Hoogste opkomst verkiezingen sinds 1999; pollsters voorspellen een verrassing

Stemmen in special stembureau voor mensen in quarantaine. Fotot MDA

Ondanks voorspellingen dat de Israëlische kiezer uit angst voor het Coronavirus thuis zou blijven is de opkomst het hoogst sinds 1999. Om 6 uur had 56.3% van de kiezers hun stem reeds uitgebracht.

Ook de opkomst van de mensen die huis quarantaine zitten is hoog. Van de 5.630 mensen in quarantaine hebben om 6 uur 4.073 hun stem in een van de special voor hen opgezette stembureaus uitgebracht.

De pollster voor de publieke omroep KAN geeft aan dat Israëli’s voor een verrassing kunnen komen te staan ​​wanneer exit-polls om 22.00 uur worden gepubliceerd.

“We zien veranderingen, we hebben dergelijke cijfers al lang niet meer gezien,” zegt Dudi Hassid in een tweet van KAN-verslaggever Michael Shemesh.

De reactie komt nadat Channel 13‘s pollster Camil Fuchs zei dat hij gelooft dat de exit polls van vanavond “buitengewoon interessant zullen zijn. We zien dingen waar we nog niet aan hadden gedacht.”

Wat deden Israëliërs op deze verplichte vrije dag? “Na het stemmen trok men erop uit, velen naar de shoppingmall en zo een 150.000 mensen trokken de natuur in” volgens de Park and Nature Authority. Op verkiezingsdag is het openbaar vervoer in Israël altijd gratis.

Advertentie (4)