Er worden quarantaine hotels geopend voor de ultraorthodoxe bevolking in Israël

Dan Hotel Jeruzalem, één van de hotels waar ultraorthodoxen in quarantaine zullen gaan. Foto Dan Hotels.

Nu het aantal besmettingen met het coronavirus onder de ultraorthodoxe bevolking van Israël enorm toeneemt en op dit moment ongeveer de helft van het aantal besmette mensen in ziekenhuizen uit de ultraorthodoxe bevolking komt, worden er in Israël speciale quarantaine hotels geopend voor deze bevolkingsgroep.

De berichten kwamen te midden van het groeiende ongeduld van ambtenaren met de ultraorthodoxe gemeenschap, van wie sommige leden de overheidsbevelen die openbare bijeenkomsten, bewegingen en activiteiten beperken, lijken te negeren in een tijd dat het aantal besmettingen in Israël blijft stijgen.

Twee hotels zullen dinsdag ultraorthodoxe patiënten gaan huisvesten, en nog twee van dergelijke hotels zullen op een later tijdstip worden geopend, meldde Channel 12 maandagochtend.

De hotels komen tegemoet aan de behoeften van die gemeenschap, waaronder eten met strikt koosjer toezicht en gender segregatie.

De gemeente Jeruzalem zei dat burgemeester Moshe Lion de opdracht had gekregen van minister van Binnenlandse Zaken Aryeh Deri om twee hotels in het westen en twee in het oosten van de stad te openen, wat aangeeft dat ze ook bedoeld waren om leden van de Arabische gemeenschap te huisvesten, van wie velen in een vergelijkbare dichtheid leven als de ultraorthodoxe gemeenschap. Channel 12 gaf aan dat ook hotels zullen worden geopend in de steden Bnei Brak en Beit Shemesh.

Het initiatief kwam nadat functionarissen hadden begrepen dat het buitengewoon moeilijk was om effectieve quarantaine te creëren in steden en buurten met een grote meerderheid in Haredi, die hecht en dichtbevolkt zijn, met grote gezinnen die opeengepakt in kleine appartementen wonen.

Aangezien de strategie van het Ministerie van Volksgezondheid is om een ​​deel van de druk op ziekenhuizen te verlichten, eruit bestaat om thuis quarantaine te eisen van veel virusdragers die milde symptomen vertonen, was een oplossing nodig om effectieve isolatie te creëren die in veel Haredi-buurten onmogelijk te bereiken is.

Daarnaast wordt door de gemeente Bnei Brak een ander isolatiecentrum geopend in een leegstaand gebouw waarin normaal gesproken een religieus seminarie is gevestigd. Het is omgebouwd tot een gastenverblijf met privékamers en reguliere strikt koshere maaltijden.

In eerste instantie zal dat gebouw tientallen mensen huisvesten die niet positief op het virus hebben getest, maar die door het ministerie van Volksgezondheid worden verplicht om 14 dagen na hun terugkeer uit het buitenland in quarantaine te gaan. Daarnaast zal het ook mensen gaan huisvesten die in de buurt van iemand zijn geweest die met het virus besmet is. De verwachting is dat het uiteindelijk honderden mensen zal huisvesten.

De nieuwe oplossingen werden verwelkomd door de meeste rabbijnen van Bnei Brak, die een oproep voor bewoners publiceerden om mee te werken aan de inspanningen van de overheid. De autoriteiten hopen dat de huidige snelle verspreiding van het virus in die gebieden zal worden gestopt.