Pesach en het coronavirus zorgen voor een run op schoonmaak artikelen in Israel

Foto MAX schoonmaak art.

Zondag kondigde het Israëlische ministerie van Economie en Industrie aan dat de belangrijkste apotheek- en supermarktketens van het land, waaronder Super-Pharm, Shufersal Ltd. en Rami Levy Hashikma Marketing 2006 Ltd., zijn overeengekomen om de prijs van op alcohol gebaseerd middel om je handen te desinfecteren te beperken tot NIS 9,9 (€ 2,35) per 100 milliliter.

De aankondiging kwam na een publieke verontwaardiging vorige week op sociale medianetwerken, toen consumenten winkels beschuldigden te profiteren van het wijdverbreide coronavirus (Covid-19) om de prijs van het populaire product te verhogen.

Vorige week beweerde Super-Pharm, de grootste apotheekketen van het land, in een eigen Facebook-bericht dat de prijzen die door veel van haar critici in berichten op sociale media werden beschreven niet het gevolg waren van beleid, ‘maar eerder van menselijke fouten’. Volgens de post werden de fouten veroorzaakt door de grote druk waar de werknemers van Super-Pharm onderstaan toen ze worstelden om de voorraad handdesinfectiemiddelen bij te vullen om aan de stijgende vraag te voldoen.

Israëli’s hebben echter meer dan alleen het coronavirus om zich zorgen over te maken als het gaat om sanitaire voorzieningen en schoonmaak. In minder dan een maand zal de Joodse meerderheid van het land Pesach vieren, liefkozend bekend als het ‘waanzinnige schoonmaak seizoen.

Zelfs in rustigere periodes zonder dreiging van een pandemie, worden de weken voorafgaand aan Pesach gekenmerkt door honderdduizenden Israëli’s die de schappen voor schoonmaakbenodigdheden in supermarkten en winkels overvallen, op zoek naar producten die hun huizen echt zullen doen schitteren.

Nu lijkt het erop dat de schrik van het coronavirus een uniek tekort heeft veroorzaakt aan schoonmaakproducten voor thuisgebruik, die volgens distributeurs de schoonmaakfestiviteiten kunnen belemmeren.

Volgens Amos Pam, landmanager van de afdeling voor thuishygiëne van de Britse multinationale producent van consumptiegoederen Reckitt Benckiser Group PLC, wordt het aanstaande tekort veroorzaakt door zowel het overmatig gebruik van schoonmaakproducten als gevolg van het coronavirus als doordat vrachtschepen vertraging oplopen in de havens als gevolg van de crisis. In de havens van Haifa en Ashdod worden meer dan 20 containers met producten van het bedrijf opgehouden, vertelde Pam aan Calcalist, en het bedrijf wacht ook op 15 extra containers die Europa nog moeten verlaten.

Rond Pesach is de verkoop van schoonmaakproducten normaal gesproken drie keer zo hoog als in een gewone maand, maar een deel van de voorraad die Reckitt Benckiser voor Pesach heeft geïmporteerd, is al uit de winkels gehaald, zei Pam.

Hoewel het lijkt alsof importproblemen de lokale producenten van schoonmaakproducten ten goede zouden kunnen komen, zoals in het geval van desinfecterende middelen voor de handen, hebben deze producten ook verpakkingsmaterialen nodig die normaal gesproken van buiten Israël komen, met name uit China. “Ik heb een bedrijf dat bleekspray in Israël kan maken, maar het heeft niet genoeg spuitdoppen, dus het kan het niet produceren”, zei Friedler.

Advertentie (4)