Israëlische onderzoekers ontwikkelen methode om te bepalen waar het coronavirus zal uitbreken

Schermafdruk van de kaart.

Israëlische onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om te bepalen waar een uitbraak van het coronavirus verwacht kan worden. Dit stelt de autoriteiten in staat het virus in een vroeg stadium te identificeren en een uitbraak in de kiem te smoren.

De methode is ontwikkeld door experts van het Weizmann Institute of Science in Rechovot in samenwerking met onderzoekers van de Hebrew University of Jerusalem en het ministerie van Volksgezondheid.

De methode is al door verschillende landen overgenomen en is gebaseerd op vragenlijsten voor het grote publiek. De gegevens worden vervolgens geanalyseerd door algoritmen en kunstmatige intelligentie om te voorspellen waar het virus zich mogelijk zal verspreiden.

Ongeveer een week geleden is een pilot gestart door professoren Eran Segal en Benjamin Giger van het Weizmann Institute en prof. Yuval Dor van de Hebrew University. Het onderzoek kreeg brede medewerking van het Israëlische publiek. Ongeveer 60.000 mensen hebben de vragenlijst ingevuld.

Uit een voorlopige analyse van de gegevens konden onderzoekers en wetenschappers een toename van symptomen detecteren op locaties die waar bevestigde corona patiënten waren geweest voordat hun besmetting was vastgesteld.

Volgens onderzoekers zal deze methode autoriteiten helpen om voorspellen welke steden het meest waarschijnlijk getroffen zullen worden door een uitbraak. Hierdoor kunnen de inspanningen geconcentreerd op de plekken waar ze het meest nodig zijn.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft een kaart vrijgegeven waarin aangegeven wordt hoeveel mensen er overal thuis in elke Israëlische gemeenschap in quarantaine zitten. Dankzij de kaart kan het grote publiek nu zien waar de belangrijkste epicentra van het virus zich in Israël bevinden.

De kaart toont alleen steden met meer dan 5.000 inwoners, elk gemarkeerd met een cirkel die het aantal in quarantaine geplaatste inwoners weergeeft. De kleur van de cirkel geeft het aandeel van elke stad in quarantaine aan – hoe donkerder de cirkel, hoe hoger het percentage.

Hoewel de kaart niet het exacte aantal bevestigde gevallen in elke stad weergeeft, geeft het wel een indicatie van het aantal en hoe het virus zich heeft verspreid.

De kaart geeft ook overheidsstatistieken weer van gemeenschappen met het grootste aantal in quarantaine geplaatste mensen, inclusief de gebieden die eerder waren aangekondigd voor een algemene quarantaine om de verspreiding van het virus een halt toe te roepen.

Advertentie (4)