Meeste banken in Israël gesloten in opdracht van de Israëlische Centrale Bank

Ter illustratie. Screenshot YouTube

De centrale bank van Israël heeft maandag alle banken opdracht gegeven om de meeste van hun filialen voor klanten te sluiten. Voor ouderen komt er speciale dienstverlening. Dit in het kader van de coronavirus uitbraak.

Banken kregen te horen dat ze noodzakelijke persoonlijke transacties alleen bij ‘aangewezen kantoren’ mogen laten verrichten.

Geldautomaten blijven actief in de filialen die geen openbare ruimte hebben. Alle banken moeten minstens 25% van hun filialen open houden voor persoonlijke dienstverlening.

De banken die open blijven hebben de opdracht het risico op infecties zo klein mogelijk te houden. Zo mogen klanten alleen op afspraak langs komen.

Dr. Hedva Ber, de toezichthouder van de Centrale Bank van Israël, zei dat het besluit is genomen volgens instructies van het ministerie van Volksgezondheid.

“De maatregel zal het mogelijk maken bankdiensten aan te blijven bieden aan het brede publiek, terwijl de gezondheid van het publiek en van bankmedewerkers niet in gevaar komt.”

Ber roept het publiek op om hun bankzaken via de telefoon, geldautomaten, smartphone-applicaties en online te regelen.

De banken worden aangemoedigd om hun werknemers thuis te laten werken. Hier zit wel risico aan vast. Het Israëlische nationale cyber-directoraat waarschuwde er vorige week nog voor, dat naarmate meer Israëliërs vanuit huis werken de kans op cyberaanvallen toeneemt.

In het bankwezen in Israël werken ongeveer 40.000 mensen.

Advertentie (4)