Lahav-Or laser schakelt drones en ballonnen met explosieven uit (video)

Light Blade systeem. Screenshot YouTube

Een door Israëlische experts ontwikkeld nieuw luchtverdedigingssysteem schakelt drones en ballonnen met explosieven uit. Het systeem kan worden gebruikt in stedelijke gebieden en luchthavens.

Amiel Ishaaya, een expert in laser technologie van de Ben-Gurion Universiteit, begon in 2018 samen met andere experts aan de ontwikkeling van het Lahav-Or (lichtzwaard) verdedigingssysteem. Ishaaya wilde een einde brengen aan de niet-aflatende stroom van brandende objecten en explosieven die vanuit Gaza richting Israël werden gestuurd.

“We waren net klaar met de ontwikkeling van een lasersysteem voor het snijden van dik plastic voor broeikassen. Vliegers en ballonnen zijn gemaakt van plastic, ” herinnerde hij zich.

Samen met Dr. Rami Aharoni en de steun van grenspolitiecommandant Yaakov Shabtai, richtte hij ‘OptiDefense’ op. Met een budget van een paar miljoen Shekel werd er binnen een jaar een prototype ontwikkeld.

Vorige maand bewees het team de effectiviteit van hun systeem door ballonnen met explosieven die vanuit Gaza richting Israël waren verzonden te vernietigen. De laser werd in de test gekoppeld aan het SupervisIR-dreigingsdetectiesysteem van Elbit en beheerd door de grenspolitie. “Het is gelukt om alles wat in ons blikveld kwam neer te halen,” zei Ishaaya.

Aanvallen met drones komen ook steeds vaker voor en zijn bovendien gevaarlijker. Maar drones moeten door iemand op afstand worden bestuurd of zijn voorgeprogrammeerd om GPS te gebruiken. Die communicatie kan onderbroken worden. Dit wordt een soft kill genoemd.

Er wordt verwacht dat toekomstige generaties drones zich hierop aanpassen en autonoom zullen opereren. Om die dreiging te neutraliseren is een hard kill optie nodig waarmee de drone uit de lucht kan worden geschoten. Het Lahav-Or-systeem kan hier voor worden gebruikt.

“Om bestaande laserdefensiesystemen te bedienen moeten er vele kilometers luchtruim worden vrijgemaakt zodat de laser niemand per ongeluk blind maakt.

Ons systeem werkt op een lagere frequentie waardoor het veilig is om in stedelijke gebieden te gebruiken. Zo kunnen luchthavens kunnen onze systemen gebruiken voor volledige veiligheidsdekking, zonder dat piloten of passagiers in gevaar komen” volgens Ishaaya.

Advertentie (4)