Knesset niet akkoord met voorstel Bennett om controversiële NSO Groep te gebruiken

Het monitorings-programma van NSO . Screenshot

Een voorstel van minister van Defensie Naftali Bennett om de militaire inlichtingendienst te laten samenwerken met het controversiële private inlichtingenbedrijf NSO Group, om uitbraken van het coronavirus beter te voorspellen, is niet door de Knesset geaccepteerd.

Tijdens de sessie van de subcommissie van de Knesset waren de wetgevers tegen het idee, onder verwijzing naar ernstige privacykwesties. Regeringsfunctionarissen gaven aan dat het plan nog niet serieus was en dat er geen formele verzoeken waren ingediend bij de relevante kantoren.

Eerder op de dag, had Bennett in een reeks tweets, het idee geopperd om de elite-eenheid 8200 van het Israëlische leger samen met NSO, toegang te geven tot persoonlijke gegevens van Israëlische burgers. Het betreft de gegevens die zijn verzameld door de Shin Bet-beveiligingsdienst en Ministerie van Volksgezondheid als onderdeel van een ander controversieel massaal toezichtprogramma.

Volgens de minister van Defensie hebben eenheid 8200 van de militaire inlichtingendienst en NSO een programma ontwikkeld op basis van kunstmatige intelligentie, wat aan ieder individu in Israël een score geeft op basis van hun geschatte kans om besmet te raken met het coronavirus. Het probleem hiermee is dat NSO een niet aan de staat gelieerd privaat bedrijf is, wat bewakingssoftware heeft verkocht aan regimes die de mensenrechten schenden.

Als voorbeeld gaf Bennett aan dat een persoon waarvan bekend was dat hij in direct contact stond met een drager van het virus, een score van 9 zou krijgen, terwijl iemand die niet was blootgesteld een 3 zou krijgen.

Met deze scores kan het programma voorspellen waar uitbraken plaats zullen vinden, waardoor autoriteiten de mogelijkheid hebben om deze te voorkomen.

De software heeft echter persoonlijke medische, locatie- en andere gegevens van grote delen van de bevolking nodig. Dit brengt aanzienlijke privacy- en veiligheidsproblemen met zich mee, vooral vanwege de betrokkenheid van een private inlichtingendienst.

Het voorstel werd besproken tijdens een vergadering van de Knesset-subcommissie voor geheime diensten. Deze subcommissie is belast met het toezicht op het huidige Shin Bet-massabewakingsprogramma.

De gegevens van de Shin Bet kunnen maar door een handvol mensen bij de inlichtingendienst en het ministerie van Volksgezondheid worden ingezien. Het plan van Bennet zou betekenen dat de hoeveelheid mensen met toegang tot deze gegevens aanzienlijk zou toenemen. Het voorstel werd daarom afgewezen.