Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israël vandaag?

Politie in Mea Sheariem. Screenshot YouTube

Reden voor hoop? Er zijn vroege tekenen dat Israëls gevallen van COVID-19 mogelijk afvlakken – sinds vorige week is het aantal nieuwe infecties per periode van 24 uur stabiel gebleven en lag het tussen de 400 tot 500, afgezien van één blip na het weekend waarin het aantal steeg met 650.

 • Verre van de driedaagse verdubbelingsperiode waar premier Benjamin Netanyahu voor heeft gewaarschuwd, nadert Israël een verdubbelingsperiode van acht dagen, dat wil zeggen dat de gevallen slechts om de acht dagen verdubbelen, volgens Channel 12 nieuws (hoewel een deel van de gegevens is gebaseerd op op een andere anomalie die minder dan 100 gevallen per dag leek te vertonen).
 • “Het is reden voor voorzichtig optimisme”, zegt Cyrille Cohen, hoofd van het immunotherapie-laboratorium aan de Bar-Ilan University, tegen The Times of Israel’s Nathan Jeffay.
 • Deskundigen op het gebied van de volksgezondheid vertellen hem dat de cijfers hoogstwaarschijnlijk een teken zijn dat de geldende maatregelen werken, en niet eens de strengste, maar de maatregelen die meer dan een week geleden waren ingevoerd, toen de Israëli’s nog wat vrijer konden ronddwalen.
 • Dat komt waarschijnlijk door het gedwongen thuis blijven en de genomen maatregelen. Vanaf het moment dat je de sociale banden verbreekt, verwacht je een vertraging van de zaken ”, zegt Cohen. “Je moet er rekening mee houden dat de incubatietijd voor coronavirus 7 tot 14 dagen is, wat betekent dat de impact van de meer drastische maatregelen nog niet zal worden gezien.”
 • Publieke omroep KAN merkt op dat de snelheid van verspreiding in Israël momenteel 1,17 bedraagt, tegen een hoogtepunt van 1,25, wat een verdubbeling van de gevallen om de 3-4 dagen zou betekenen. Het wijst echter ook op de dramatische toename van het aantal mensen aan de beademing, dat in slechts drie dagen is gestegen van 43 naar 69 (exclusief degenen zijn overleden).
 • “Vergeleken met de rest van de wereld slagen we erin af te wijken van Italië, Spanje en de VS, maar het is nog steeds niet genoeg”, merkt de zender op.
 • Het voorzichtige optimisme komt nadat directeur Moshe Bar Siman-Tov van het ministerie van Volksgezondheid de pers vertelde dat Israël duizenden doden zou kunnen zien. Walla meldt dinsdag dat hij zei dat het te vroeg is om te zeggen dat Israël de neiging heeft om af te vlakken, en waarschuwt dat de uitbraak na het Pesach feest weer kan oplaaien als mensen familieleden bezoeken.

Kieskeurig?: Door nog meer koud water op de mogelijk hoopgevende cijfers te werpen, merkt Army Radio op dat het ministerie van Volksgezondheid geen cijfers heeft gepubliceerd over het aantal tests dat het heeft gedaan sinds 25 maart, toen het aantal rond de 5.000 per dag lag.

 • “Als we niet weten hoeveel tests er worden uitgevoerd, is het onmogelijk om te weten of de vertraging het gevolg is van het succesvol stoppen van de verspreiding van het virus, of dat ze simpelweg niet genoeg tests doen”, merkt presentator Meir Marciano op.
 • Ynet merkt “voorzichtig optimisme” op met betrekking tot de mogelijke vertraging, maar voegt ook de kanttekening bij het testen toe, en meldt dat minister van Defensie Naftali Bennett de knoppen van het ministerie van Volksgezondheid op dit onderwerp blijft indrukken.
 • ‘U komt op ons af, maar het ministerie van Volksgezondheid heeft de goederen niet afgeleverd om meer dan 10.000 tests per dag uit te voeren.
 • In Haaretz onderzoekt Yossi Melman waarom de Mossad de taak heeft gekregen om tests en andere apparatuur aan te schaffen, schijnbaar gebruikmakend van zijn geheime contacten met de Golfstaten, dat volgens hem wijst op een mislukking in de managementstijl van Netanyahu.
 • Het is waarschijnlijk dat de Arabische staten hun beschermende en diagnostische apparatuur in China hebben gekocht. Als dit het geval is, is Israël het enige land ter wereld waarvan bekend is dat het zijn inlichtingendienst heeft gemobiliseerd voor een dergelijke missie. Het weerspiegelt de incompetentie van Netanyahu bij het beheersen van de crisis”, schrijft hij, wijzend op de preoccupatie van de premier met het vrijemarktkapitalisme en beschuldigt hij hem van obsessie met micromanaging om krediet te claimen. ‘Hij zit in tactiek en niet in strategie.’
 • Israël lijkt zelfs alleen te zijn, en de PA maakt ook gebruik van zijn inlichtingendienst om tests uit China af te nemen, meldt Adam Rasgon van ToI.
 • De PA bevond zich in een nog erger situatie: “Voordat deze testkits arriveerden, hadden we er nog maar honderden”, vertelt de ambtenaar. ‘Nu hebben we een aanzienlijk aantal.’

Cover-up: Israëls gebrek aan maskers staat centraal, met ambtenaren van het Ministerie van Volksgezondheid die nu op iedereen die naar buiten hard aandringen hun mond en neus te bedekken.

 • Yedioth merkt op dat Israël, samen met een groot deel van het Westen, de maskers heeft afgewezen als ineffectief tegen virussen. “Maar na lange weken van verwarring over de noodzaak van maskers of hun effectiviteit, is het ministerie van Volksgezondheid van plan aan te kondigen dat mensen hun gezicht moeten bedekken”, merkt de krant op.
 • “Zonder het gebruik van maskers zullen we de afsluitingen niet kunnen beëindigen, omdat een nieuwe golf ons kan raken en de bevolking weer in huis zal opsluiten”, zegt een functionaris tegen de krant en beveelt aan dat ze iets gebruiken, zelfs een shirt, om hun gezichten.
 • Volgens de krant heeft Israël slechts ongeveer 10 miljoen maskers, wat niet genoeg zal zijn.
 • De directeur van het ministerie van Volksgezondheid, Moshe Bar Siman-Tov, zei dinsdagmorgen dat de mensen het tekort mogelijk moeten compenseren door hun eigen geïmproviseerde maskers te maken.
 • ‘We zijn met experts aan het kijken hoe je geïmproviseerde maskers kunt gebruiken. U hoeft niet uit te gaan met chirurgische maskers of naar de winkel te rennen om maskers te kopen; het zal mogelijk zijn om ook een stuk stof te gebruiken ”, zegt hij.

Bnei tussen haakjes: het Ministerie van Volksgezondheid mag dan moeder zijn over tests, maar het heeft eindelijk zijn stad-per-stad gegevens vrijgegeven, die onthullen waar de virus hotspots zijn en in feite bevestigen wat al was gemeld – dat Jeruzalem en Bnei Brak de ergst getroffen steden zijn.

 • Hoewel Jeruzalem nog bijna 100 gevallen heeft, gaat de meeste aandacht naar Bnei Brak, waar veel aandacht is besteed aan de grote ultraorthodoxe gemeenschap van de stad, die nu de gevolgen ziet van het weigeren om sociale afstandsregels na te leven.
 • Israel Hayom gaat zelfs nog een stap verder en kroont Bnei Brak tot coronavirus koning, voegt schijnbaar per ongeluk 100 gevallen toe aan de telling en katapulteert het boven Jeruzalem.
 • Channel 12 meldt dat een bevel tot het plaatsen van een cordon rond Bnei Brak is opgesteld en wacht op een handtekening, maar van wie zegt het niet.
 • Volgens het kanaal houdt een sluiting iedereen in huis, behalve in bepaalde gevallen, en alleen degenen die de stad moeten betreden om te werken, worden binnengelaten.
 • Army Radio meldt dat Carmel Shama Hacohen, burgemeester van het naburige Ramat Gan, aandringt op de sluiting en de stad de schuld geeft van het grote aantal gevallen in zijn buurt.
 • Maar vice-burgemeester van Bnei Brak, Gedalyahu Ben Shimon, schiet terug dat ‘dit een teken van criminaliteit op de stad zou plaatsen. Misschien heeft Ramat Gan een groot aantal gevallen omdat de bevolking daar ouder is? ‘

Rabbijnbroeken: tegen Yedioth zegt minister van Volksgezondheid Yaakov Litzman dat de situatie in de stad ‘vreselijk slecht’ is, en dat een recente begrafenis waaraan honderden mensen deelnamen een ‘schande’ was.

 • Hij zegt dat hij aandringt op de sluiting, ook al zou het hem politiek in de problemen kunnen bijten, en beweert dat het niets te maken heeft met het feit dat de bevolking ultraorthodox is.
 • Dit geldt voor alle plaatsen, niet alleen voor Bnei Brak. Overal waar we een sluiting nodig hebben, zal ik proberen deze af te sluiten ‘, zegt hij.
 • Maar Haaretz meldt dat politieke overwegingen de beslissing van Netanyahu over het plaatsen van sluitingen in bepaalde gebieden vertragen, bang dat dit zijn positie bij ultraorthodoxe bondgenoten zou kunnen schaden.
 • “Er bestaat bezorgdheid dat dit op discriminatie zou lijken, om nog maar te zwijgen over de kosten voor Netanyahu in zijn coalitieonderhandelingen”, schrijft de krant Amos Harel. ‘Het risico bestaat dat het ultraorthodoxe publiek twee keer wordt geschaad – een keer door de apathie van de rabbijnen en ten tweede vanwege hun politici, waarvan men zou denken dat ze zouden oproepen om alle mogelijke maatregelen te nemen om degenen die hen voor de Knesset hebben gekozen, te beschermen. . ‘
 • Het artikel schrijft ook dat het probleem van cruciaal belang lijkt te zijn voor de ultraorthodoxe levensstijl, die smartphones en andere technologie schuwt die gemakkelijke toegang tot informatie van buiten de gemeenschap mogelijk maken.
 • “Yeshiva-studenten hebben geen smartphones”, vertelt een ambtenaar aan de krant. ‘Ze zijn zeker niet verbonden met internet en televisie. We doen wat we kunnen door posters op straat, luidsprekers op straat, brieven van rabbijnen – maar dit alles is op het gebied van het geven van informatie. Om de individuele burger te bereiken en hem te laten weten dat hij in isolatie moet treden, is een operatie op een heel andere schaal. ”

6. Geld voor niets: Wat betreft de rest van het land die thuis zit, terwijl de zaken naar de wc gaan, is de hulp onderweg, dankzij een pakket van NIS 80 miljard dat – na lang uitstel – op maandag werd aangekondigd.

 • Israel Hayom kraait over het pakket, terwijl het ook oppositie opmerkt van degenen die zeggen dat het niet genoeg is, en citeert Nir Barkat, die wordt verondersteld een kanshebber te zijn voor de rol van minister van financiën zodra een regering is gevormd, en zegt dat hij een ander plan zal pushen.
 • Columnist Eran Bar-Tal schrijft dat het plan een goede balans vindt zonder toe te geven aan het populisme. “Overheden moeten een evenwicht vinden tussen de noodzaak geld naar de markt te leiden om de economie draaiende te houden en de noodzaak om de fiscale en monetaire stabiliteit voor de regering en financiële systemen te behouden.”
 • Ook in Yedioth schrijft columnist Meirav Batito dat het pakket op zijn minst iets is: “Hoewel het erg vertraagd kwam, een beetje aarzelend … erkent niet echt de omvang van de crisis en mist creatieve oplossing – het is goed dat we eindelijk hebben een economisch plan voor de dagen van corona. ‘
 • In Haaretz schrijft Avi Waksman dat het juichen van de komst van het plan misschien zelfs voorbarig is: “Veel delen van het plan zijn slechts geschetst met algemene titels en zonder details. Hoe uit te voeren is nog steeds gehuld in mist. ‘
 • Effectenhandelaren lijken op zijn minst gerustgesteld, waarbij Army Radio verslag doet van winsten na de aankondiging van het plan.