Opnieuw is Lieberman sleutelfiguur

Avigdor Lieberman. Screenshot

Yisrael Beytenu partijleider Avigdor Lieberman beloofde dinsdag om er alles aan te doen om een vierde verkiezingsronde te voorkomen. De voorlopige verkiezingsresultaten geven aan dat zijn partij opnieuw in de positie is om één van de twee blokken aan een meerderheid in de Knesset te helpen.

Alle ogen zijn opnieuw gericht op Lieberman nu het er naar uitziet dat het rechtse blok de verkiezingen heeft gewonnen. Met maar 59 Knesset zetels komt Netanyahu er 2 tekort komt voor een meerderheid in de Knesset.

“Zoals we kiezers hebben beloofd zullen we er alles aan doen om een vierde verkiezingsronde te voorkomen,” vertelde Lieberman verslaggevers voor zijn huis in de nederzetting van Nokdim.

Volgens Lieberman zijn de partijen die Netanyahu steunen geen rechtsblok, maar een ‘ultraorthodox-messiaans blok’.

Lieberman beloofde dat hij zich niet bij een door de Likud geleide regering zou aansluiten waar ultra-orthodoxe partijen bij zitten. “We zullen geen millimeter afwijken van wat we onze kiezers hebben beloofd,” zei hij.

Lieberman zei dat zijn partij later deze week zou samenkomen om een ​​beslissing te nemen.

“We zullen de beslissing nemen op basis van wat het beste is voor Israël en met onze beloften aan de kiezers,” voegde hij eraan toe.

Na de verkiezingen van april vorig jaar weigerde Lieberman toe te treden tot een door Netanyahu geleide regering wegens meningsverschillen over wetgeving met betrekking tot dienstplicht voor ultraorthodoxe mannen.

Na de verkiezingen van vorig jaar september zei hij dat hij zich alleen zou aansluiten bij een eenheidscoalitie van Likud en Blauw en Wit, zonder de orthodoxe partijen. Maar de Likud en Blauw en Wit bereikten geen overeenstemming.

Advertentie (4)