Likud aangeklaagd voor lekken privé gegevens

Schermafbeelding van de website van de app Elector elections data, genomen op 10 februari 2020.

Een groep van 20 Israëliërs heeft zondag een rechtszaak aangespannen tegen de Likud. Zij eisen 1 miljoen shekel (286.370 dollar) van de partij en de ontwikkelaars van de app die werd gebruikt om kiezers te registreren voor de parlementsverkiezingen. Deze app was niet veilig en hierdoor is de persoonlijke informatie van alle Israëlische burgers gelekt.

De eisers beweren in hun rechtszaak dat de Likud en het bedrijf Elector, wiens applicatie de partij had gekocht, hun privacy hebben geschonden door onzorgvuldig met hun privé informatie om te gaan.

“De rechtszaak is bedoeld om aan te tonen dat wie die de privacy van anderen niet beschermt dat in hun portemonnee zal voelen,” zei Jonathan Klinger, de advocaat die de eisers vertegenwoordigt. “Bovendien herinnert het andere spelers in de samenleving dat de privacy van burgers niet ongestraft geschonden kan worden. “

De eisers voerden aan dat dergelijke lekken in het verleden hebben geleid tot identiteitsdiefstal en gevaar vormen voor de nationale veiligheid.

Tot tweemaal toe hebben de online inspanningen van de Likud geleid tot het lekken van de volledige database van Israëlische kiezers, inclusief namen, thuisadressen en andere details.

De eerste inbreuk was een van de grootste en meest compromitterende lekken van de persoonlijke informatie van Israëlische burgers in de geschiedenis van het land. Dit heeft er toe geleid dat de Likud door de autoriteiten wordt onderzocht op mogelijke schendingen van de privacywetgeving.

De app is bedoeld om politieke partijen in staat te stellen real-time informatie te verwerken op de dag van de verkiezingen, met belangrijke informatie over individuele kiezers, stembureaus en regio’s.

Maar een fout in de webinterface van de app gaf gebruikers toegang tot de volledige database. Hierdoor kon iedereen toegang krijgen tot het Israëlische kiezersregister, samen met aanvullende informatie die Likud over honderdduizenden kiezers had verzameld.

De blootgestelde database bevat de namen, het geslacht, huisadres en de antwoorden op politieke peilingen van bijna 6,5 miljoen Israëlische volwassenen.

Het tweede lek werd veroorzaakt door een gebrekkige gegevensbescherming van Elector, de app die de Likud gebruikte om zijn waarnemers op verkiezingsdag te registreren en aan stembureaus in het land toe te wijzen.

Er is vooralsnog geen bewijs dat de blootgestelde informatie is gedownload door kwaadwillenden voordat het beveiligingslek werd ontdekt.

De privacybeschermingsautoriteit van het ministerie van Justitie is een onderzoek gestart naar de inbreuken.