar geleden naar Milaan verhuisde om ballet te studeren, zei dat de stad ‘bevroren’ was.

“We zijn een beetje gestrest, maar blijven optimistisch”, zei ze voor de vlucht.

Ongeveer een uur voordat het lege vliegtuig in Milaan lande trok de cockpitbemanning beschermende kleding aan, waaronder gezichtsmaskers, beschermende pakken, oogbescherming en handschoenen.

Na de landing op Ben Gurion Airport mochten de passagiers bij de speciaal voor dit doel geopende Terminal 1 het toestel verlaten waarna ze naar hotels werden overgebracht om 14 dagen in quarantaine te gaan.

De vlucht werd georganiseerd door het ministerie van Volksgezondheid, Israir, het ministerie van Buitenlandse Zaken, de luchthavenautoriteit en anderen. MK Ahmad Tibi van de Gemeenschappelijke Arabische Lijst startte de operatie, aldus het bericht.

Israir zei dat het een nieuwe evacuatievlucht vanuit Rome aan het voorbereiden was.

De vlucht was een van de vele in de afgelopen dagen om Israëliërs terug te sturen die in het buitenland waren gestrand.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dinsdag dat een El Al-vliegtuig naar Colombia zal vliegen om ongeveer 150 Israëlische backpackers terug te sturen die zijn gestrand in het Zuid-Amerikaanse land.

Vorige week organiseerde het ministerie van Buitenlandse Zaken vier vluchten vanuit Lima, Peru, waarmee 1.100 Israëli’s naar huis kwamen verdeeld over vier El Al 787 Dreamliners. Deze vluchten – de langste ooit door een Israëlische luchtvaartmaatschappij – waren gratis voor de backpackers, omdat de kosten werden gedragen door verschillende sponsors.

Er zijn naar schatting nog zo een 10.000 Israëli’s in het buitenland, voornamelijk backpackers en studenten, en het ministerie van Buitenlandse Zaken werkt er aan om ook deze naar huis terug te halen.

Samen met El Al, Israir en de Israëlische luchtvaartmaatschappij Arkia worden er de komende dagen nog meer “reddingsmissies” gelanceerd naar verschillende delen van de wereld, zoals Australië, Costa Rica, India (Mumbai en New Delhi), Italië, Kroatië, Argentinië en Brazilië .