Mogelijk komt er een ‘nood’ eenheidsregering in Israel

Premier Netanyahu. Screenshot YouTube

Tijdens zijn persconferentie zaterdagavond, riep premier Netanyahu de meeste oppositiepartijen op om zich bij zijn Likud-partij aan te sluiten en snel een regering van nationale eenheid te vormen om het coronavirus aan te pakken.

“Ik roep mijn collega’s Benny Gantz, Avigdor Liberman en Amir Peretz op om deel te nemen aan een regering van nationale eenheid”, zei Netanyahu tijdens een persconferentie op televisie over de laatste stappen die de regering nam om de verspreiding van het virus te bestrijden.

Hij maakte daarbij geen melding van de Gezamenlijke Arabische Lijst, die hij een partij van “terreurondersteuners” noemt.

Blauw en Wit leider Benny Gantz heeft gezegd dat hij bereid was om over een noodregering te praten, maar liet wel blijken dat de Gezamenlijke Arabische Lijst daar ook deel van uit zou moeten maken aangezien het de derde grootste partij is.

Bronnen in de Blauw en Wit partij vertelden Haaretz op zaterdagavond dat ze niet uitsluiten dat ze toetreden tot een regering onder leiding van Netanyahu, op voorwaarde dat deze op gelijke voet werkt. “We zijn bereid om ons bij een noodregering aan te sluiten, op voorwaarde dat deze evenzeer bestaat uit de rechtse en centrumlinkse blokken, of alleen leunt op Likud en Blauw en Wit”, zeiden ze. “We zullen afspreken om zitting te nemen in een noodregering onder Netanyahu die een korte vervaldatum heeft – of een regering die vier jaar dient en een rotatie van premiers omvat,” voegde ze eraan toe.

Gantz heeft zich altijd verzet tegen toetreding tot een regering onder leiding van Netanyahu tijdens Israëls langdurige politieke impasse als gevolg van de juridische ellende van de premier, een standpunt dat de Blauw-Wit herhaalde na verkiezingen eerder deze maand.

Eerder op zaterdag deed Yisrael Beytenu-hoofd Avigdor Liberman dezelfde oproep en zei dat zijn partij een eenheidscoalitie zou steunen om de pandemie het hoofd te bieden, zelfs als ze er geen deel van uit zouden maaken.

“In het licht van de situatie en om het besluitvormingsproces te vergemakkelijken, roepen we op tot de vorming van een eenheidsregering die alleen zal bestaan ​​uit Likud en Blauw en Wit”, schreef Liberman op Twitter.

Hij zei dat een dergelijke regering “alleen de coronavirus crisis moet aanpakken. Onze steun aan de overheid wordt gegarandeerd, ook als we er geen deel van uitmaken.”

Op donderdagavond nam Netanyahu voor het eerst in het openbaar contact op met zijn politieke rivalen om een ​​noodregering te vormen om de verspreiding van het virus te bestrijden en nodigde Gantz uit voor gesprekken. In een prime-time televisietoespraak vanuit het kantoor van de premier in Jeruzalem riep de premier de Blauw en Wit leider op om de stap te zetten na een politieke impasse van meer dan een jaar waarin geen van beide erin geslaagd is een regeringscoalitie te vormen.

“Het zou voor een beperkte tijd een noodregering zijn en we zullen samen vechten om het leven van tienduizenden burgers te redden”, zei Netanyahu in zijn verklaring aan de pers, waarin hij ernstige waarschuwingen gaf voor een de mogelijkheid van een hoog dodental door het virus.