Strikte regels zijn in Israël ingegaan

Verlaten treinstation in Tel Aviv. Screenshot YouTube

Sinds zondagmorgen 08.00 uur gelden er in Israël striktere regels voor wat betreft het verlaten van je huis. Deze gelden niet langer als een advies maar zijn nu uitgevaardigd als een order. Deze nieuwe regels gelden voor acht dagen, waarna ze opnieuw tegen het licht worden gehouden.

Volgens de nieuwe regels, die de regering heeft beloofd te handhaven, moeten Israëli’s thuis blijven, met uitzonderingen voor het kopen van essentiële voedsel en medische benodigdheden of voor het zoeken naar medische behandeling. Andere uitzonderingen zijn het bijwonen van demonstraties, het helpen van een bejaarde of zieke, bloeddonaties, het bijwonen van hoorzittingen, het zoeken naar hulp van welzijnsdiensten, het bezoeken van de Knesset en het bijwonen van religieuze diensten, waaronder bruiloften en begrafenissen (er mogen niet meer dan 10 mensen aanwezig zijn) ) of een bezoek aan een ritueel bad (mikvah).

Israëli’s mogen ook een korte periode buiten sporten, maar met niet meer dan twee mensen samen, en korte wandelingen in de buurt van hun huizen maken. Het verbod beperkt ook het aantal mensen dat in een auto mag rijden tot twee, tenzij ze lid zijn van hetzelfde huishouden (dit geldt niet voor “essentiële” boodschappen, carpools van essentiële werknemers van en naar het werk en bezorgdiensten).

Het hoofd van het coronavirus behandelingsteam van het ministerie van Volksgezondheid zei zondag dat als Israël zich aan de richtlijnen houdt en thuisblijft, Israël de resultaten binnen ongeveer 10 dagen zal zien.

“Zelfisolatie is erg nuttig en we zullen de resultaten zien in ongeveer tien dagen. Hopelijk zal de zelfisolatie de curve aanzienlijk plat maken,”vertelde Dr. Boaz Lev aan de Kan-omroep, verwijzend naar het protocol dat een toename van het aantal mensen dat tegelijkertijd moet worden opgenomen, probeert te voorkomen.

Advertentie (4)