Israëlische en Iraanse schoonheidsspecialisten delen het podium

Israëlische en Iraanse haarstylisten delen het podium in een internationale competitie in Rusland. Foto: Israeli Hairstylists organisation

Het laatste kampioenschap tussen schoonheidsspecialisten in Rusland kreeg een ongewone en onverwachte wending toen een Israëlische en een Iraanse deelnemer het podium deelden nadat beiden als tweede waren geëindigd in de prestigieuze competitie, meldt Ynet.

Het derde International Open Championship CMC voor kappers, make-up en nail-art specialisten vond vorige week plaats in de Russische stad Jekaterinenburg. Terwijl de twee deelnemers naast elkaar op het podium stonden en de vlaggen van hun respectieve landen omhooghielden, barstte het publiek in gejuich uit.

“Schoonheid troefde vijandigheid af”, aldus Moti en Rafael Rubin die gezamenlijk de organisatie van de Israëlische kappers leiden. “Het zien van een dergelijke vriendschap tussen Iraniërs en Israëli’s is een zeldzame gebeurtenis en een ontroerende ervaring.”

De Iraanse en Israëlische teams kwamen er in een vroege fase van de competitie achter dat ze in dezelfde ruimte zouden werken. Aanvankelijk was er wat spanning. Maar toen de Iraanse teamleider zijn Israëlische tegenhanger beetgreep, knuffelde, op de wang kuste en zei: “we houden van jullie” verdwenen alle barrières. Al snel ontstonden er vriendschappen onder de teamleden van de beide landen.

“Ze hebben goede methoden en hun stijl is geavanceerd”, zei een Israëlische stylist. “Het liet ons zien hoe ze de beperkingen van de Revolutionaire Garde omzeilen om hun klanten de best mogelijke look te geven.”

Een Iraanse kapster vertrouwde haar Israëlische tegenhanger toe dat ze het contact met een joodse familie had verloren waarvan ze wist dat die uit Iran was ontsnapt en waarschijnlijk naar Israël was verhuisd. Ze vroeg zich af of er een manier was om contact met hen op te nemen en hen warme groeten te sturen.

Het Israëlische team keerde terug naar huis nadat het de eerste, tweede en derde prijs in zes verschillende categorieën had gewonnen.