Palestijnse leiders vergelijken Israel met coronavirus

Palestijnse cartoon waarin Israel wordt vergeleken met het coronavirus. Foto PMW

Ondanks de samenwerking tussen Israël met de Palestijnse Autoriteit (PA) bij het bestrijden van het coronavirus, vergelijkt de PA Israël met het dodelijke virus. De Israëlische hulp wordt niet genoemd. Dit meldt Palestinian Media Watch (PMW)

De cartoon hierboven is op 16 maart gepubliceerd in Al-Hayat Al-Jadida, de officiele krant van de Palestijnse Autoriteit. Er wordt Israëlische tank afgebeeld met een overschot aan wieltjes en een toren in de vorm van het coronavirus. Een van de uitsteeksels van het virus vormt het kanon van de tank en is gericht op een Palestijn die een baby vasthoudt.

Een redactioneel artikel in de krant vergelijkt Israël met “alle virussen van de natuur”, en stelt dat Israël veel “gevaarlijker” is dan welk virus dan ook.

“Net zoals we het Coronavirus zullen overwinnen, zullen we zeker de virussen van de bezetting overwinnen die gevaarlijker zijn dan alle natuurlijke virussen.”[Officieel PA-dagblad Al-Hayat Al-Jadida , 16 maart 2020]

Hoe de krant van plan is het coronavirus te verslaan zonder Israëlische hulp wordt er niet bij verteld.

Op 3 maart liet de premier van de PA, Muhammad Shtayyeh, op zijn Facebookpagina dat de Palestijnse Autoriteit te maken had met zowel “het Corona-virus als het bezettingsvirus”. 

Letterlijk schreef hij : “Namens mijn broers in de [PA] regering roep ik alle organisaties op om prioriteit te geven aan het welzijn van het thuisland en prioriteit te geven aan dialoog boven een staking, omdat we in de praktijk op een kritieke en moeilijke stadium zijn dat niet alleen verband houdt met ziekte en het coronavirus of het bezettingsvirus.”

Fatah beschuldigt Israël er van “het coronavirus te helpen” en “onverschilligheid te tonen met betrekking tot de verspreiding van het virus onder de Palestijnen” na de arrestatie door Israël van enkele jonge Palestijnen op verdenking van illegale activiteiten, waaronder het spuiten van graffiti. Fatah beweert dat de Palestijnen “openbare instellingen aan het ontsmetten waren”.

“De bezetting helpt het Coronavirus in Jeruzalem …
Fatah hield Israël volledig verantwoordelijk voor de besmetting van elke Palestijn in Jeruzalem met het Coronavirus, nadat het de jongeren had gearresteerd en hen ervan weerhield het virus te bestrijden. Fatah zei in een verklaring van zijn woordvoerder [en lid van de Revolutionaire Raad van Fatah] Osama Al-Qawasmi: ‘De arrestatie van Palestijnen in Jeruzalem door de bezettingsautoriteiten bewijst absolute minachting voor het leven van de Palestijnen en onverschilligheid over de verspreiding van het virus onder de Palestijnen. ”
[Officieel PA-dagblad Al-Hayat Al-Jadida , 17 maart 2020]

Tot 17 maart heeft het leiderschap van de Palestijns Autoriteit en haar gecontroleerde media geen woord gezegd over de hulp die Israël de Palestijnen biedt om het coronavirus te bestrijden. COGAT, de Israëlische coördinator van overheidsactiviteiten in de gebieden, heeft onder meer informatie over Corona en richtlijnen over preventie en bescherming tegen het virus in het Arabisch gepubliceerd. Deze informatie wordt beschikbaar gesteld aan de hele Palestijnse bevolking. Israël heeft de PA voorzien van 20 ton desinfectiemateriaal en honderden coronavirus-testkits. Israël heeft ook gezamenlijke trainingssessies georganiseerd voor Israëlisch en Palestijns medisch personeel.

PA-regeringswoordvoerder Ibrahim Melhem: “Eerlijk en ondubbelzinnig hebben we een gezamenlijke situatieruimte opgezet met de Israëliërs om deze plaag of epidemie aan te pakken volgens de definitie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die de epidemie heeft uitgeroepen, dit virus, Een pandemie De aangrenzende grenzen en de verstrengelde betrekkingen tussen ons en de Israëliërs laten niet toe te aarzelen om strikte maatregelen te nemen en op het hoogste niveau te coördineren om de verspreiding van deze epidemie te voorkomen. Wat de [Palestijnse] arbeiders in de nederzettingen betreft, waarschuwen wij de arbeiders tegen het brandpunt dat zich nu in de nederzettingen bevindt, het brandpunt van de epidemie. De nederzettingen zijn het brandpunt van de epidemie geworden. Contact houden met deze speerpunten is dus niet mogelijk. ”[Official PA TV News, 17 maart 2020]

Advertentie (4)