Israël en Palestijnse Autoriteit werken samen om het coronavirus te bestrijden

Gezamenlijk Israelisch Palestijns team. Foto Cogat

Israël en de Palestijnse Autoriteit werken vanaf het begin van de coronavirus crisis nauw samen om de beste mogelijke gezondheidszorg voor beide volkeren te verzekeren. Dit meldt Majoor Yotam Shefer, hoofd van de internationale afdeling voor de coördinatie van overheidsactiviteiten in de territories (COGAT).

“In de afgelopen drie weken hebben COGAT en de burgeradministratie in Judea en Samaria, in samenwerking met het Israëlische ministerie van Volksgezondheid, de Palestijnse Autoriteit geholpen bij het aanpakken van de uitbraak van het coronavirus,” vertelde Shefer aan Israel21C.

Israël sinds de uitbraak van het coronavirus 400 medische kits en 500 kits met beschermende uitrusting geleverd aan gezondheids- en beveiligingsmedewerkers van de Palestijnse Autoriteit.

Daarnaast zijn er gezamenlijke online tutorials en medische workshops georganiseerd voor Israëlische en Palestijnse gezondheidsmedewerkers om ze te leren om te gaan met geïnfecteerde patiënten.

Er zijn Israël 677 besmettingen met het COVID-19 virus gemeld. Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid meldt 44 gevallen: 40 in Bethlehem, 2 in Tulkarem en 1 in zowel Jericho als Ramallah.

‘Op dit moment worden alle Palestijnse coronapatiënten behandeld in Palestijnse ziekenhuizen’, zei Shefer.

Shefer zegt dat de Palestijnse Autoriteit Bethlehem en het nabijgelegen Beit Sahour heeft afgesloten om de verspreiding van het virus in te dammen. In de afgelopen twee weken hebben COGAT en tientallen ambassades en consulaten de veilige doorgang geregeld van 1.000 internationale burgers die in Bethlehem verblijven om via Ben-Gurion Airport terug te keren naar hun thuisland.

“De gezondheid van alle burgers in de regio staat boven alles en is onze topprioriteit”, concludeerde Shefer. “We zullen blijven samenwerken met de Palestijnse Autoriteit. We doen veel om de verspreiding van het virus uit te voorkomen, inclusief bewegingsbeperking. Ik heb veel hoop dat dit zal lukken, het gaat om onze gezamenlijke gezondheid.”

Volgens de woordvoerder van Palestijnse Autoriteit, Ibrahim Milhem, hebben Israël en de Palestijnse Autoriteit een gezamenlijk situatiecentrum opgezet om het coronavirus te bestrijden. Dit wordt bevestigd door Israëlische officials.

“Onze gedeelde grenzen en relaties laten geen ruimte voor aarzeling om strenge maatregelen te nemen en op het hoogste niveau samen te werken om de verspreiding van het virus te voorkomen,” zei Milhem.

Milhem’s uitspraken wekken geen verbazing bij de Palestijnse inwoners van Bethlehem en omgeving. Al sinds het begin van de uitbraak zien zij hoe Israëliërs en Palestijnen samenwerken in de strijd tegen het virus.

“We werken al vanaf de eerste dagen van de uitbraak samen met de Israëlische autoriteiten om het virus te bestrijden” aldus een in Bethlehem gevestigde Palestijnse gezondheidsfunctionaris. “De meeste maatregelen die we in het Bethlehem-gebied hebben genomen, nadat de eerste gevallen waren ontdekt, zijn in volledige coördinatie met de Israëlische autoriteiten uitgevoerd.”