Israël gaat opnieuw naar de stembus

Israël gaat vandaag voor de derde keer naar de stembus. Gehoopt wordt dat de patstelling wordt doorbroken en er na 14 maanden eindelijk een werkbare coalitie kan worden samengesteld zodat het land weer een regering heeft.

Israël telt ongeveer 6,4 miljoen stemgerechtigden die in meer dan tienduizend stembureaus hun stem kunnen uitbrengen om daarna te genieten van een verplichte vrije dag. Alle scholen zijn gesloten.

Aan de verkiezingen doen 29 partijen mee. Verwacht wordt dat ongeveer acht partijen de kiesdrempel van 3,25% zullen halen om een zetel in de Knesset te bemachtigen.

Voor de ruim 5.600 Israëlische kiezers die thuis in quarantaine zitten vanwege het Coronavirus zijn er speciale stembureaus opgezet. De stembureaus worden bemand door medewerkers van Magen David Adom (MDA), de eerste hulp organisatie van Israël.

Gisteravond werd premier Netanyahu betrapt op een leugen. Hij had ontkend betrokken te zijn bij het lekken van een opname waarin zijn tegenstander Benny Gantz werd zwartgemaakt. Op de opname is een adviseur van Gantz te horen die zegt dat de leider van de rivaliserende Blauw en Wit partij “een gevaar voor Israël is”.

De Israëlische zender Channel 12 onthulde een andere opname waarin Netanyahu te horen is hoe hij het lek bespreekt met de rabbijn die het gesprek met Israel Bachar opnam.

Gantz beschuldigde in reactie hierop Netanyahu van leugens omdat hij duidelijk betrokken is bij deze opname.

Ook waarschuwde Gantz tegen “pogingen van de Likud partij om geruchten te verspreiden dat het Coronavirus in stembureaus is aangetroffen”. Dit nadat zondag in het winkelcentrum van Givatayim iemand riep besmet te zijn met het virus.

De Israëlische politie heeft laten weten een speciale eenheid te hebben opgezet die het verspreiden van valse geruchten op verkiezingsdag moet voorkomen.

De directeur generaal van het ministerie van Volksgezondheid heeft zondag de bevolking opgeroepen om te gaan stemmen en zich niet te laten intimideren door het Coronavirus.

De partij Otzma Yehudit heeft aangekondigd zich niet uit de verkiezingen terug te trekken. De leider van de partij, Ben Gvir, beweert dat Netanyahu hem “grote sommen geld” heeft beloofd als de partij zich zou terugtrekken.

Netanyahu is bang dat potentiële rechtse keizers, voornamelijk uit de hoek van de kolonisten, op deze kleine partij zullen gaan stemmen in plaats van op een van de partijen in het rechtse blok. Hierdoor kunnen stemmen verloren gaan omdat deze extreem rechtse partij volgens de peilingen de kiesdrempel niet zal halen.

Netanyahu heeft zondagavond laten weten dat het rechtse blok een “haarlengte van een meerderheid ” is verwijderd omdat de laatste dagen de Likud in de peilingen aan het stijgen is.

Bij wet is het in Israël verboden om als politicus in de drie dagen voor de verkiezingen uitspraken over peilingen te doen.

Advocaat Shachar Ben Meir heeft zondag een verzoekschrift tegen Netanyahu ingediend bij de Centrale Verkiezingscommissie. Hij beschuldigt de premier van het overtreden van kieswet waar in staat dat de publicatie van stemgegevens in de drie dagen voorafgaand aan een verkiezing verboden is.

De stembureaus in Israël zijn geopend van 07.00 uur tot 22.00 uur. De eerste resultaten worden na middernacht verwacht. Na verwachting is het eindresultaat dinsdagochtend bekend.

Advertentie (4)